Häähninmäen näkötornista avautuvat hulppeat maisemat joka suuntaan

Retkipaikan lukijat muistanevat ja tietänevät kyllä kuuluisan Häähnintuvan Konneveden ja Hankasalmen rajamailla. Nyt tuvan kaveriksi, Häähninmäen päälle, on tullut uusi upea näkötorni. Jos Häähnintupakin on jo nähtävyys ja ainutkertainen kokemus, niin korkeuksiin kurkottava näkötorni on vieläkin enemmän. Vai mitäpä tuumaatte siitä, että tornin huipulla on ihan aito, noin 20 neliön mökki, jossa on ekologinen lämmitys, tuuli- ja aurinkoenergialla toimivat sähkövalot, kompakti keittiö, jossa mm. kaasutoiminen liesi, kahvin- ja vedenkeitin, pehmoiset sohvat – ja tietysti mahtavat näköalat joka suuntaan!

Paikka kartalla | Sijainti: N=6930787.083, E=469141.460 (ETRS-TM35FIN)

Kun kävin edellisen kerran loppukesästä 2020 Häähninmäellä, päivä oli aurinkoinen ja sinisellä taivaalla oli vain vähän valkeita pilviä. Ympäröivien metsien vihreän sävyt olivat kirkkaita ja syviä. Tällä kertaa, joulukuun toisena päivänä vuonna 2020, sää oli aivan erilainen: lämpötila nollassa ja lauhtumaan päin, taivas ylejään pilvessä, maassa vain nimeksi lunta. Lisäksi kosteutta oli niin paljon, että puiden latvojen korkeudelle muodostui jo sumua, joka iltapäivän edetessä alkoi verhota Häähninmäen näkötorniakin vaippaansa. Lunta sateli hiukan, mutta se muuttui pian rännäksi ja lopulta vesisateeksi.

Häähninmäen tornille pääsee samalla tavalla kuin Häähnintuvallekin, eli osoitteeksi Häähnintuvantie 160, niin pitäisi löytää vajaan kilometrin päässä tuvalta ja tornilta olevalle parkkipaikalle. Jos kuitenkin esimerkiksi monien käyttämään Google Mapsiin kirjoittaa vain nimen Häähnintupa, sieltäpä pongahtaakin myös osoite, jossa lukee Talkooahontie. Talkooahontien kautta ei kannata ajaa, vaan nimenomaan tuonne Häähnintuvantien parkkipaikalle. Valitettavasti minulla ei ole tiedossa, kuka virheelliseen osoitteeseen ohjaavan paikkatiedon on palveluun laittanut, joten sitä ei voi toinen osapuoli sieltä poistaa.

Siellähän se torni on, ja tornin huipulla mökki. Eipä liene tällaista toista!

Häähninmäen näkötornista, jolla ei ole vielä virallista nimeä tätä kirjoitettaessa, haaveiltiin ensin pitkään useita vuosia. Olipa siitä puhetta jo vuonna 2015, kun kävin jutunteossa Häähnintuvasta. Hankasalmen kameraseuran hankkeena ja Hankasalmen Latu ja Polku ry:n toteuttamana tornia suunniteltiin sekä lopulta rakennettiin reilu vuosi lukuisien talkoolaisten ja tuhansien talkootyötuntien voimin. Häähnintuvan ja tornin toteuttamishankkeiden ykkösjehuna on touhunnut kuitenkin yksi mies, paikallinen Pekka Rossi, jonka pyöräilykypärän alla kuva ainutlaatuisesta tornista ja etenkin sen huipulle rakentuneesta mökistä muotoutui pikkuhiljaa, ja Pekka myönsikin, että ”nälkä kasvoi syödessä” ja visioita aina vain uusista jutuista tornin ja mökin osalta tuntui syntyvän koko ajan.

Häähninmäki tunnetaan paitsi hienosta tuvastaan ja nyt tietysti uudesta tornistaan, mutta myös erinomaisista ja kattavista maastopyöräreiteistä, joille tullaan ajamaan eri puolilta Suomea. Ja mikäs on tullessa, sillä osaa reiteistä pidetään ajokunnossa myös lumisen maan aikaan. Reitit on merkitty hyvin ja niistä on myös asianmukaiset ja ajantasaiset kartat, ja vaativuuttakin reiteiltä löytyy ihan riittävästi niille, jotka sitä kaipaavat.

