Hiihtoretki Lauhanvuoren kansallispuistoon

Kevään edetessä hanget olivat Etelä-Suomessa kovasti jo huvenneet. Vedenjakajaseuduilla lunta kuitenkin vielä riitti, ja jos säät edes hetkellisesti kävivät yön aikana pakkasella, oli hiihtokeli seuraavana päivänä mitä mainioin.

Nyt olikin sopiva aika aloittaa kevään retkeilykausi, jos ei ollut sitä jo aloittanut, sillä kevättalven optimikeleillä ei ole niin väliksi, millä pelillä maastoon lähtee, hanki kantaa pakkasyön jälkeen kapeampiakin suksia.

Lauhanvuoren kansallispuisto Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan rajalla on erikoinen puisto. Sen nähtävyydet ovat harvassa, eikä se tarjoa kävijälleen suurta dramatiikkaa. Länsi-Suomen korkeimpiin kohtiin kuuluva Lauhanvuori on vuoreksi harvinaisen tasainen, ja jos puistoon saapuu autolla, niin vuoren laelle ajaa aivan huomaamattaan, varsinkin Muurahaisen suunnasta saavuttaessa.

Huipulla nähtävää tarjoava näkötorni ei ole läpi vuoden auki, joten sinne kiipeäminen ei välttämättä aina onnistu. Puiston toinen päänähtävyys, kilometrin mittainen Kivijata taas on talvella lumen peitossa.

Niinpä talvikävijän riemuksi jää lähinnä hiihtäminen. Puistossa on huollettuja latuja kilometritolkulla, latukartan löytää hiihtoladut.fi– sivuilta.

Aurinko laskee länteen, minä etsin lumisiltaa Kärkiluoman ylitykseen. Löytyi se lopulta.

Aurinko laskee länteen, minä etsin lumisiltaa Kärkiluoman ylitykseen. Löytyi se lopulta.

Kaikesta tasaisuudestaan ja yksitoikkoisuudestaan  huolimatta ja juuri siitä johtuen Lauhanvuori on mitä parhain ahkiovaelluskohde umpihankihiihtäjälle. Puisto on 53 neliökilometrin laajuinen, etelä-pohjoissuunnassa noin 13 kilometriä pitkä ja levydeltään se on enimmillään noin 5 kilometriä. Sieltä löytyy useita hoidettuja tulipaikkoja, joissa voi leiriytyä.

Ahkion kanssa liikkuvaa miellyttää puiston loivapiirteisyys, eli reitin valinta on varsin vapaata. Puiston maisemaa hallitsevat laajat ja avarat mäntykankaat, mutta puistosta löytyy myös laajoja soita. Retkeilijä pääseekin ahkiota vedellessään varsin helposti Metsä-Lapin tunnelmiin, ja karuilla mäntykankailla loivaa vuoren rinnettä hiihdellessä voisi helposti kuvitella hiihtelevänsä suuren tunturin alarinteen metsiä.

Lauhanvuoren palvelurakenteet sijaitsevat melko suppealla alueella puiston ydinosassa. Puiston syrjävyöhykkeet ovat kuitenkin tutustumisen arvoisia, sillä itse Lauhanvuorta ei puiston lähimailta tahdo oikein nähdä. Kärkikeitaan takaa vuori kuitenkin näkyy, tai se mitä vuoreksi voidaan sanoa vain Pohjanmaalla: vähän muuta maastoa korkeampi paikka. Itse asiassa Pohjanmaalta löytyy kyllä oikeasti dramaattisemman näköisiäkin vuoria, mutta oma viehätyksensä tämmöisessä loivapiirteisessä vaarassakin on.

Juttu julkaistu alkuperäisessä asussaan alun perin Retkijuttuja-blogissa maaliskuussa 2015.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6899028 E 248761.

Tutustu myös kesäiseen artikkeliin Lauhanvuorelta!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.