Konttilan kierto -reitin varrella näkee Puijon jylhät rinteet ja sympaattisen perinnetilan


Puijolla on kolme luontopolkua, kaikki noin kahden kilometrin mittaisia. Konttilan kierto on niistä helppokulkuisin, ainakin mitä tulee korkeuseroihin. Reitti kiertelee aarnialueen metsissä sekä Konttilan tilan perinneympäristössä. Konttila on vanha torppa, joka toimii kotieläintilana sekä ulkoilukahvilana. Se osuu mukavasti reitin puoliväliin ja tarjoaa erinomaiset puitteet taukoon.

Konttilan kierto Kuopiossa
Päivämäärä: 8.8.2019
Luontopolkumiehen reittinumero: 79
Reitin pituus: n. 2,5 km
Kohokohdat: Puijon maisemat, Konttilan tila eläimineen
Opasteet ja kyltit: Hyvät, tosin pari epäselvää kohtaa.
Parkkipaikka: Puijon näkötornin juurella tai frisbeegolfradan parkkipaikka Antikkalantiellä Paikka kartalla
Varusteet/jalkineet: Hyväpohjainen reitti, jonka voi varmasti kävellä lenkkikengilläkin.
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Kesälomaretki kulki Kuopion kautta, ja ajattelin samalla kävellä yhden luontopolun Kuopiossa. Valinta osui Puijoon ja Konttilan kiertoon, joka vaikutti mielenkiintoiselta vanhoine metsineen ja perinneympäristöineen.

Elokuisena torstainakin Puijon tornin parkkipaikka oli melko täynnä. Jos tilaa ei olisi, auton voisi toki jättää myös toisille Puijon parkkipaikoille – esimerkiksi frisbeegolfkentän parkkipaikalle Antikkalantielle. Puijon tornin vierestä löytyy kartta, johon luontopolutkin on merkitty. Samanlainen pömpeli karttoineen löytyy myös frisbeegolfkentän vierestä.

Kylttejä reiteille emme retkikaverin kanssa löytäneet, mutta kartan avulla oli helppo päätellä, että tulisi seurata Konttilan opasteita.

Reitti kulkee aluksi isohkoa ulkoiluväylää kohti frisbeegolfkenttää. Olin epävarma, kulkeeko luontopolku tätä väylää pitkin, mutta polun merkkinä olivat sentään punaiset merkit puissa.

Kentän laidassa on opastaulu, jossa kerrotaan täällä sijainneista Antikkalan ja Konttilan tiloista. Reitin opastaulut ovat kohtuullisessa kunnossa.

Frisbeegolfkentän jälkeen sähläsimme. Konttilan opasteet katosivat näkyvistämme, ja jouduimme turvautumaan karttaan ja kävelemään hieman eri reittiä Konttilan pihaan. Reittejä riitti, joten ylimääräistä matkaa tuli tuskin edes paria sataa metriä. Lopulta oltiin Konttilan pihassa.

Konttilassa laskettiin juuri lampaat ulos laitumelle. Ne tutustuivat vähän meihin ja me niihin.

Palasimme luontopolulle. Paluureitti Puijon näkötornille kulki vanhojen metsien halki. Polku oli hyvässä kunnossa, tosin juuria ja kiviä riitti.

Vanhaa kuusimetsää kävellään Puijon länsirinnettä pitkin noin kilometrin verran. 

Lopulta saavutaan laskettelurinteen laitaan ja noustaan takaisin Puijon tornille. Tässä kohdassa nousua on noin 40 metriä. Kokonaisuudessaan reitillä on noin 50 metriä korkeuseroa – Puijolla tämä on melko vähän, toisen luontopolun (Puijon Polun) korkeuseroksi mainitaan yli sata metriä.

Aikaa kävelyyn meni noin tunti. Evästelypaikkoja ei oikeastaan ollut frisbeegolf-kentän laidalla sijaitsevien penkkien ja Konttilan tilan lisäksi. Emme myöskään nähneet muita kävelijöitä tällä polulla.

Puijolla on helppo käydä, Kuopion keskustan ja viitostien välittömässä läheisyydessä. Eiköhän täällä tule käytyä vielä muutkin reitit kävelemässä ja tornivierailulla – nyt oli vähän turhan paljon turisteja jonottamassa torniin. Maisemathan ovat komeat tornin juureltakin!

Sijainti: N=6975741.500, E=533329.500 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=62.90986862897025, lon=27.65632290863856

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Neulamäen kierto
Katiskaniemen luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.