Meillä oli tällit sovittuna Pekan kanssa yhdeltä, mutta saavuin paikalle hieman etuajassa. Se olikin hyvä, sillä pystyin kunnolla kiertämään tornia ympäri ja katsomaan mm. miten se paikallansa seisoo. Ja seisoohan se: todella paksuun betonilaattaan, joka itsessäänkin on ankkuroitu alapuoliseen kallioon, on neulottu 26 kappaletta betonipilareita, joihin vastaavasti tornin puurunko on kiinnitetty. Perustus kyllä kantaa, eikä luistele alta pois, ja tiuhalla pilarivälillä on varmistettu, että itse tornikaan ei paikallaan jumppaa kovallakaan tuulella. Pientä liikettä tornissa kuitenkin on, jonka tuntee hienoisena, hädin tuskin havaittavana sivuttaisliikkeenä tornimökissä, mutta rakenne ei saakaan olla liian jäykkä.

Perustukseen on käytetty 45 tonnia(!) betonia, joka tehtiin kone- ja käsivoimin paikan päällä, koska betoniautoa mäelle ei saanut. Tosin tuota määrää ei tavallisella talousmyllyllä sekoitettu.

Häähninmäen näkötornin valmistumista alusta loppuun asti voi seurata Häähnintuvan Facebook-sivuilta löytyvästä Videot-osasta, jos ei ole vielä tornityömaan tapahtumiin perehtynyt virtuaalisesti tai paikan päällä. Kaikki rakennustyön vaiheet on huolella dokumentoitu. Moni talkoissa ollut saattaa todeta, että ”Olihan tuokin työmaa”, mutta hyvä työmaa varmasti, sillä tällaisissa rakennushankkeissa sitä vasta jokainen talkoolaisten hikipisara on painonsa arvoinen rahaa ja oman työn jälki näkyy ja vaikuttaa pitkän aikaa.

Tornihankkeen kustannusarvioksi oli kirjattu hankerekisteriin hieman yli 77 000 euroa. Talkootunteja hommaan kului n. 3000.

Tornin juurelta ylöspäin katsoessa tuntee itsensä aika pieneksi, jos nyt ei muutenkaan ego pullistele. Tornin korkeus on noin 20 metriä, joten se nousee näkyvästi ympäröivää puustoa ylemmäs ja takaa kunnon näkymät tornin huipulta joka suuntaan; onhan pelkästään Häähninmäen korkeus merenpinnasta jo 190 metriä. Vierailupäivänä näkyväisyys oli kuitenkin vähän niin ja näin, koska ilmassa oli paljon sumua. Kirkkaana päivänä tornista näkee sitä vastoin ainakin 20 kilometrin päähän. Aloin kiivetä tornin portaita pitkin, joita on alhaalta huipulle 122 kappaletta. Kaiteista sai ottaa halutessaan tukea, ja Pekka oli käynyt aiemmin aamulla lakaisemassa portaat. Jos tuntuu, ettei jaksa yhtä mittaa nousta koko matkaa, on välillä tasanteita, joille voi pysähtyä hengähtämään. Tornissa on myös pöytä ja penkit ylemmällä isolla tasanteella noin 12 metrin korkeudessa ennen varsinaista mökkiä, ja samanlainen pöytä ja penkit löytyvät heti aivan tornin juurelta.

Portaiden nouseminen käy kyllä liikunnasta. Jos ei kehtaa sanoa, että hengästyttää, voi vaikka olla katselevinaan maisemia.

Kipusin hiljalleen aivan ylimmälle tasanteelle, jossa itse mökki sijaitsee. Muuten aivan hiljaisessa maisemassa kuului vaimea hurina, joka tuli mökin yhteyteen asennetusta tuulimyllystä, jossa oli nähtävästi erityisen herkät laakerit, koska itse en tuntenut tuulenvirettä juuri ollenkaan, mutta tuulimylly viuhtoi menemään oikein kunnolla.

