Hirsiniemen hiekkarannoilla, Posio

Kun Posiolta ajaa etelää ja Taivalkoskea kohti johtavaa tietä (n:o 863) noin 20 kilometriä, alkaa hiekkamoreeninen harjujakso, jossa maisemaa hallitsevat pienipiirteiset korkeusvaihtelut ja jyrkkäreunaiset supat. Olet silloin vedenjakajalla. Livojärveltä alkaen vedet laskevat kohti Pohjanlahtea, ja pohjoisemmaksi jääneestä Kitkasta Venäjän puolelle.

Hirsiniemi: näkymä harjulta kapealle järvelle

Näkymä harjulta kapealle järvelle

Aivan lähellä Livojärven ylittävää kannasta haarautuu hiekkatie kangasmetsään, ja siinä heti näkösällä on opastaulu Hirsijärven retkeilyalueesta. Täsmällisemmin on kyse edustavasta harjualueesta, jonka maanomistaja Metsähallitus on suojannut luonnonhoitometsäksi. Niemi on 8 kilometriä pitkä, ja suurelta osalta tätä matkaa näkyy järvi sen molemmilla puolilla samaan aikaan.

Hirsiniemi: alkumatkan hiekkatietä harjulla

Alkumatkan hiekkatietä harjulla

Päätien varressa oleva opastaulu toistuu varsinaisen alueen rajalla, kun ajelee hiekkatietä pari kilometriä. Rannoilla on ennen P-paikkaa myös muutama yksityinen mökki.

Vaaranäkymiä yli järven

Vaaranäkymiä yli järven

Maasto on mäntyvaltaista kuivaa kangasta, kulkeminen on helppoa jopa hiekkatien ulkopuolella.

Reitin varrella on useita laavuja ja tulipaikkoja, sekä myös varauskämppä. Itse niemen patikkareitti ei muodosta lenkkiä, mutta siitä haarautuu polku pohjoisen puolelle järveä, ja sen kautta pääsee aina lomakeskus Livohkaan asti sekä tielle 19605 (Lohirannantie).

Kuikka -laavun lahdenpoukama

Kuikka-laavun lahdenpoukama

Itse valitsin P-paikalta lähtien toisena vastaan tulevan laavun, nimeltään Kuikka. Sille haarautuu polku hiekkatieltä oikealle puolelle, eli juuri Livojärven isojen selkien puolelle. Laavun takana on pieni pyöreä moreenikumpu, ja sen laidalta erkanee pitkä kapea hiekkainen niemi, muodostaen laavun edustalle kuin oman lahden.

Hirsiniemi: Kuikka-laavu

Hirsiniemi: Kuikka-laavu

Tunnelma laavulla eväitä syödessä oli rauhoittava ja samalla inspiroiva. Kesällä voisi pulahtaa uimaan missä vain, koska rannat ovat enimmäkseen hiekkaisia ja vesikin todella kirkasta.

Varsinkin Livojärven pohjoisrannoilla on paljon jyrkkiä hiekkaseinämiä, joissa eroosio on tehnyt vaikuttavaa jälkeä ja tekee edelleen. Rinteiden reunoilla mäntyjen juurakot ovat ilmassa. Paljon aiemmin osa puustosta on jo jäänyt vallan ilman tukipaikkaa, kaatunut rinteeseen ja päätynyt järven pohjaan.

Voiko keksiä parempaa paikkaa retkeilevälle perheelle keskikesällä kuin tämä: vieri-vieressä tulipaikka, uintimahdollisuus, upeat maisemat, kasvit eläimet, ja hiljaisuus.

Hirsiniemi ja Kuikka-laavu kartalla. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 7320639, E 559076.

 

1 reply
  1. Jukka Sälelinna
    Jukka Sälelinna says:

    Hirsiniemen harjun päästä kääntyy polku oikealle laavulle ja vasemmalle Lomakeskus Livohkaan. Polun varrella on vesistön ylitys kapeasta salmesta jossa on kaksi venettä tätä tarkoitusta varten. Myös huikeita suon ylityksiä pitkospuusiltoineen. Livohkasta pääsee harmaiden mökkien välistä menevää tietä keltaisella merkitylle polulle joka johtaa lopulta Hirsiniemen pysäköintialueelle. Näin kulkien reitistä tulee ympyräreitti 16 km. Matkalla on JHL.n katettu tulentekopaikka myös ulkonuotiopaikka eväspaikkoineen. Pidemmälle matkatessa polku haarautuu Kellarniemen Laavulle. Siitä vielä tovin matkaa saa tallustella hienoja maisemia ihaillen kunnes lopulta jyrkän nousun jälkeen pääsee takaisin parkkipaikalle. Kartat ja merkinnät opasteissa oli puutteelliset. Reitillä pitäisi mielestäni olla selkeä nimi ja opastekyltit joissa kilometrimäärärät välietappeihin, risteyksiin, laavuille ja pysäköintialueelle. Sellainen kartta myös opastetauluun josta sen voi kuvata matkaevääksi varmistamaan reitillä pysyminen. Pitkospuissa oli pahoja rakoja ja osin ne oli notkuvia. Koiran kanssa syytä olla varovainen ettei tassut mene rakoihin ja itse astu notkuvalle pitkospuulle samalla. Kunnostuksen alla osittain näyttivät olevankin. Reitille voisi lisätä pari tulentekopaikkaa ja todellakin sen paremman opastuksen.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *