Salla hemmottelee revontulikuvaajia! Näiltä upeilta katoksilta on hyvä katsella yötaivaan liikkeitä

Sallassa uusi kansallispuisto on juuri syntymäisillään – henkeä pidätellen olen odotellut sitä viimeistä päätöstä jo jonkin aikaa! Syyslomalla en malttanut olla lähtemättä nuuskimaan maamme 41. kansallispuiston tuulia hieman ennakkoon. Harmaa sää ja lumihanki maalasivat maiseman omilla mustavalkoisilla sävyillään, mutta varsinkin uutuuttaan natisevat revontulikatokset saivat minut huokaamaan ihastuksesta.

Kaunisharjun katos kartalla

Ämmin polun katos kartalla

Keselmäjärven katos kartalla

Katosten raikas, jykevä ja kaunis ulkomuoto ilahdutti minua ihan todella. Miten hienoa nähdä jotain näin erilaista ja silti niin ajatonta ja hienoa! Lähempi tarkastelu osoitti, että katokset eivät olleet pelkästään nättejä, vaan niitä oli suunniteltu käytännöllisyys vankasti mielessä: kussakin rakennelmassa oli kolme eri ”tilaa”, joista varmasti erilaisissa sääolosuhteissa kaikille tulee käyttöä. Rakennuksen takaseinustalla oli pitkä penkki ja ikkunat – varmasti hyvä tuulensuoja. Etupuolella taasen toisessa tilassa oli pöytä ja penkit, toisella vain penkit.

Alla kuvia Kaunisharjun näköalapaikalta. Tämä alue tulee kuulumaan kansallispuistoon.

Myös kaksi muuta näistä suojista sijaitsee Sallatuntureiden kupeessa. Toinen suojista löytyy Ämmin polun alkupäästä, ja sen vieressä on myös avokota. Kolmas suoja on Keselmäjärven rannalla, ja myös sieltä löytyy kota. Kaunisharjun yhteydessä tulipaikkaa ei ollut, mutta lähimmät löytyvät viereisen Kolmiloukkosen rannalta. Tällä seudulla ei muutenkaan laavuista ja muista tulistelupaikoista ole pulaa, joten voisi sanoa, että Salla hemmottelee revontulifanien lisäksi myös tulistelijoita.

Sotkan Ämmin lähde

Ämmin polusta löytyy kesäisen aurinkoinen esittely tästä. Me kuljimme jonkin matkaa Ämmin polkua pitkin, mutta poikkesimme sitten kierrokselta kulkemaan kohti Sotkan Ämmin lähdettä, joka oli viitoitettu selkeästi.

Lumihangista huolimatta lähde oli sula ja pulppusi iloisesti, kuten olin odottanutkin. Kävelymatkaa sinne kertyi Hangasjärventien risteyksestä reilu kilometri suuntaansa. Käymisen arvoinen kohde ehdottomasti! Pysyyköhän lähde auki läpi talven?

Sotkan Ämmin lähde kartalla

Ämmin polun suoja ja avokota.

Nyt kun näin ihanat ja hyödylliset katokset on saatu kaikkien iloksi, niin olisipa kiva jos kaikki yhdessä pitäisimme ne siisteinä ja kunnossa! Ei tuhrita seiniä eikä roskata.

Suosittelen käyntiä myös Sallan Poropuistossa (Hautajärventie 111), jossa on maksuton ja hienosti toteutettu näyttely alueen luonnosta ja luontokohteista. Poropuistossa on myös kahvila, ja henkilökunnalta kannattaa kysyä vinkit juuri itsellesi tai omalle seurueellesi sopivaksi reittivalinnaksi Sallan alueella.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.