Vähäinenkin tuuli saa tämän myllyn siivet liikeelle. Sisään mökkiin kantautuu vaimea surina, mutta siihen tottuu nopeasti.

Koputtelin mökin oveen ja huhuilin sisälle, mutta ketään ei ollut paikalla. Menin sisälle odottelemaan. Olipa mökissä lämmin! Lämpimyys olikin taattu, sillä mökki on ihan huolella eristetty, siinä on kolminkertaiset lämpölasit ja biodieselillä toimiva lämmitin, joka ei muuten tuota minkäänlaista kitkua sisälle – ainoastaan pehmeää lämpöä. Jos joku muistaa vanhuuden öljykaminat, niin nykyaikaiset laitteet ovat ihan toista luokkaa. Itse asiassa portaiden nousemisen jälkeen tuppasi puskemaan jopa hieman hikeä otsalle, joten oli parasta heittää takki päältä. Oli ihan kuin olisi tullut asuntoon, sillä niin siistiä ja tyylikästä sisällä oli. Käyttövesi on tuotava itse, eikä pesuallasta tai viemäriä ole, joten siinä mielessä mennään erätyyliin ja tiskihommat hoidetaan ulkona.

Mökissä saa olla kerrallaan enintään 16 henkilöä tilapäisesti, esimerkiksi kokousten aikana, ja koronarajoitukset huomioiden.

Samantien alkoikin kuulua töminää. Pekkahan se sieltä kiipesi rappusia ja tupsahti ovesta sisään. Sanoi käyneensä vähän odotellessaan pyöräilemässä ja ottamassa valokuvia. Pekalla on käytössään sähköavusteinen läskipyörä, jollaista itsekin pääsin kokeilemaan pari vuotta sitten. Onhan se aika velho peli, menee vaikka puuhun jos pito piisaa. Sähköfättejä on muuten mahdollisuus lainata ja kokeilla itsekin, kun vain ottaa Pekkaan yhteyksiä.

Häähninmäen reiteillä kelpaa ajella, oli sähköä tai ei. Omia ajotaitojaan ja tasapainoa voi testata myös pitkospuuosuuksilla. Tämä kuva on vuoden 2018 syyskuulta.

Pekka kysäisikin saman tien, otanko kahvia. No, minähän en kahvikuppiin sylkäise. Kahvinkeittäminen sujuu normaalilla kahvinkeittimellä, joka on kytketty invertteriin. Invertteri saa sitten virtansa akuista, jotka saavat puolestaan virtansa aurinkopaneelista ja tuuligeneraattorista. Mökin nurkassa onkin useampi möktikkä, joista yksi on invertteri ja kaksi lataussäädintä. Muut keittohommat hoituvat kaksipaikkaisella kaasuliedellä, ja astiat löytyvät paikan päältä. Niin, ja onhan mökissä vielä vedenkeitinkin!

Hienot on systeemit. Vähempikin varmaan riittäisi, mutta Pekka on sitä mieltä että tehdään kerralla hyvä.

Kahvin tipahtamista odotellessa päätin poiketa ulkosalla katsomassa, miltä maisema näyttää harmaassa talventapaisessa säässä. Alhaalla näkyy mm. noin 300 metrin päässä Iso Häähninjärvi, jonka taakse jäävään metsikköön tämänkertainen näkyvyys sitten käytännössä päättyikin. Täysin selkeällä säällä voisi kuvitella, että tornilta saattaisi nähdä vaikkapa Äänekosken tehtaiden savut – tai ainakin melkein.

Joulukuun sumuinen maisema Ison Häähninjärven suuntaan.
Syyskuun puolenvälin tienoilla 2020 maisema näytti tältä korkealta Häähninmäen tornista. Kommeeta oli!

Jos ulos ei tarkene pakkasella tai muuten haluaa istuskella lämpimissä sisätiloissa, Häähninmäen näkötornin mökissä on kunnon panoraamaikkunat, joista näkee kelin niin salliessa melkeinpä yhtä hyvin kuin ulkoakin. Onhan siinä kuitenkin ihan eri tavalla tunnelmaa, kun saa nojata huoletta tukevaan kaiteeseen ja katsella ympäröivää maisemaa.

