Vattukurun lumikenkäilyreitti ja laavu, Pudasjärvi

Syötteen kansallispuistosta löytyy kaksi mahtavaa lumikenkäilyreittiä, Teerivaaran kierros ja Vattukuru. Kiersimme Vattukurun luontopolkua mukailevan lumikenkäilyreitin kauniina aurinkoisena päivänä 22.2.2017. Parkkipaikka on aurattu talvisinkin ja se löytyy tästä karttalinkistä.

Lumikenkäilyreitti on 2,1 km pitkä ja soveltuu hyvin lyhyeksi päiväretkikohteeksi. Olosuhteet kannattaa tarkastaa etukäteen vaikkapa luontokeskuksella käymällä. Lunta oli metsässä n. 70 cm, mutta polku oli tallottu niin tiukaksi, että päätimme lähteä matkaan ihan vain kengät jalassa. Päätös oli lopulta oikea, lumikengät olisivat olleet tällä kertaa liioittelua.

Sää oli mitä parhain. Kymmenisen astetta pakkasta ja aurinko paistoi pilvien välistä. Kuten syystarinasta voit lukea, reitti on monipuolinen ja alku kulkee naavaisten kuusien välissä kiemurellen. Ihmeteltävää riittää, ja kauniina talvipäivänä voisi reitillä viettää tuntikaupalla kamera kädessä. Uutta lunta oli satanut hieman puiden oksille jo aikaisemmin pudonneiden tilalle. Kaikkialla oli puhtaan valkoista.

Reitti kulkee aluksi kohti Lehtovaaran huippua. Ennen huippua polku kuitenkin kääntyy alas kohti Vattukurua. Alamäkeen kävellessä tuli vastaamme kaunis aukio, ja aurinko lämmitti punaisia poskiamme. Jäimme ihastelemaan kaunista näkyä.

Lopulta saavuimme kurun pohjalle ja paikan kauneimmasta kohdasta löytyi myös Vattukurun laavu. Laavulle ei ollut jätetty puita tai sytykkeitä, yleensä niitä ei suosituimmilta laavuilta löydäkään, koska kaikki retkeilijät eivät tunne laavuetikettiä, ja toisaalta monella ei ole mukanaan puukkoa. Teimme kuitenkin tulet ja kannoimme hiukan puita laavulle. Teimme myös sytykkeitä seuraaville vierailijoille.

Laavulla oli mukava istuskella teetä hörppiessä. Kauniit maisemat avautuvat suoraan laavulla istuvalle. Laavun vieressä kulkee myös puro, josta saa raikasta vettä. Vesiä ei erikseen tarkisteta, ja vesi suositellaan keitettäväksi ennen käyttöä. Otimme teevedet suoraan purosta, puron reunalla saa olla tarkkana, koska lumivallit voivat sortua. Näimme myös yhden lumikenkäilijän sortuvan läpi lumen suoraan puroon.

Vattukuru on kyllä todella kaunis ja tuli mieleen, että tämän paikan kyllä haluaisi nähdä kaikkina vuodenaikoina. Jylhät kiviset rinteet ovat todella jyrkät ja ylväät. Jäätiköiden sulamisvesivirrat ovat aikoinaan muovanneet tämän luonnon taideteoksen. Keväällä reitti saattaa olla vielä mielenkiintoisempi, kun kasvillisuus vaihtelee reitin varrella todella monipuolisesti.

Koska kyseessä on luontopolku, on matkan varrella opastauluja, jotka kertovat paljon kurusta. Opastaulut kannattaakin tavata läpi ja aina on mukava oppia uusia asioita. Tänne polulle tulemme varmasti käymään joskus uudemman kerran.

Karttalinkki parkkipaikalle.

Tämä on Pudasjärvestä kertovan juttusarjan kuudes osa. Juttusarja on toteutettu yhdessä Pudasjärven kaupungin kanssa vuosina 2016–2017. Sarjan aiemmat retkikertomukset ovat: Kupson kutsu, Hampusvaara, RumavaaraVitikko ja Portinoja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.