Hirsiniemen hiekkarannoilla, Posio

Kun Posiolta ajaa etelää ja Taivalkoskea kohti johtavaa tietä (n:o 863) noin 20 kilometriä, alkaa hiekkamoreeninen harjujakso, jossa maisemaa hallitsevat pienipiirteiset korkeusvaihtelut ja jyrkkäreunaiset supat. Olet silloin vedenjakajalla. Livojärveltä alkaen vedet laskevat kohti Pohjanlahtea, ja pohjoisemmaksi jääneestä Kitkasta Venäjän puolelle.

Hirsiniemi: näkymä harjulta kapealle järvelle

Näkymä harjulta kapealle järvelle

Aivan lähellä Livojärven ylittävää kannasta haarautuu hiekkatie kangasmetsään, ja siinä heti näkösällä on opastaulu Hirsijärven retkeilyalueesta. Täsmällisemmin on kyse edustavasta harjualueesta, jonka maanomistaja Metsähallitus on suojannut luonnonhoitometsäksi. Niemi on 8 kilometriä pitkä, ja suurelta osalta tätä matkaa näkyy järvi sen molemmilla puolilla samaan aikaan.

Hirsiniemi: alkumatkan hiekkatietä harjulla

Alkumatkan hiekkatietä harjulla

Päätien varressa oleva opastaulu toistuu varsinaisen alueen rajalla, kun ajelee hiekkatietä pari kilometriä. Rannoilla on ennen P-paikkaa myös muutama yksityinen mökki.

Vaaranäkymiä yli järven

Vaaranäkymiä yli järven

Maasto on mäntyvaltaista kuivaa kangasta, kulkeminen on helppoa jopa hiekkatien ulkopuolella.

Reitin varrella on useita laavuja ja tulipaikkoja, sekä myös varauskämppä. Itse niemen patikkareitti ei muodosta lenkkiä, mutta siitä haarautuu polku pohjoisen puolelle järveä, ja sen kautta pääsee aina lomakeskus Livohkaan asti sekä tielle 19605 (Lohirannantie).

Kuikka -laavun lahdenpoukama

Kuikka-laavun lahdenpoukama

Itse valitsin P-paikalta lähtien toisena vastaan tulevan laavun, nimeltään Kuikka. Sille haarautuu polku hiekkatieltä oikealle puolelle, eli juuri Livojärven isojen selkien puolelle. Laavun takana on pieni pyöreä moreenikumpu, ja sen laidalta erkanee pitkä kapea hiekkainen niemi, muodostaen laavun edustalle kuin oman lahden.

Hirsiniemi: Kuikka-laavu

Hirsiniemi: Kuikka-laavu

Tunnelma laavulla eväitä syödessä oli rauhoittava ja samalla inspiroiva. Kesällä voisi pulahtaa uimaan missä vain, koska rannat ovat enimmäkseen hiekkaisia ja vesikin todella kirkasta.

Varsinkin Livojärven pohjoisrannoilla on paljon jyrkkiä hiekkaseinämiä, joissa eroosio on tehnyt vaikuttavaa jälkeä ja tekee edelleen. Rinteiden reunoilla mäntyjen juurakot ovat ilmassa. Paljon aiemmin osa puustosta on jo jäänyt vallan ilman tukipaikkaa, kaatunut rinteeseen ja päätynyt järven pohjaan.

Voiko keksiä parempaa paikkaa retkeilevälle perheelle keskikesällä kuin tämä: vieri-vieressä tulipaikka, uintimahdollisuus, upeat maisemat, kasvit eläimet, ja hiljaisuus.

Hirsiniemi ja Kuikka-laavu kartalla. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 7320639, E 559076.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.