Kun kahvi oli tipahtanut, niin päästiin istumaan kupposelle pöydän ääreen. Kysyin Pekalta, että mikä olisi hänen mielestään asia, joka kannattaisi mainita Häähninmäestä kirjoitettaessa. ”No, tämä on hieno lapsiperheiden paikka ja tänne on helppo tulla”, Pekka vastasi. Sehän pitää paikkansa, sillä parkkipaikka on lähellä ja alueella on hyvät polut, joilla voi purkaa energiaansa, ja Häähnintuvassa sekä nyt upouudessa tornissa käyminenkin varmasti kiinnostaa. Mökille voi tulla kuka vain päiväretkillään poikkeamaan, jolloin sen ovet ovat päiväsaikaan auki klo 10–18.

Majoittujille tiedoksi (HUOM! Tätä kohtaa on muutettu 28.5.2021): tornimökkiin ei heinäkuun alusta lähtien toistaiseksi oteta varauksia muuten kuin ennakkoon sovitut tapaukset ja joulun aikaan saatujen lahjakortin saaneiden yöpymiset. Tämä päätös on tehty hankesäädösten vuoksi; tornissa mahdollistetaan vain tilapäinen yöpyminen. (Ritva Hänninen)

”Yksi syy kattavalle varustelulle on myös se, että ihmiset voisivat laittaa joskus muutakin ruokaa kuin perinteistä makkaraa”, Pekka sanoo.

Pekka totesi, että kaasulla ja sähköllä ruoka lämpenee itse asiassa taloudellisemmin ja ekologisemmin, koska monikin polttaa makkaraa paistaessaan puita niin paljon, että samalla määrällä lämmittäisi vaikka saunan. ”Suurin osa siitäkin energiasta menee taivaan tuuliin, koska ruoan kuumentamiseen tarvitaan vain murto-osa kaikesta lämmöstä”, naurahti Pekka. Se on kyllä totta, että minunkin tulee joskus ”syyllistyttyä” siihen, että parin kabanossin takia tulee poltettua enemmän klapuja kuin olisi tarpeenkaan. Olen muuten joskus kokeillut, että pari grillimakkaraa voi paistaa vaikka vain yhdellä kalikalla, jos sen halkoo tarpeeksi pieniksi tikuiksi. Suurempi puumäärä menee sitten vain lämmittelyyn ja tunnelmointiin. Tämä ei ole siis Pekan kommentti, vaan oma toteamus.

Jutustellessamme ulkona oli alkanut sataa lunta ja tuullakin enemmän. Tuulen vaikutus näkyi vain viistoon lentävistä hiutaleista ja kuului tuulimyllyn surinana. Mökki liikahteli vienosti silloin tällöin, mutta liikkumista ei oikeastaan keskustelun lomassa huomannut, ja siihen kyllä tottuu nopeasti muutenkin. Kamina antoi lämpöä koko ajan, ja Pekka voi laittaa sen etukäteen päälle, jos mökkiin on tulossa yöpyjiä.

Käyntipäivänäni Häähninmäellä oli suhteellisen hiljaista, ja minua ennen olleet ehtivät häippäistä jonnekin, joten en valitettavasti saanut kyseltyä muilta retkeilijöiltä, mitä mieltä he uudesta tornista ovat. Vieraskirjan perusteella on kuitenkin sanottava, että aika lailla vaikuttuneita kirjaan terveisensä jättäneet kävijät ovat olleet. Häähninmäellä poikkeaa vuosittain noin 5 000 kävijää (KSML), mutta lisääkin haluttaisiin ja mahtuisi. Tuvan ja tornin kapasiteetti on tietysti rajallinen, mutta alueelle sopii kyllä muuten tulemaan kerralla enemmänkin väkeä.

