Millainen on Savitaipaleen kivikautinen asumus?

Vaikka itselleni rakas Lappeenranta on vanha kaupunki ja asuttuhan näillä Saimaan rannoilla on jo kivikauden aikana, niin yhtään vastaavaa kohdetta ei alueelta löydy. Tällainen kivikauden asumus piti käydä kuvaamassa aina Savitaipaleella saakka. Melkoisia kinttupolkuja tuli kurvailtua ja lopulta viimeiset sadat metrit jopa käveltyä, mutta kyllä kannatti.

kivikaudentalo

Harvassa rannassa sitä alkuperäisen kivikautisen mallin mukaan rakennettua asumusta löytyykään! Tämä kuuluu siis ehdottomasti nähtäviin kohteisiin. Viime keväänähän olisi ollut mahdollisus saapua tänne työmaaporukan kanssa, mutta taisipa olla jotain tärkeämpää tekemistä tuona ehtoona. Vaan nyt on paikalla käyty ja komeahan tuo!

kivikaudentalo-2

Savitaipaleella on Suomen muinaispolkuihin kuuluva Jääkauden jäljet -vaellusreitti, joka tarjoaa jääkauteen ja kivikauteen liittyviä näkemisen arvoisia kohteita roppakaupalla. Polku on todellakin tutustumisen arvoinen. Jos kuitenkaan et jaksa vaeltaa koko reittiä, niin kannattaa suunnata Rovastinojan suunnasta löytyvälle kivikauden asumukselle.

kivikaudentalo-3

Olin aivan haltioissani, kun näin rakennelman. Tällaista historian elävöittämisen pitääkin olla. Ei tarvitse katsella esineitä museoiden lasivitriinien lävitse, vaan voi istahtaa penkille ja paistaa makkarat todellakin eksoottisessa ympäristössä, jolloin ajatukset harhautuvat väkisin tuhansien vuosien päähän, jolloin Suomea asutettiin kivikaudella.

kivikaudentalo-4

Kyseessähän on toki rekonstruktio, missä käytetään hyväksi arkeologien maan alta kaivamia asumusten jäänteitä ja muualta maailmasta löytyneitä vastaavia asumuksia. Joka tapauksessa ainakin minusta asumus näyttää todennäköiseltä, joita Suomessa on hyödynnetty kyseisenä ajanjaksona.

kivikaudentalo-5

Onhan siinä hyödynnetty maastamme löytyviä materiaaleja kuten puuta, sammalta, tuohta, nahkoja ja kiviä. Näitähän meillä riittää…

Asumus on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, kuten koko Jääkauden jäljet -polku!

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6786177 E 532794

Julkaistu aiemmin Willimiehen jäljillä -blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.