Hossan kaksi helmeä tehdään esteettömiksi: Hossan laavut ja autiotuvat, Suomussalmi

Hossan jo valmiiksi kattava taukopaikkaverkosto paranee entisestään kansallispuiston statuksen myötä. Lue tästä tiedot Hossan laavuista, autiotuvista ja luvassa olevista sekä jo toteutetuista uudistuksista!

Hossan laavut: Muikkupuro ja Lihapyörre esteettömiksi

Hossan alueella on tusinan verran laavuja. Näet laavujen sijainnit Hossa-kartaltamme.

Perinteisten laavujen lisäksi Hossasta löytyy myös esteettömiä tulistelu- ja eväsretkipaikkoja. Luontokeskuksen pihalta alkava esteetön luontopolku johtaa Huosilammen rantaan, josta löytyy sekä esteetön evästelykatos että suuri, esteetön laavu, johon mahtuu kerralla suurikin määrä ihmisiä.

Huosilammen invalaavu, laavun edessä on myös esteetön laituri.

Huosilammen invalaavu, laavun edessä on myös esteetön laituri.

Huosilammen rannalta löytyy myös esteettömiä laitureita.

Kansallispuiston avajaisiin mennessä Hossaan saadaan myös kaksi uutta esteetöntä kohdetta: Lihapyörre ja Muikkupuro. Esteettömyys kohteissa on huomioitu muun muassa tulipaikkojen rakenteissa siten, että myös pyörätuolilla pääsee nuotion äärelle. Myös näiden kohteiden puuceet muutetaan luonnollisesti esteettömiksi.

Muikkupuron laavusta, tulipaikasta ja puuceesta tehdään esteettömät.

Muikkupuron laavusta, tulipaikasta ja puuceesta tehdään kansallispuiston avajaisiin mennessä esteettömät. Sama tilanne myös Lihapyörteellä.

Värikallion katselulava on täysin uudistettu, samoin Värikallion eteläpuolella oleva silta. Värikallion vanhan taukopaikan tilalla on täysin uusi taukokatos. Tutustu Värikallion uusiin puitteisiin kuvien kera tästä.

Hossan autiotuvat

Autiotupia Hossasta löytyy 5: Puukkojärven, Laukkujärven, Ala-Valkeisen, Kukkurin sekä Lavajärven tuvat. Ne kaikki sijaitsevat veden äärellä, kaikista löytyy kamiina ja kaikkien yhteydessä ulkosalla on tulentekopaikka ja puucee. Kohteet eivät ole esteettömiä. Näet tupien sijainnit kartalta.

Hossassa on lisäksi 12 Metsähallituksen vuokrakämppää, joista uudistuslistalla ovat Jatkonsalmen, Terävänpään ja Tolosenvirran kämpät saunoineen.

Laukkujärven autiotupa.

Laukkujärven autiotupa.

Tupia käytettäessä on hyvä muistaa etiketti: tupa jätetään lähdettäessä mahdollisimman siistiksi ja roskat huolehditaan pois. Muista myös antaa tilaa sinun jälkeesi tuvalle saapuneelle.

Hossassa retkeillään ilman muuta roskattomasti – kuten luonnossa aina tuleekin retkeillä. Roskaton retkeily on helppoa. Polttokelpoiset jätteet voi polttaa, biojätteet voi nakata huussin aukosta alas ja loput jätteet tulee lajitella ja tuoda mukanaan pois luonnosta. Lähimmät ekopisteet löydät Hossassa luontokeskuksen pysäköintialueelta, Jatkonjärven telttailualueelta ja Karhunkainalon leirintäalueelta.

Kokalmuksen laavu

Kokalmuksen laavu. Tulenteko on Hossassa sallittu ainoastaan rakennetuilla tulipaikoilla. Metsäpalovaroituksen aikaan ei avotulta saa tehdä.

 Retkipaikka Hossassa

Syksyn aikana olemme esitelleet monipuolisesti tulevan kansallispuistomme retkikohteita. Juttusarja toteutettiin yhdessä Suomussalmen kunnan kanssa, ja majoitus kirjoittajille tarjottiin Camping Hossan Lumosta. 

Hossa-juttusarjan kaikki artikkelimme, samoin kuin Hossan kartan kohteineen, tulipaikkoineen ja muine palveluineen, löydät Retkipaikan Hossa-sivulta. Kartan oikeasta yläkulmasta voit valita, näytetäänkö kartalla kaikki kohteet vai esimerkiksi vain laavut tai autiotuvat. Kartan kohteet ovat näppärästi tarkasteltavissa myös Retkipaikka-mobiilisovelluksella.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.