Tosin tätä kirjoitettaessa koronaepidemia vaikuttaa lähes kaikkeen, joten esimerkiksi loppuvuodeksi Häähnintuvan ympäristöön kaavaillut joulunalustapahtumat ja ylipäänsä kaikki yleisötapahtumat on jouduttu perumaan ja ovat toistaiseksi katkolla. Toivottavasti kevät ja ensi vuosi ovat sitten jo parempia. Painotettakoon, että Häähninmäkeen saa toki tulla koko ajan, kunhan muistaa koronarajoitukset ja -ohjeet. Seuraamalla Häähnintuvan Facebook-sivua pysyy kyllä ajan tasalla tilanteesta. HUOM! Häähnintuvan sivut löytyvät nyt nimellä Häähninmäen ulkoilualue (tietoja päivitetty 2.4.2021).

Tornin vieraskirja alkaa vähitellen täyttyä.

Kaikista tornimökissä olevista hienouksista huolimatta kävijät saavat käydä asioillaan ihan perinteisessä ulkohuussissa, joka oli vastikään tuotu tornin lähelle. Häähnintuvan vieressä oli vielä vähän aikaa sitten paikan ainoa hyyskä, joka on edelleen tietysti käytössä. Uuden huussin ovat Hankasalmen Yrittäjät sponsoroineet, mistä heille suuri kiitos. Onhan toki WC yksi tärkeimmistä retkeilyrakenteista!

Tornin katveessa kököttävä puucee on kompostoivaa mallia.

Kun tärkeimmät turinat oli turistu, lumisade näytti taukoavan. Joulukuun valoisa aika ei ole järin pitkä, joten ulkona oli jo alkanut hämärtyä. Suunnitelmissa oli vielä käydä järven vastarannan puolella yrittämässä kuvata tornia kauempaa, kun tornissa oli vielä valot päällä. Pekan tarkoituksena oli vielä tehdä viimeistelyasennuksia valoihin, jotta ne olisivat mahdollisimman järkevässä paikassa eivätkä näyttäisi turhaan silmiin. Pimeän aikaan, ja jos vain tähtitaivas on näkyvissä, mökin valot tietysti kannattaa sammuttaa ja ihailla vain tähtien tuiketta tai katsella kuutamoa, joka varmasti on mahtava elämys, kun se nousee metsän ylle. Ja jos vain sattuisivat revontulet loimahtamaan, niin johan olisi tunnelma kohdallaan!

Häähninmäen torni ja tornimökki sellaisina, kun ne näkyivät sumuisena iltapäivänä Ison Häähninjärven vastarannalta.

Herkuttelua tornikuvilla vielä sen verran, että ihan tuoreeltaan Hännisen Ritva kävi ottamassa tornista kuvan iltavalaistuksessa. Täytyy sanoa, että Häähninmäen näkötorni ja tornimökki ovat kyllä uskomattoman hienot! Kyllä saavat tornin teossa olleet olla syystäkin ylpeitä aikaansaannoksestaan. On siis pelkästään asianmukaista, että mukana olleet mainitaan lopputeksteissä. Jos jonkun nimeä ei listassa jostakin syystä näy, kiitollisuus osallistumisesta tornihankkeeseen on silti suurta!

Komea se on tuo torni lamppujenkin loistehessa!
Talkoolaiset, jotka eniten toimivat tornirantamishankkeessa:

Ritva Hänninen
Jari Laulainen
Pentti Rossi
Paavo Rossi
Matti Rossi
Samu Hänninen
Kalle Penttinen
Risto Puumalainen, Toivakka
Bela Pavelka, Jyväskylä
Pekka Pynnönen

Koneurakointi: Tuomo Silvast, Tenho Koponen
K-rauta Hankasalmi
Tapiola-ikkunat

Häähninmäen näkötorni- ja tornimökkihanketta on tuettu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Rahoittajana on ollut Leader Maaseutukehitys.

1 reply
  1. JP
    JP says:

    Laitoin Google Mapsiin osoitetietoihin korjausehdotuksen (Häähnintuvantie 160, 41540 Hankasalmi). Harmillisesti sitä ei tosiaan voi toinen poistaa, mutta korjausehdotuksen voi laittaa.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.