Ponun Perinnepostia -luontopolulla/Byabäckenin luontopolulla Sipoonkorven kansallispuistossa

Byabäckenin luontopolku tai ”Ponun perinepostia”-luontopolku on lyhyehkö kierros Sipoonkorven koillisosassa. Alun nousussa on melkoista alppirinteen tuntua, sen jälkeen reitillä kuljetaankin Sipoonkorven rehevissä vihreissä metsissä ja käväistään myös perinnemaisemassa laiduntavine lehmineen. Huom! Kesällä 2020 reitin postilaatikot ovat poissa mutta palannevat takaisin entistä ehompana.

Ponun Perinnepostia – eli Byabäckenin luontopolku Sipoossa
Päivämäärä: 12.9.2018
Luontopolkumiehen reittinumero: 40
Reitin pituus: 2,5 km (luontopolku n. 1,5 km, tietä pitkin paluu lähtöpaikalle 1 km)
Kohokohdat: Rehevä metsä, hauskat postikortit postilaatikoissa
Opasteet ja kyltit: Erinomaiset
Parkkipaikka: Melko iso parkkipaikka Länsitien varrella. Paikka kartalla
Jalkineet/varusteet: Hyvä sorastettu reitti – kuivin jaloin pääsee kyllä.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka reitin lähellä

Byabäckenin luontopolku eli ”Ponun perinnepostia” -reitti oli minulle tuttu muutaman vuoden takaa, mutta jälleen kerran (kuten monella muullakin reitillä tänä vuonna) reittiä oli kunnostettu edellisen käyntini jälkeen. Hyvä näin! Parkkipaikan muistin hyvin, se löytyy Länsitien varrelta Sipoonkorven kansallispuiston pohjoislaidalta.

Parkkipaikalla on infotaulu, jossa kerrotaan Sipoonkorvesta. Kartasta voi huomata, että reitti on hieman U-kirjaimen mallinen. Lähtöpaikka on eri paikassa kuin reitin päätepiste – paluu parkkipaikalle sujuu kätevästi Länsitien laitaa pitkin.


Matkaan. Reitti alkaa melko leveää sorapolkua pitkin. Alkajaisiksi ylitetään vuolaana näin syyskuussakin virtaava Byabäckenin puro. Reitti on merkitty todella selvästi punaisin vinoneliöin.


Tämän jälkeen reitti lähtee kohoamaan melko jyrkästi mäkeä ylös. Maisema on yllättävän vehreää näin syyskuussakin – runsaana kasvavien pähkinäpensaiden ja vaahteroiden lehdet ovat täällä vielä täysin vihreitä.


Nousua riittää noin 300 metrin matkalla. Korkeuseroakin kertyi 40 metriä.


Mäen päällä saavutaan ensimmäiselle punaiselle postilaatikolle. Postilaatikoissa on siis laminoituja postikortteja, joissa eläimet (tai kasvit) ovat lähettäneet viestejä toisilleen. Jokaisessa laatikossa on useampi kortti – niiden lukemiseenkin piti varata vähän aikaa. Ensimmäisessä postilaatikossa pajulintupari oli pistänyt kortin pyrstötiaisten suvulle.


Mäen päällä jatketaan matkaa leveällä polulla. Metsä on yhä rehevää, ja osa puustosta on selvästi elänyt jo jokusen vuosikymmenen, mm. sieni- ja kääpäkasvustoista päätellen.


500 metrin kävelyn jälkeen tehdään reipas käännös vasemmalle. Polku kapenee selvästi.

Tämä mesisienikasvusto oli erikoisimpia, mitä olen nähnyt. Vanha koivunrunko oli todella saanut sieniä seurakseen!


Kilometrin jälkeen aletaan kaartaa mäkeä alas kohti Byabäckenin puroa. Postilaatikossa kutsutaan meidät kevätretkelle. Taidanpa tulla!


Metsän siimeksestä saavutaan lopuksi pellon laitaan. Postilaatikossa mm. Mesi Angervo on lähettänyt kortin pellonvaltaajille, koivulle ja pajulle. ”Onko teillä siellä hylätyn pellon reunoilla väljempää?”


Perinnemaiseman ylläpidossa auttavat lehmät. Ne makoilivat pellolla juuri ennen tielle saapumista.


Ja viimeinen kilometri takaisin parkkipaikalle sujui melko nopeasti Länsitien laitaa pitkin. Muita kävelijöitä en reitillä tavannut näin arki-iltapäivänä.


Kävelyyn meni aikaa hieman vajaa tunti. Melko reippaasta noususta huolimatta helpohko ja mukava reitti, joka sopii varmasti kaikenikäisille! Ehkä pieni miinus siitä, ettei reitillä ollut ainuttakaan penkkiä tai istuskelupaikkaa, mutta toki reittikin on melko lyhyt. Postikortit olivat hauska idea – arvostan kovasti heitä, jotka olivat tekstit niihin suunnitelleet!

Sijainti: N=6691556.936, E=401235.415 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60.34829909286017, lon=25.21075779872136

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä Sipoonkorvessa:
Kalkinpolttajanpolku
Bakunkärrin kierros
Kuusijärven ja Bisajärven reitti
Storträskin reitti

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.