Vinkit aloittelevalle tai autottomalle retkeilijälle Nuuksioon: Testasimme Korpinkierroksen Nuuksioon.fi-palvelun avulla

Kaupallisessa yhteistyössä Visit Espoo

Korpinkierros 7 km
Kulkuaika 2–3 h
Keskivaikea reitti
2 tulipaikkaa
Paikka kartalla
Nuuksion.fi – Julkisella liikenteellä Nuuksion reiteille

“Niin lähellä, mutta niin kaukana”, ajattelee moni ilman autoa elävä Nuuksiosta. Nuuksion kansallispuisto on pääkaupunkiseudulla asuvien ja vierailevien suosikkiluontokohde. Arkena lähiluonto, kuten omien kotikulmien metsiköt, rannat ja puistot tyydyttävät tarpeen olla ulkona ja luonnossa. Mutta viikonloppuisin Nuuksion syvemmät metsät, rauhalliset metsälammet ja koskematon luonto kutsuvat vahvistamaan luontokokemusta.

Mutta miten autoton, joita pääkaupunkiseudulla on yli puolet kotitalouksista, pääsee Nuuksioon? Miten bussilla pääsee erämaahan sieneen, patikoimaan tai polkujuoksemaan?

Etäisyydet ovat monesti oman pään sisällä: etäisyyden tunne ratkaisee enemmän kuin oikea etäisyys. Lähtöä miettiessä pään sisällä oleva matka muuttuu usein turhan vaikeaksi.

Avuksi on saatu kokeilussa oleva Nuuksioon.fi-palvelu, joka auttaa sinua miettimään, millä mielellä ja mille reiteille olet lähdössä retkelle. Palvelu ehdottaa retkeilijätyyppiisi sopivia reittejä, tarjoaa reitti-infon ja älypuhelimeen ladattavan reittikartan. Se kertoo sopivat reitit lasten kanssa retkeiltäväksi, sienestäjille ja marjastajille, lenkkeilijöille, patikoijille pikapistäytyjille ja virkistäytyjille.

Kotiovelta suoralla kyydillä sopivalle kansallispuiston sisäänkäynnille  

Nuuksion keskiosissa sijaitseva Haukkalampi ja sen läheisyydestä lähtevät reitit ovat Nuuksion suosituinta aluetta. Ruuhkaisimpia ovat kevät- ja syysviikonloput, kun kaikilla on aikaa lähteä nauttimaan metsästä, ja sää sattuu samalla suosimaan. Nuuksiossa vierailee yli 300 000 kävijää vuodessa, ja suurin osa käyttää porttinaan Haukkalampea.

Nuuksioon.fi auttaa oivaltamaan, kuinka monta sisäänkäyntiä Nuuksioon on, kun päättääkin saapua julkisilla. Eri linjojen pysäkit asettuvat mukavasti Nuuksion eri reunoille, vaihtuvien maisemien ja monipuolisten palveluiden äärelle.

Haukkalammen sijaan Nuuksion reittejä voi aloittaa ja lopettaa Pirttimäestä, Salmesta, Kattilasta, Siikajärveltä, Veikkolasta, Luukista, Oittaalta ja luonnollisesti Solvallasta ja Haltian luontokeskuksesta. Kaikki reitit eivät ole kierroksia, vaan kulkevat kansallispuiston reunasta toiseen.

Luontoreittejä kuin karkkikaupassa

Kun kerron palvelulle olevani retkeilijä tyyppiä “vaeltaja”, ja haluavani lähteä liikkeelle maanantaina Helsingin osoitteestani, sain tarjolle 18 eri reittivaihtoehtoa! Nuuksion monipuolisuus retkikohteena avautui minulle aivan uudella tavalla. Reittisuunnitelmasta löytyi linkki HSL:n reittioppaaseen, joka näytti mihin ratikkaan, junaan tai bussiin minun kannatti lähtiessä hypätä.

Lähtemisen vaikeuden miettiminen vaihtui nopeasti valinnanvaikeuteen tarjonnan edessä.

Reittivaihtoehdot on luokiteltu kolmeen luokkaan: helpoksi, keskivaikeaksi ja vaikeaksi. Koska kaipasin vähän liikuntaa ja olin yksinäni liikkeellä, päätin valita keskivaikean, Siikaniemestä lähtevän Korpinkierroksen. Ratkaiseva tekijä oli bussin 238 lähtöpiste Leppävaarasta, jonne on helppo saapua julkisilla ympäri pääkaupunkiseutua.

