Retkipaikka onnittelee äänestyksen voittajaa: Vuoden Retkipaikka on Hepoköngäs Puolangalla!

Kuva: Mika Markkanen

Puolangalla Kainuussa upeana kuohuva Hepoköngäs on valittu Retkipaikan yleisöäänestyksessä Vuoden retkipaikaksi. Hepoköngäs lukeutuu Suomen ehdottomasti näyttävimpiin vesiputouksiin ja on siitä erityisen hieno retkikohde, että sen luokse pääsee myös esteettömästi. Humisevalle putoukselle johtaa esteetön reitti, ja sen luota löytyvät niin esteetön avokota kuin käymäläkin. Myös Hepokönkään kesäkahvilaan pääsee pyörätuolilla. Retkipaikka onnittelee voittajaa!

Äänestyksessä toiseksi sijoittui keskisuomalainen Häähninmäki, jonka poikkeuksellisen hieno autiotupa sekä hiljattain valmistunut, korkean tornin huipulle rakennettu näköalatupa ovat niittäneet laajalti mainetta. Häähninmäellä on myös matalan kynnyksen retkeilyreitistö patikoijille ja pyöräilijöille. Reitistön ääreen pääsee helposti autolla, mikä tekee siitä loistavan kohteen vaikkapa pienten lasten kanssa retkeilyyn.

Kolmannelle sijalle sijoittui pieni Rokuan kansallispuisto Pohjois-Pohjanmaalla. Rokuan mäntymetsiä kasvavat hiekkaharjanteet upeine jäkälämattoineen ja kirkasvetisine suppalampineen ovat monille sopiva retkikohde, sillä alueella risteilee monipuolinen ja osittain esteetön reittiverkosto taukopaikkoineen.

– Näissä kohteissa korostuu hienosti retkeilyn helppous – ne tarjoavat lyhyehköjä ja jopa esteettömiä reittejä, mutta samalla myös todella kaunista ja mieleenpainuvaa maisemaa ja nähtävyyksiä. Kussakin kohteessa on myös hyvät taukopaikat madaltamaan retkelle lähtemisen kynnystä niillekin, jotka vasta aloittelevat tätä harrastusta tai joilla ei esimerkiksi ole kovin ketterä askel, iloitsee Retkipaikan päätoimittaja Jonna Saari.

Yksi Retkipaikan tavoitteista on alusta saakka ollut retkeilyn helppoudesta viestiminen ja yleisen retkellelähtökynnyksen alentaminen. Teemaa nostettiin tällä kertaa esille myös Vuoden retkipaikka -ehdokkaiden asettelussa.

– Retken ei todellakaan tarvitse olla pitkä tai vaativa ollakseen oikea, antoisa, onnistunut ja iloitsemisen arvoinen. Helppo ja vaivaton retkeily, jonka aikana pääsee nauttimaan luonnosta ja evästelemään, on todella arvokasta, Saari sanoo.

– Suomessa on suuri määrä ihmisiä, joille reitin tasaisuus ja helppous ovat jopa ehtona sille, että retkelle voi tai uskaltaa ylipäänsä lähteä – oli syynä sitten korkeampi ikä, lastenvaunujen kanssa liikkuminen, liikuntarajoite tai jokin muu – joten tällaiset kohteet ovat todella tärkeitä monille. Näistä kolmen kärkeen sijoittuneista jokainen on suorastaan malliesimerkki siitä, kuinka upeasti helppous ja hienous voivat yhdistyä suomalaisissa pienempienkin paikkakuntien retkikohteissa, Saari pohtii.

Äänestyksessä annettiin ääniä yhteensä 2063. Hepoköngäs nappasi äänistä 24,7 prosentin saaliin, Häähninmäki 15,3 prosenttia ja Rokua 13,9 prosenttia. Muita ehdokkaita olivat Pelkosenniemen Aittakuru, Ulvilan Joutsijärvi, Raaseporin Jussarön saari, Kotkan Langinkoski, Oulankajoki, Peukaloisen reitti Tammelassa, Espoon Sorlammen luontopolku sekä Ilomantsin ja Lieksan alueilta löytyvä Susitaival. Äänestämään pystyi kirjautuneena Google-käyttäjänä.

Tutustu kärkikolmikkoon!

1. sija, Hepoköngäs, Puolanka, Kainuu

2. sija, Häähninmäen ulkoilualue, Konnevesi/Hankasalmi, Keski-Suomi

3. sija, Rokuan kansallispuisto, Muhos/Utajärvi/Vaala, Pohjois-Pohjanmaa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.