Miksi ihmeessä en ole käynyt täällä aiemmin? Mälikkälän metsä Turun ja Raision välissä on oikea keidas

Riipaisevassa lähiluontosarjassamme “Miksi ihmeessä et ole käynyt täällä aiemmin?” esitellään tällä kertaa Turun ja Raision välinen metsäkeidas; Mälikkälän metsä ja Kuninkojan laakso. Alue on jälleen kerran erinomainen esimerkki siitä, miten läheltä ja helposti myös kaupunkilainen voi löytää luonnonrauhaa ja suojeltuja metsiäkin.

Kohde kartalla

Hyvin hoidettu, helppokulkuinen ja monipuolinen alue sijaitsee paikallisesti ilmaistuna Länsikeskuksen ja IKEAn/Myllyn välissä. Paikallisbussit tuovat kulkijan aivan metsän laitaan, ja auton saa jätettyä esimerkiksi viereisen Teräsrautelan puiston yleiselle parkkipaikalle. Lähistöllä on myös lukuisia kauppoja, ja niissä asioivat voinevat hyödyntää myös ko. liikkeiden pysäköintialueita.

Alueelle voi toki sukeltaa myös Raision puolelta. Upeaa on, että valaistua (!) kuntorataa voi lumettomaan aikaan lykkiä myös esimerkiksi lastenrattaita. Ja vaikka talvisille laduille ei ilman suksia asiaa olekaan, kannattaa muistaa, että kapeammille metsäpoluille ovat kaikki tervetulleita jokaisena vuodenaikana.

Pehmeä sammal ja rouhea graniitti vuorottelevat metsässä.

Mälikkälän metsää tosiaan halkoo ja kiertää muutaman kilometrin pituinen, hoidettu ja tiiviiksi tampattu leveä hiekkatie/kuntorata. Turun puolella kuntorata on tasaisempi, ja tietä reunustavat pelto- ja metsämaisemat sekä läheisen ratsastustallin laitumet. Raision puolella on hieman mäkisempää, kalliot ovat jylhempiä ja metsä “syvempää”. Vehmas sammalmatto peittää metsänpohjan kauttaaltaan.

Alueen seikkailullisinta antia ovat polut, jotka jatkuvasti kutsuvat kulkijaa jättämään leveän pääreitin taakseen ja astumaan sisälle metsään. Polkusuonisto kattaa koko Mälikkälän metsän, noin 150 hehtaaria, jonka sisään kätkeytyy vehreitä satumetsämaisemia, isompia ja pienempiä lohkareita, jäkäläisä kallioalueita, solisevia puroja ja pari kesympää jyrkännettäkin! Mälikkälän metsä on varsinkin lapsille loputon leikkikenttä ja tutkimuskohde aivan ison kaupungin kupeessa. Piipahda puoleksi tunniksi, tai pakkaa termari ja eväät mukaan pidemmälle vierailulle. Retkitunnelma on aidoimmillaan, kun rakennetut taukopaikat puuttuvat, ja mikä tahansa kannonnokka on potentiaalinen retkipöytä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.