Sysmän Liikkuva kivi

Nelostietä pohjoiseen päin körötellessä moni on varmasti Heinolan jälkeen hieraissut silmiään, kun on nähnyt tien oikealla puolella Sysmän Onkiniemen Liikkuvan kiven.

Tämä jääkauden kuljettama suuri siirtolohkare on juuttunut huteran oloisesti laakean kallion päälle ja näyttää siltä, että se voisi hetkenä minä hyvänsä vyöryä tielle.

Jpeg

Jpeg

Muinaisjäännösrekisteriinkin merkitty siirtolohkare on rauhoitettu luonnonnähtävyys. Nimi tulee siitä, että kivi on aikoinaan todellakin liikkunut vaaksan verran nostamalla.

Sitä ei kuitenkaan lihasvoimalla saa enää huojutettua, koska 1960-luvun lopulla joku yritti tarinan mukaan tunkkaamalla saada vieritettyä se tielle. Syylliseksi epäiltiin turhautunutta rekkakuskia. Kivi on sittemmin tuettu kallioon astetta tukevammin.

Jpeg
(Idästä päin kuvattuna)

Jpeg

Nykyisin kivellä käyvät uteliaiden autoilijoiden lisäksi sekä geokätköilijät että suunnistajat silloin, kun iltarastitapahtumia Onkiniemen kylän liepeillä järjestetään.

Jpeg

Jpeg

Jpeg

Tunnetteko te tarinoita Liikkuvasta kivestä?

Liikkuva kivi kartalla

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6809339 E 448679

Kuvat ja teksti: Mikko Solja

2 replies
 1. Tuomo Kesäläinen
  Tuomo Kesäläinen says:

  Tuo murikka on Aimo Kejosen Suomen 100 – geologiset kohteet kirjan kansikuvassa. Kirjassa kerrotaan tarina jonka mukaan humalainen isäntä olisi työntänyt traktorilla kiven pois paikaltaan. Isäntä sai sakot ja kivi siirrettiin takaisin paikalleen. Jutussa kerrotaan myös kiven muiksi nimiksi Kiikkukivi, Kivikiikku ja Liikkuvakivi. Täältä löytyy muutamia mielenkiintoisia paikkoja kierrettäväksi: http://www.geologinenseura.fi/geologi-lehti/2-2007/kejonen.pdf

  Vastaa
 2. Kulakki
  Kulakki says:

  Muistan kyllä että pienessä porukassa (kaksi aikuista, pari skidiä) kiven sai liikkumaan ainakin vielä 1980-1990 luvulla.Kokeilkaa useamman ihmisen voimin, kun liike alkaa niin kyllä heijaa toi murikka.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.