Pinkjärvi – kuin minikansallispuisto Eurajoen pohjoislaidalla

Pinkjärvi on kuin minikansallispuisto Eurajoen kunnan pohjoislaidalla. Metsähallituksen omistaman Pinkjärven metsät ovat olleet valtion metsää jo 1920-luvulta lähtien, mutta vuonna 2005 alue rauhoitettiin ja metsätalouskäyttö lopetettiin.

Menneestä ajasta kertovat lukuisat metsäautotiet ja traktoripolut, mutta nyt ne saavat kasvaa rauhassa umpeen. Ainoastaan Pinkjärven parkkipaikalle johtava päätie on hoidettu.

Pinkjärvelle on helppo tulla. Valtatie 8:lla on tieviitta Pinkjärvi 3,5 km. Risteys sijaitsee 321 metriä korkean Eurajoen Tv maston läheisyydessä, joten risteyksen ohi ei aivan helpolla hurauta.

P1050661 (2)

Noin 5 kilometrin mittainen Pinkjärven vaellusreitti alkaa parkkipaikalta, opastaulun vierestä. Siirtyminen reitille lähtee lyhyellä tepastelulla metsäistä soratietä pitkin. Vaellusreitti kulkee metsän poikki. Reitti on on osin kivikkoinen, ja hieman vaikeakulkuinen.

Pinkjärven reitti

Pinkjärven reitti

Kuluneen kesän kovat sateet ovat myös jättäneet jälkensä reitille isoina lammikoina. Reitillä riittää monenmoista ihmeteltävää, vaikka itse en yleensä pelkistä metsäpoluista jaksa innostua. Reikäisiä puunrunkoja on reitin varrella siellä täällä, ja ne kertovat alueella viihtyvien tikkojen elinvoimaisuudesta.

Tikkojen aikaansaannos

Tikkojen aikaansaannos

Reitin ensimäinen etappi vie erikoiselle Vuotavan kaksoislaavulle. Kaksoislaavussa on hyvin tilaa vaikka isommallekkin porukalle, ja se on paikkana suojainen. Kirjoitushetkellä puuliiteri oli tyhjä, mutta sen eteen oli tuotu iso kasa polttopuuta kuivumaan. Kuivuminen tosin taitaa jäädä haaveeksi, sillä tänä kesänä on satanut enemmän kuin aurinko on paistanut.

Pinkjärvi - Vuotavan laavu

Pinkjärvi – Vuotavan laavu

Vuotavan laavun edessä on erinomainen pieni hiekkaranta, josta on isomman tai pienemmän retkeilijän helppo pulahtaa uimaan Pinkjärveen. Matka jatkuu eteenpäin kohti Mustalahden laavua. Reitti Vuotavan laavulta Mustalahden laavulle noudattelee järvenrantaa, ja tarjoaa retkeilijälle mukavat maisemat.

Pinkjärvi - Vuotavan uimaranta

Pinkjärvi – Vuotavan uimaranta

Myrskytuulet ovat kaataneet jonkin verran puita reitin päälle, eikä niitä ole vielä ehditty korjaamaan pois, mutta mitään ylitsepääsemätöntä estettä kaatuneet puut eivät muodosta.

Mustalahden laavun sijainti on hieno. Tämän on juuri sellainen paikka jossa haluaisin viettää yöni, mikäli olisin yön yli kestävällä reissulla.

Pinkjärvi - Mustalahden laavu

Pinkjärvi – Mustalahden laavu

Polttopuita oli yllin kyllin, ja kuivakäymäläkin oli oikein siistissä kunnossa. Myös Mustalahden laavun rannasta on helppo pulahtaa uimaan. Ranta on lisäksi sen näköinen, että mikäli onkivapa sopii retkeilijän käteen, niin tässä on oivallinen paikka kokeilla kalaonnea. Vieheellä kalastamiseen retkeilijä tarvitsee valtion valtakunnallisen vieheluvan.

Reitti Mustalahden laavulta retken loppua kohden kulkee metsäpolkua pitkin. Myrskyt ovat kaataneet polun päälle useita puunrunkoja, ja niiden yli kiipeily retkieväiden syömisen jälkeen vaatii pieniä ponnisteluja.

Metsässä kannattaa kulkea silmät auki. Täällä saatat helposti bongata pohjantikkoja tai jopa metson. Muita Pinkjärvellä tavattuja lintulajeja ovat muun muassa varpuspöllö, lehtopöllö, nuolihaukka ja mehiläishaukka.

Reitin loppuosuus on paikoin kivikkoinen ja polulta pitää myös poiketa aika ajoin pois, mikäli mielii selvitä kuivin jaloin retken loppuun asti.

Pinkjärvi - Polkua

Pinkjärvi – Polkua

Pienempien retkeilijöiden kanssa saa olla tarkkana, mutta muuten Pinkjärvi on oikein oivallinen kohde päiväretkeilyyn tai yön yli kestäviin retkiin.

Kartta ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6806468  E 218223

Lisätietoa Pinkjärvestä saat tästä

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.