Pyhitys, Taivalkoski

Pyhitys on Taivalkosken korkein paikka. Sen  puuton huippu tarjoaa mahtavan näköalan, jota hallitsee Kostojärvi.

IMG_2444Hyvällä säällä Pyhityksen huipulta voi erottaa idässä Rukan, pohjoisessa Riisitunturin ja lännessä Syötteen huiput. Sen minkä Pyhitys häviää korkeudessa näille naapureilleen, se voittaa koskemattomuudessa, syrjäisyydessä ja ainutlaatuisessa tunnelmassa.

Ja myös Pyhityksen kokeus, 422 metriä, jättää kevyesti varjoonsa esimerkiksi 347 metriä korkean Kolin.

IMG_4756Pyhitys sijaitsee Taivalkosken kunnassa, mutta kuuluu Syötteen kansallispuistoon. Pyhityksen lähelle pääsee autolla kahta kautta. Helpoin on mennä Taivalkoskelta Vaarankylän kautta aina Siirajärvelle asti. Automatkaa Taivalkosken kirkonkylältä tulee noin 30 kilometriä.

Loppumatka pitää kävellä tai hiihtää. Kansallispuiston alueella ei saa liikkua moottoriajoneuvoilla. Siirajärveltä eteenpäin menee kesällä polku, joka johtaa ensin Pyhityksen alarinteellä olevalle laavulle ja sitten ylös huipulle.

Laavulle on matkaa noin 2,5 kilometriä ja siitä huipulle alle kilometri.

IMG_4741

Pyhitys on mainio päiväretkikohde kaikkina vuodenaikoina. Kesällä lapsetkin pystyvät kävelemään kivistä polkua pitkin huipulle. Huiputuksen jälkeen on mukava paistaa makkaraa alempana laavulla. Laavulla on yleensä hyvin polttopuita erillisessä vajassa.

IMG_2396

Talvella Pyhityksen saavuttaminen on haastellisempaa.  Huoltokelkan jäljet voivat hyvällä tuurilla johtaa laavulle asti, mutta siihen ne päättyvät. Viimeinen kilometri huipulle voi olla aikamoisessa lumessa kahlaamista. Alkutalvesta huiputtaminen saattaa vielä onnistua jalan tai lumikengillä. Talvinen maisema tykkylumisine puineen kyllä palkitsee vaivan.

Kolmas mielenkiintoinen vaihtoehto on lähestyä Pyhitystä Posiolta päin. Sirniön metsäautoteitä pitkin pääsee Pyhityksen pikkuveljen, Kuusi-Pyhityksen taakse. Tämä vaihtoehto sopii hienosti sellaiselle, joka haluaa liikkua syksyisessä ikimetsässä ilman polkua. Pyhitys avautuu ihan uudella tavalla kun sitä lähestyy kapuamalla Kuusi-Pyhityksen yli.

IMG_4667

Tunnelmassa Pyhityksen huipulla on kaikkina vuodenaikoina jotain pysähtynyttä – Sellaista, että sieltä ei ole kiire minnekään. Avarilla paikoilla yleensäkin ajatukset tulevat ja menevät ja kaikki arkinen lakkaa olemasta merkittävää, mutta Pyhityksellä tunne on tavallista voimakkaampi. Siellä on niin kaukana kaikesta ja niin lähellä ikuisuutta, että tuntuisi luonnollisemmalta tavata sen kivisillä rinteillä peikko kuin ihminen.

IMG_4764

Pyhitys kartalla

ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 7297311, E 559508.

2 replies
  1. Matti Kuusela
    Matti Kuusela says:

    Pyhitys on toki merenpinnasta laskettuna Kolia korkeammalla. Mutta jos ajatellaan vain maisemaa, niin Ukkokolin huippu on noin 200 metriä Pielisen pintaa ylempämä, mutta Pyhitys jää vähän sen alle.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.