Sipoonkorven ykkösreitti – Kalkinpolttajanpolku

Sipoonkorven kansallispuisto perustettiin vuonna 2011. Se sijaitsee Helsingin, Vantaan ja Sipoon alueilla. Kuusijärven seutu tuli Luontopolkumiehelle tutuksi jo ennen kansallispuiston perustamista, mutta Kalkinpolttajanpolkuun tutustuin vasta muutama vuosi kansallispuiston perustamisen jälkeen. Sen jälkeen olen kävellyt sen monipuolisissa maisemissa useita kertoja!

Kalkinpolttajan polku Sipoonkorven kansallispuistossa Vantaalla
Päivämäärä: 2.9.2017
Luontopolkumiehen reittinumero: 11
Reitin pituus: 5 km
Kohokohdat: Högberget, mukavat vaihtelevat maastot, leveä polku
Opasteet ja kyltit: Reittiopastus selvä. Ei muita kylttejä tai infotauluja.
Parkkipaikka: Kalkkiuunintiellä + Tasakalliontien parkkipaikka. Linkki Tasakalliontielle tässä.
Varusteet/jalkineet: Hyväpohjaiset kengät kallioilla tarpeen
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Kalkkiruukin Luontopolulla olin käynyt edellisen kerran kävelemässä syksyllä 2014. Olipa kolmessa vuodessa tullut paljon muutoksia! Muistan jo edellisellä kerralla todenneeni reitin alkupään muuttuneen varsinaiseksi valtatieksi, nyt matkan varrella oli lisääkin parannuksia – tai no, miten sen nyt ottaa, toki luontopolkumies nauttii ihan tavallisesta metsäpolustakin. Mutta ainakin portaihin oli panostettu!

Mutta palataanpa takaisin alkuun. Reitin voi aloittaa Tasakallion parkkipaikalta tai toisesta päästä, Kalkkiuunintien päästä, josta minä reitille lähdin. Lisäys 2021: Reitti on tässä blogitekstissä esitelty Kalkkiuunintien päästä ympyräreittinä, suosittelen kuitenkin kaikille lähtöä Tasakallion parkkipaikalta, jossa nykyisin paljon paremmin paikoitustilaa. Tasakalliontieltä on pistoreitti Högbergetin laelle, matkaakin kertyy noin pari kilometriä enemmän. Olin siis paikalla syyskuun ensimmäisenä lauantaina, noin puoli kymmenen maissa – ja parkkipaikalla oli jo paljon autoja. Ulkoilijoita tuli vastaan muutamia, joillakin sienikorit mukana.

Reitin alku on kumpuilevaa ja vaihtelevaa, monenlaista metsätyyppiäkin on tarjolla. Heti ensimmäisen mäen päällä bongasin tyypillisen lehtokasvin, näsiän, jossa oli marjojakin näin syyskuussa. Myrkyllisiä ovat, se kannattaa muistaa.

Heti ensimmäisten satojen metrien jälkeen saavutaan laavulle. Tämä on reitin ainoa tauko- ja istuskelupaikka. Joku näytti olleen laavulla yötäkin.

Kun Sipoonkorven kansallispuistossa ollaan, niin maisema muuttuu todellakin korpimaisemaksi. Jylhiä kallioita, vanhoja kuusia.

Reitit näiden kallioiden yli olivat parantuneet kolmessa vuodessa melkoisesti. Kulkeminen oli huomattavasti helpompaa ja rappuset lienevät parhaat, mitä missään luontopolulla olen nähnyt.

Jo edelliseltä kerralta oli jäänyt mieleen hieno Högbergetin kallio, josta avautuu maisemat aina Vuosaareen asti. Se tulee vastaan reilun 2 kilometrin kävelyn jälkeen. Högbergetin laella on kiviröykkiö ja muutama hyvä istuskelukivi, joiden päällä kahvit ja sämpylät maistuivat erinomaisesti. Kaukana näkyy taloja, lieneekö tämä suunta kuitenkin Hakunilaan päin. Kiviröykkiöltä lähtee pistoreitti Tasakalliontien parkkipaikalle. Jos aloitat kävelyn sieltä, tulet tässä kohtaa ympyräreitille!

Högbergetin jälkeen käväistään Sotungin pelloilla, sen jälkeen ylitetään Kalkkiuunintie ja saavutaan kalkkilouhosten ja kalkkiuunin luo. Olisi mukavaa, jos kalkkilouhoksen laidalla olisi jotain infotaulua itse louhoksen toiminnasta, mutta ainoa infotaulu on tämä ”Pidä musti kii!” -taulu.

Kalkkilouhoksen jälkeen loppumatka kuljetaan suurimmaksi osaksi Kalkkiuunintietä pitkin. Vielä piipahdus kaunissa korpimetsässä (reittiä oli kolmen vuoden aikana hieman vaihdettu ja baanaa parannettu), jossa bongasin muutaman suppilovahveronkin. Muitakin sienestäjiä näkyi olevan liikkeellä ja saalistakin näkyi tulleen.

Koko reitin kiertäminen kahvitaukoineen vei rauhallisella tahdilla vain reilun tunnin. Reitti on erinomaisessa kunnossa – vain korkeuserot tekevät siitä vähän vaativan. Muuten erinomainen kävely kaikille pääkaupunkiseudun luontoystäville. Ja muillekin!

Sijainti: N=6684158.760, E=398025.711 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60.28112486977795, lon=25.155750926132214

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä Sipoonkorvessa:
Storträskin polku
Kuusijärven ja Bisajärven reitti
Byabäckenin luontopolku (Ponun perinnepostia – luontopolku)

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.