Nenustannokka on hauskan niminen maisemapaikka Nenustan kierroksella, Teijon kansallispuistossa

Teijon kansallispuisto on perustettu vuoden 2015 alusta. Sen 34 hehtaaria luontoa on kuin Suomi pienoiskoossa: merenrantaa, suomaisemaa, metsiä, järviä, kallioita. Nenusta on hauskan niminen paikka kansallispuiston itäreunalla. Kangasmaastoja ja kalliomaisemia tarjoava kierros on noin neljän kilometrin pituinen.

Nenustan kierros Teijon kansallispuistossa Salossa
Päivämäärä: 17.4.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 211
Reitin pituus: n. 4 km
Kohokohdat: Nenustannokan maisemat ja Lähteensuo
Parkkipaikka: Nenustannummi, noin parillekymmenelle autolle. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät (tosin putosimme kerran reitiltä)
Varusteet/jalkineet: Maasto on kangasmaastoa ja todella kuivaa. Ei erikoisvaatimuksia.
Keskivaativa reitti (yksi kallion ylitys, muuten helppoa)
Yksi tulipaikka

Olin kaverin kanssa Teijon kansallispuistossa vierailulla ensimmäistä kertaa. Aamulla oli kävelty jo Jeturkastin kierros ja päätimme jatkaa Nenustan kierrokselle, jonka arvelimme olevan melko hyvää kangasmaastoa ja helppokulkuista. Niinpä olikin. 

Melko tilava parkkipaikka on Sauruntien varrella. Lähtöpaikalla on hyvät opasteet (pääkuva) sekä selkeä opastaulu. 

Opastaulusta voi kuvata Nenustan kierroksen. Se on tarkoitus kiertää kahdeksikon muotoisena. Suositeltava kiertosuunta on luontoon.fi -sivun mukaan myötäpäivään, mutta mielestäni kartan kuvake kertoo toista. Me kiersimme reitin vastapäivään. 

Mittauslaitteet päälle ja matkaan! Reitti on suureksi osaksi tätä – todella valoisaa ja helppokulkuista kangasmaastoa. 

Nenustan tulentekopaikka tulee vastaan noin 700 metrin kohdalla. Tässä on kahdeksikon risteyskohta. 

Tulipaikka on metsän siimeksessä, mutta valoa riittää avoimessa mäntymetsässä.

Tulipaikan jälkeen matka jatkuu kohti Nenustannokkaa. Nyt metsätyyppi muuttuu sekametsäksi – hetken matkaa kävellään koivujen ja kuusien katveessa.

Vajaan puolentoista kilometrin kohdalla reitti tekee melkeinpä 180 asteen mutkan. Nyt lähdetään nousemaan kohti reitin korkeinta kohtaa ja näköalapaikkaa. Reitti on täälläkin merkitty oransseilla vinoneliöillä. 

Korkeuseroa kertyi lopulta noin 25 metriä Nenustan taukopaikalta. Nenustannokan kallio on kuin kupoli. Sen laella on mukava pitää taukoa ja ihailla maisemia. Otimme dronella kuvan kalliomaisemasta. 

Nenustannokalta on rajoitettu näköala kohti Hamarinjärveä. 

Kallion laelta reitti laskeutuu takaisin Nenustan tulipaikalle. On pakko myöntää, että seurasimme kallioharjannetta liian pitkälle ja putosimme pois merkityltä polulta. Seuraa tarkkaan reittimerkintöjä!

Kangasmaastossa oli helppo löytää tulipaikka, vaikka kävelimmekin ensin sen ohi kalliota pitkin. Heti tulipaikan jälkeen polku laskeutuu kohti Lähteensuota. 

Pienen suon ylityksen ja pitkospuuosuuden jälkeen noustaan takaisin kangasmaastoon. Luontopolkumies luki kylttiä, jossa kerrottiin suon ennallistamistöistä.

Reitin toinen nähtävyys Nenustannokan lisäksi on hiilimiilu, joka sijaitsee täällä kankaalla noin kolmen ja puolen kilometrin kohdalla. Tai noin kilometrin kohdalla, jos kävelet reitin myötäpäivään.

Suo ylitetään vielä toisen kerran ja viimeiset metrit ennen Nenustannummen parkkipaikalle saapumista kuljetaan melko synkässä kuusimetsässä. 

Kierros päättyi. Matkaa tuli mittauslaitteeseeni noin 4,3 kilometriä, mutta kävelimme varmasti muutaman sata metriä ylimääräistä. Aikaa kävelyymme kului noin tunti ja kaksikymmentä minuuttia. Reitillä oli muutamia muitakin kävelijöitä.

Nenustan kierros on kallio-osuutta lukuunottamatta hyvin helppokulkuinen ja mukava patikka. Aurinkoisena päivänä kangasmaastossa on kepeää tallustella ja kallion laella on todella mukavaa istua ja nauttia auringosta ja järvimaisemasta. Teijossa riittää reittejä, joten jatkan raportointia taas seuraavan reissun yhteydessä!

Sijainti: N=6685656.962, E=280023.404 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60.24777125920755, lon=23.024496339352716

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Jeturkastin kierros
Latokartanokosken luontopolku
Totin luontopolku
Matildanjärven kierros

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.