Korpinkierrokselta pääsee myös helposti poikkeamaan Haukkalammelle Retkeilykeskus Haukanpesään ostamaan välipalaa. Samalla voi täyttää opaskeskuksen seinän hanasta juomapullonsa ja käydä vessassa.

Haukkalammella on mahdollista myös meloa, SUP-lautailla ja soudella. Kulkupelejä voi vuokrata Natura Vivan kautta syyskuun loppuun saakka.

Jos päättää lähteä Haukkalammen kautta kotiin, on 245:n bussipysäkille vain reilu 20 minuutin kävelymatka.

Matkantekoa bussissa, ajassa ja ajatuksissa

Matka Siikaniemeen Leppävaarasta kestää 50 minuuttia. Jos se on omasta mielestä liikaa, kannattaa tarkistaa oma retkeilyfilosofiansa. Mihin sitä oikeastaan on niin kiire? Puolet matkasta bussi kiemurteli Nuuksion pikkuteitä viehättävien maaseutu- ja järvimaisemien läpi. Katselin ulos, luin reppuun mukaan ottamaani lehteä ja annoin arjen levottomuuden jäädä taakseni.

Nuuksioon julkisilla lähtevän kannattaa varata retkeen koko päivä ja edetä rauhalliseen tahtiin. Korpinkierroksen 7 kilometrille annettua 2 tunnin aika-arviota kiertoajasta kannattaa pitää neuvoa-antavana. Entä, jos päättäisikin olla matkassa kolme tai neljä tuntia, pysähtyä matkalla valokuvaamaan, uimaan, katselemaan kasveja, keräämään sieniä ja marjoja ja syömään rauhassa eväät?

Itse pysähdyin lounastamaan Mustalammen tulipaikalle. Päiväretken lounas on helppo ottaa mukaan. Osa suosii perinteisiä voileipiä ja termoskahvia. Nuuksiossa on huomioideni mukaan melkein aina tulet valmiina. Siksi grillattavaakin voi ottaa mukaan, vaikka ei osaisi itse laittaa tulia. Kunhan muistaa pitää tulta yllä.

Tykkään syödä lämpimän lounaan. Useimmiten se hoituu ottamalla kuumaa vettä mukaan termospullossa ja syömällä lounaaksi nuudeleita tai pikamuusia ja esimerkiksi nyhtökauraa.

Nyt Korpinkierros keskeytyi Mustalammella pastankeittelyyn. Keittimen esiinottaminen ja ruuan valmistaminen antoivat aikaa mukavaan rentoutumistuokioon. Katselin ruuan kiehuessa muita retkeläisiä: liikkeellä olevia isiä pienine lapsineen. Nuorin oli sylivauva ja isommat ehkä eskari-ikäisiä. On hienoa, että vanhemmat lähtevät lasten kanssa metsään. Tulipaikan ohi kulki pari sauvakävelevää rouvaa ja koira emäntineen. Reitillä oli elämää, mutta maanantaina sitä ei ollut ruuhkaksi asti.

Aloita retkeily Nuuksioon.fi-palvelun avulla

Olen itse saanut viettää aikaa mökillä, olla lapsena telttaleireissä ja elää kesäisin meren äärellä. Silti jännitti lähteä ensimmäistä kertaa yöpymään riippumatossa tai pystyttää ensimmäinen,

oma leiri. Retkeilyn aloittamiseen liittyi kynnys, mutta kova vimma päästä ulos luontoon auttoi vauhdilla kynnyksen yli.

Jos sinua mietittyttää pärjäätkö, niin Nuuksioon.fi pukkaa sinut harkintakynnyksen yli. Päiväretkeilyä voi harrastaa Nuuksiossa ilman kummoisia retkeilytaitoja.  Valmiit reittivaihtoehdot, julkiset yhteydet ja kartat on mietitty puolestasi. Voit keskittyä olennaiseen: seuraan, luontoelämyksiin, ruokaan ja omiin tunnelmiisi. Osaa metsä kutsuu rauhoittumaan, osaa se energisoi. Nuuksiossa voi olla mietteissään tai reippailla turhat virrat pois.

Korpinkierros jatkuu Haukkalammen jälkeen Holma-Saarijärven ohi. Holma-Saarijärvi on yksi lempipaikkojani Nuuksiossa. Kaunis pieni hiekkaranta, linturikas pieni järvi ja parikin sympaattista leiripaikkaa tuovat aina hyviä muistoja mieleen.

