Luolavuoren siirtolohkareet ja lohkareluolat, Turku

Itselläni oli tarkoitus viettää kerrankin rauhaisa viikonloppu ja tehdä rästitöitä ihan vaan kotona. Sattumalta erään teknisen ongelman takia jouduin kuitenkin turvautumaan kaverin apuun, joten tuumailin, ettei pieni jalkapatikka hänen luokseen ei ollut laisinkaan huonompi idea muuten sisällä vietettyyn viikonloppuun.

Jotta huvi ja hyöty yhdistyisivät täydellä teholla, päätin napata myös kameran matkaan ja käväistä tervehtimässä lähialueen kallioita, joissa tiesin entuudestaan olevan pari hyvää kohdetta, jotka myös odottivat dokumentointia. Ensimmäinen näistä on lapsuuteni vanha leikkipaikka, sen aikaisen maailmani se kaikkein suurin kivi minkä tiesin – suuri se on vieläkin.

luolavuorenlohkareet (1)

Tämä valtaisa vaha, joiksi usein suuria siirtolohkareita lounaassa kutsutaan, sijaitsee aivan Luolavuorentien laidassa. Juuri siinä mistä lähtee ulkoilureitti kohti Ilpoisten hiihtomajaa. Vieressä sijaitsee talviseen aikaan kuplahalli, joka pitää sisällään tenniskenttiä. Taustalla komeilee louhikkoinen rinne, jossa on alueelle nimensäkin antanut Luolavuoren luola. Usein ihmiset erehtyvät luulemaan juuri tätä lohkaretta ja sen kyljessä olevaa komeaa lippaluolaa tuoksi pääluolaksi. Sitä se ei ole, mutta kilpailee kyllä alueen useiden onkaloiden ja luolien kärkikastissa.

luolavuorenlohkareet (4)

Lapsena tuli kivellä useasti kiipeiltyä. Talvisin jopa laskimme sen kylkeä pitkin alas takamusluisua. Nyt taitaisivat moiset tempaukset jäädä tekemättä. Ajoittain hieman jopa hirvittää katsella, kun kiipeilijät harjoittelevat sen seinämillä ilman parempia turvavälineitä. Usein matkassa on vain jonkinlainen patja. Ikäväkseen voi myös mainita, että kiven ympäristö on varsin roskainen – varsinkin kiven kupeessa oleva pienempi luola, jota on ilmeisesti käytetty jonkinlaisena roska-astiana.

Pienempi luola on kooltaan muutaman metrin ja korkeus jää alle metriin. Suurempi ja tiellekin asti näkyvä lippaluola taas on kolmisen metriä syvä ja leveyttäkin on samanverran. Alle mahtuu kyyryyn pitämään sadetta. Edes sulamisvedet eivät olleet kastelleet luolan pohjaa, eli paikka on mitä mainion luonnon muovaama avolaavu. Kohde katsotaan niin merkittäväksi, että on jopa saanut kuvan ja maininnan teokseen Graniittikalliolta rahkasuolle, joka käsittelee Varsinais-Suomen merkittäviä geologisia kallio- ja maaperäkohteita.

Seuraava kohde sisaitsee samaisella kallioalueella, vain muutaman sadanmetrin päässä äskeisestä. Perille löytää helpoimmin, kun kävelee Luolavuorentien suuntaisesti kohti vanhaa polttolaitosta.

luolavuorenlohkareet (9)

Paikalla odottelee kolme vierekkäistä suurta siirtokivilohkaretta, joita myös kiipeilijät käyttävät aktiivisesti. Muuten väittäisin kohteen olevan vähemmän tunnettu alueella. Kivistä suurin on varsin mielenkiintoinen. Sen kylkeen nojailee pienempi kivi, joka muodostaa pienen läpikuljettavan kolon, joka itsessään on aika hauska. Parasta kuitenkin lienee, että tuon useiden ellei satojen tonnien painoisen kiven alitse pystyy ryömimään – ainakin kuivalla säällä. Itse en ole vielä moista kokeillut, mutta maan kuivattua aavistuksen lisää otan tuon tempun tehtäväkseni.

luolavuorenlohkareet (12)

Paikka on ulkomuodoltaan sellainen, että jos tämä kohde sijaitsisi jossain toisessa ympäristössä se olisi varmasti muinainen hiisi tai muu pyhä paikka. Voihan asia toki niinkin olla.Se tiedetään varmuudella, että vielä muutamia satoja vuosia sitten, alue oli eteläistä takamaata ja sitä asustivat rosvot ja muut virkavaltaa pakoilevat.

Kumpainenkin kohde on näyttävä ja mielenkiintoisen arvoinen lähiretkikohde, joihin kannattaa tutustua, jos poikkeaa esim. pääluolalla tai miksipä ei muutenkin.

Kartta ensimmäiselle paikalle. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6708735 E 240360

Kartta toiselle lohkareelle. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6708647 E 240644

3 replies
 1. Eeva Jyrinki
  Eeva Jyrinki says:

  Hieno juttu tämä sinun! – sattumalta ummikkoupouutena turkulaisena ”löysin” Luolavuoren maastot ihan umpimähkäisellä harharetkelläni taannoin viime syksynä kun metsäikävä yllätti. On hieno paikka – ja kiitos hyvästä blogista! t. Eeva

  Vastaa
  • Huttusen Antti
   Huttusen Antti says:

   Eipä kestä! Turun ympäristössä riittääkin retkeiltävää. Kaikkea emme ole vielä esitelleet.

   Vastaa
 2. Ilona Lindroos
  Ilona Lindroos says:

  Tenniskentän yläpuolella on myös itseasiassa ihan reilunkin kokoinen luola. Vaatii pienen kiipeämisen rinnettä ylös, mutta se kannattaa. Tuttujeni mukaan sen sisuksista pääsee ryömimään pitempiin luoliinkin.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.