Vesilahden Kaakilanniemen Linnakallio, muinainen pakopaikka Pyhäjärven rannalla

Itsenäisyyspäivä valkeni sateisen harmaana, kuten moni muukin joulukuun päivä nykyään ilmastonmuutoksen siirtäessä talvien alkamista monasti tammikuulle. Olin päättänyt jälleen pusikoitua kyseisenä päivänä ja sään ei onnistunut tätä estää.

Mikä onkaan parempi tapa juhlistaa itsenäistä Suomeamme, kuin mennä ulos nauttimaan sen kauniista luonnosta. Samalla voi tutkia ja kerrata historiaamme, joka näin itsenäisyyspäivän juhlinnassa usein tuntuu olevan vain 1900-luvun historiaa. Historiaa ja todisteita elämästä Suomessa löytyy kuitenkin jo kivikaudelta asti.

Päivä ei tuntunut valkenevan lainkaan ja vettä satoi vaakaan, kun pakkasin kameran mukaan ja lähdin Vesilahdelle tutkimaan muinaista linnavuorta, Kaakilan Linnakalliota. Sade ei haitannut tavoitettani, säähän on yleensä vain pukeutumiskysymys.

Linnakallio on helppo saavuttaa, autolla pääsee aivan kallion juurelle ja opasteet ovat hyvät, kuten monissa muissakin Vesilahden muinaiskohteissa. Vesilahdella tuntuu olevan kunnioitusta herättävää kiinnostusta tallentaa ja tuoda esiin pitäjän rikasta menneisyyttä ja tarinaperinnettä. Monet muut voisivat ottaa tässä oppia vesilahtelaisista!

Linnavuoren juurella on opastetaulu, jossa kerrotaan alueesta ja sen historiasta, sivuten myös kansantarinoita. Mielenkiintoista!

Linnakallion opaskyltti kauempaa
Linnakallion opaskyltti
Vuori on toiminut pakopaikkana strategisesti hyvällä paikalla Pyhäjärven Toutosenselän rannalla. Kokemäenjoen vesistö on ollut muinoin varsinainen valtatie johtaen rannikolta syvälle sisämaahan.

Tarinoiden mukaan paikan ovat linnoittaneet viimeiset lappalaiset, mutta itse päättelisin, että vuorta on varmaankin käytetty myöhemminkin. Täältähän on ollut todennäköisesti näköyhteys myös muihin linnavuoriin, lähimpänä Lempäälän Pirunlinna ja Vesilahden Onkemäellä oleva linnavuori.

Polku vuorelle on melko helppokulkuinen ja hyvin viitoitettu.

Polku Linnakalliolle
Kallion päältä aukenee komea näkymä Pyhäjärvelle, tänään sateinen sää kylläkin haittasi näköaloja. Vastarannalla näkyy Lempäälän Luodonniemi.

Paikalle on rakennettu myös pöytä satunnaisen matkaajan eväiden nauttimista helpottamaan.

Linnakallion päällä

Toutonen ja Luodonniemi

Linnavuoren järvenpuoli on niin jyrkkä, että sieltä vainolaisen on ollut mahdoton nousta ylös. Puolustajat ovat siis voineet keskittää voimansa lähes pelkästään toiselle puolelle mäkeä.

Linnakallion jyrkanne
Toinen puoli onkin linnoitettu kivimuurilla, jonka päällä on ollut ilmeisesti hirsivarustus antamassa lisäsuojaa. Muurin jäänteet ovat selvästi näkyvissä edelleen.

Linnakallion vallit 1

Istuin hetken vanhan kivimuurin päällä ja mietin, mitä muinaiset ovat mahtaneet kokea ja ajatella näitä kiviä miesvoimin turvaksensa asetellessaan.

Linnakallion vallit 2

Koin kiitollisuutta siitä, että minulla oli mahdollisuus viettää  Suomen itsenäisyyspäivää rauhassa ja palata linnavuorelta kotiini varmana siitä, että vainolainen ei ole sitä polttanut vuorella aikaa viettäessäni.

Kartta

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit
N 6803740  E 319411

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.