Päiväretkeily ei vaadi paljon muuta, kuin jonkin verran peruskuntoa. Korpinkierros on mäkinen, ja vaikka polkuja huolletaan, puiden juuret ovat kuluneet esiin. Päivän mittaan kertyy kävelykilometrejä, ja jos selässä on reppu, huomaa illalla saaneensa mukavan annoksen liikuntaa.

Korpinkierrokselta ei voi helposti eksyä, kun seuraa opasteita. Avuksi ja turvaksi kannattaa kuitenkin ladata puhelimeensa Nuuksioon.fi:n tarjoama kartta, ja lisäksi mukaan voi ottaa Metsähallituksen reittikartan vaikkapa tulosteena, jos epäröit akun kestävyyden kanssa. Nuuksiossa on lisäksi ihmisiä liikkeellä usein sen verran, että voit kysyä neuvoa ja pyytää apua, jos olet epävarma mistään. 

Mitä muuta Nuuksiossa voi tehdä kuin kävellä?

Olen iloinen aina, kun kuulen, että joku on lähtenyt kansallispuistoon ja kokenut siellä jotakin hauskaa tai mieleenpainuvaa.

Syyskuun alussa, kun lähdin Nuuksioon, sienisato oli parhaimmillaan. Sieniä – syötäviäkin – kasvoi polun varressa. Mustikkaa lienee ollut aikaisemmin kesällä. Nyt pensaat polkujen vierillä olivat typötyhjiä. Metsän herkkuja löytääkseen kannattaa poiketa pääreiteiltä, kunhan ei eksy. Marjoja ja sieniä saa siis poimia, mutta kasveja ja kiviä ei.

Nuuksioon.fi suosittelee enimmäkseen päiväretkiin sopivia reittejä, mutta voit jäädä yöksikin. Yöpymisvarusteita vuokrataan Haltian luontokeskuksesta. Yöretki vaatii kuitenkin hieman enemmän valmistautumista ja suunnittelua. Selvitä etukäteen, missä voit yöpyä, sillä Nuuksion kansallispuistossa saat yöpyä vain leiriytymiseen tarkoitetuilla paikoilla. Korpinkierroksella yöpyminen on mahdollista Holma-Saarijärvellä.

Nuuksion alueella järjestetään paljon polkujuoksutapahtumia. Nuuksioon.fi-palvelusta löydät esimerkiksi suositun Nuuksio Classicin reitin. Mutta Nuuksiossa juostaan arkenakin. Joka retkellä tulee aina yksi tai kaksi polkujuoksijaa vastaan. Nuuksion järvet ja lammet kutsuvat myös uimaan. Uimaan voi pulahtaa nopeasti tai uida pidempiä matkoja.

Nuuksioon.fi tarjoaa myös pyörälenkkejä: pyöräily on sallittu Nuuksion kansallispuistossa erikseen merkityillä reiteillä. Lähtöpiste ja fatbike-pyörien vuokraus on Haltiassa. Poluilla pyöräily on nautinto, jos ei järkyty juurista ja kivistä. Muut kulkijat pitää myös ottaa huomioon.

5 vinkkiä päiväretkeläiselle Nuuksioon

  1. Käytä apunasi Nuuksioon.fi-palvelua, jos Nuuksion reitistö ei ole tuttu tai Nuuksio kuulostaa kaukaiselta paikalta. Palvelu auttaa sinut lähtökynnyksen yli. Mukaan on hyvä ottaa myös paperikartta.
  2. Varaa riittävästi aikaa matkoihin julkisilla ja reitillä kulkemiseen.
  3. Varaa säähän sopivat vaatteet ja jalkineet. Päiväretkellä et tarvitse erityisiä retkivarusteita.
  4. Ota tarpeeksi helposti valmistuvaa ruokaa ja pikku mutusteltavaa mukaan. Retkellä tulee nälkä.
  5. Jaa luontosuhteesi: lähde kaverin, kumppanin tai lasten kanssa.

Kokeilitko Nuuksioon.fi-palvelua? Auttoiko se retken suunnittelussa ja toteuksessa? Huomasitko jotain, mitä voisi tehdä toisin? Lähetä palvelusta palautetta tämän linkin kautta.

N=6686157.539, E=362623.992

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.