Jätkän Onnela, Valkealan Kääpälä

Teksti ja kuvat: Veli Granö

Kiva retkikohde ITE-taiteesta kiinnostuneelle matkalaiselle on Kääpälän jätkän, Ensio Tuppuraisen Jätkän Onnela, ITE-taideympäristö Valkealan Kääpälässä. Tuppuraisen taidepiha on maailmanlaajuisestikin jokseenkin ainutlaatuinen ITE-taideympäristö.


Paikalle pääsee esimerkiksi Kouvolasta pääteitä pitkin (matkaa noin 35 km) tai rauhallisia pikkuteitä hieman kiertäen. Paikasta ei ole pitkälti myöskään Repoveden kansallispuistoon, joten Jätkän Onnela sopii kohteeksi hyvin sille, joka haluaa yhdistää hieman kulttuuria kauniiden järvimaisemien kierrokseensa.

Ensio Tuppurainen (1924–2014) loi vuosikymmenten uurastuksella entisen kyläkaupan pihaan värikkään teosympäristön. Hän oli alun perin kauppiaana kyseisessä kiinteistössä, mutta erinäisten riitojen ajamana siirtyi vuonna 1955 monilapsisen perheensä kanssa elelemään syvälle korpeen.

Elannon tämä sitkeä ja jokseenkin omapäinen mies hankki metsätöillä. Kova ja ankara elämä johti hänet jo viisikymppisenä sairaseläkkeelle. Samoihin aikoihin entinen kauppa lopetti kannattamattomana toimintansa, ja niin Tuppurainen osti talon vuonna 1977 uusien harrastustensa ateljeeksi.

Tuppurainen nimesi talon Jätkän taulutaloksi ja alkoi maalata vimmatusti maisematauluja. Lähes maanisen maalaamisen katkaisivat lähestulkoon vain ne hetket, joina hän poikkesi pihalle rakentamaan toinen toistaan kummallisempia ITE-taideteoksia.

Tuppuraisen maalaukset kuvasivat usein rakkaita erämaita, mutta pihataide oli useimmiten kärttyisän protestihenkistä. Huumoriakaan ei teoksista silti puuttunut.

Tuppuraisen valtakunnallisesti kuuluisin teos oli ”Vastuuvapaa viranhoitaja”. Se oli vesistöjen saastuttajien pilkaksi tehty erittäin varhainen ekologinen taideteos maassamme. Tosin teoksen ilmiasu aiheutti jatkuvia väärinkäsityksiä, kun vain harva pihan ohi kulkija vaivautui lukemaan teoksen alla olevaa selvitystekstiä. Teos itsessään oli nimittäin huomiota herättävä, noin kolmimetrinen, pystyssä seisova, vaaleanpunainen penis. Vaikka teos johti rikosilmoituksiin, eikä Vekaranjärven varuskunnan kantaväki siitä pitänyt, seisoi se jääräpäisen taiteilijan pihassa – joidenkin mielestä – piinallisen verkkaiseen kaatumiseensa asti. Sitä odottaessa varuskunta ehti siirtää oman tiensä teoksen näkymättömiin ja kunnanjohtajakin kyllästyä toivottomaan taisteluunsa.

Tuppuraisen pihaa 1980-luvulla

Paikalla on edelleen nähtävissä laaja kokonaisuus Tuppuraisen taidetta. Tontilla on suurikokoisia maalauksia, veistoksia ja hauskoja protestihenkisiä tekstikylttejä, joilla hän antaa kyytiä EU:lle, poliitikoille ja muille tärkeille herroille. Erikoisesti maalattu kaupparakennus on jo itsessään näkemisen arvoinen.

Paikka on avoinna 24/7, ja siitä huolehtii nykyään paikallinen kyläyhdistys yhdessä Tuppuraisen perillisten kanssa.


Kohde kartalla (Google Maps), Vekarantie 952, Kouvola

Koordinaatit (gmaps)
61.096607, 26.972323

ITE-taide on suomalaista nykykansantaidetta. Se on tekijänsä arkiseen elinympäristöön, kulttuuriseen taustaan ja kokemusmaailmaan sitoutuvaa kuvallista ilmaisua – tapa elää esteettisiä arvoja korostavaa hyvää elämää. Itseoppineiden taiteentekijöiden omaperäiset ITE-taideympäristöt ovat valloittavia retkipaikkoja ja tarjoavat kiehtovia käyntikokemuksia kaiken ikäisille. Maaseudun Sivistysliiton organisoima ITE-taiteen kartoitustyö alkoi jo vuonna 1998 ja on mittaluokassaan kansainvälisestikin ainutlaatuista toimintaa. MSL:n ITE-tiimin jäsenet kokoavat nyt Retkipaikkaan tietoa ITE-kohteista ympäri Suomen.

Juttua korjattu 13.7.2020: Kohdetta lähinnä sijaitsee Repoveden kansallispuisto, ei siis Koloveden kansallispuisto, kuten jutussa aiemmin mainittiin.

2 replies
  1. Vai mitä
    Vai mitä says:

    Valkeala kuuluu tätä nykyä siis Kouvolan kaupunkiin. Näin ollen lähin kansallispuisto on Repovesi. Kolovesi lienee Savonlinnan seudulla?

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.