Paratiisi maan päällä? Kukkia tulviva Arboretum Mustila Kouvolassa on ainutlaatuinen puulajipuisto

Yhteistyössä Visit Kouvola

➡ 1,5 – 3 km
? 1 – 2h
⚫⚪⚪ Helppo reitti, pääreitit esteettömiä
Paikka kartalla
ℹ Aukioloajat ja hinnasto

Vuonna 1902 perustettu Arboretum Mustila, eli Mustilan puulajipuisto, on elämyksellinen päiväretkikohde kaiken ikäisille. Lajissaan ainutlaatuiseen puistoon kannattaa poiketa vaikkapa mökkimatkan yhteydessä tai muuten vain, sillä nähtävää riittää useammaksi tunniksi.

Valtatie 6:n varrella sijaitseva puisto on vain 25 kilometrin päässä Kouvolan keskustasta (tai 115km Helsingistä), ja paikalle pääseekin auton lisäksi näppärästi myös Savonlinja- sekä Onnibus-yhtiöiden busseilla, jotka pysähtyvät aivan Mustilan vieressä Elimäen liittymän kohdalla. Puiston aukioloajat sekä hinnasto löytyvät Arboretumin omilta nettisivuilta.

Vuoden jokaisena päivänä avoinna oleva Arboretum ei ole ainoastaan kesäkohde, vaan nähtävää on ympäri vuoden. Kesäkuu on puiston suosituinta aikaa, kun alppiruusulaakso ja atsalearinne ovat täynnä silmäähiveleviä värejä. Syksyllä puiston kasvit kietoutuvat ruskan eri sävyihin, kun taas ikivihreät havupuut luovat taianomaiset puitteet talviselle maisemalle.

Puistossa kiertää kolme pääreittiä, jotka toimivat runkona etenemiselle, mutta myös pienemmille poluille kannattaa poiketa aina kiehtovan maiseman vastaan tullen. Kyseiset pääreitit on merkitty punaisella, keltaisella ja sinisellä, joista viimeksi mainitulla on pituutta peräti 3 kilometriä. Opastekylttejä ja karttatauluja on sijoitettu reittien varrelle tiuhaan, joten eksymisen vaaraa ei ole.

Uusille vieraille suositellaan pääsääntöisesti keltaista tai punaista reittiä. Puiston toiminnanjohtaja Jukka Reinikainen listaa henkilökohtaisiksi suosikeikseen puiston pohjoispuolella sijaitsevat hemlokkimetsän sekä jättituijat. Tässä artikkelissa keskitytään 1,5 kilometrin mittaisen punaisen reitin varrelta löytyviin nähtävyyksiin.

Lähes 300 puulajin lisäksi puistossa kasvaa tuhansia alppiruusu- ja atsaleapensaita, joiden kukinta on keväästä riippuen parhaimmillaan juuri kesäkuun alussa.

Alppiruusu- ja atsaleapensaat ovat myös parhaimman kukinta-ajan ulkopuolella komeaa katseltavaa niiden kohotessa usean metrin korkeuteen. Polulla kulkiessa kadottaakin herkästi ajantajun, sillä jokaista pensasta ja puuta tekee mieli jäädä ihailemaan hetkeksi.

Yli 150 eri alppiruusu- ja atsalealajiketta tarjoavat värien ilotulituksen paletin täydeltä.

Lukuisat eri tuoksut tuovat vielä oman ulottuvuuden muutenkin kirjavaan elämykseen, joka puistolla on tarjota.

Reitin varrelta löytyy useita levähdyspaikkoja, joista osa on lähes kirjaimellisesti puiden syleilyssä.

1940-luvulta lähtöisin oleva havuterassi maalaa vierailijan ympärille satumaisen näyttämön. Useaan tasoon istutetut lukuisat eri havupuulajikkeet ovat takuuvarma nähtävyys vuodenajasta riippumatta.

Puiston kaikille lajikkeille on tehty pienet nimikyltit. Monessa on mukana myös QR-koodi, joista pääsee lukemaan kasvien tarinoita.

Punaisen reitin jälkimmäisellä puoliskolla sukelletaan lehtimetsän siimekseen. Reitiltä voi myös halutessaan poiketa ihailemaan pähkinärinnettä tai tammimetsää, joka on parhaimmillaan erityisesti ruskan aikaan.

Lapsille on rakennettu oma luontopolku sekä muuta viihdykettä. Arboretumiin on myös sijoitettu geokätköjä, joten tekemistä ja nähtävää riittää laidasta laitaan.

Metsäkirkosta ei tunnelmaa puutu. Täällä jos jossain on helppo pysähtyä hetkeksi aloilleen rauhoittumaan.

Arboretumin parkkipaikan vierestä, puiston sisäänkäynnin yhteydestä, löytyy puistokahvila (kuva alla), joka on jo yksinään riittävä syy poiketa vaikka vain kahville. Luonnonläheinen sisutus luo puitteet tunnelmalliselle kahvihetkelle, kun taas ystävällinen henkilökunta on aina valmis kertomaan omat vinkkinsä reittiä valitessa. Täältä voi myös ostaa liput itse puistoon.

Alueen toisen parkkipaikan yhteydestä löytyy myös Mustilan Taimimyymälä, Viinitupa sekä Taidekahvila Piika ja Renki. Isompaan nälkään löytyy syötävää heti Valtatie 6:n toiselta puolelta Ravintola Alppiruususta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.