Toivolanpuiston kalliot, luolat ja rotkohalkeama, Turku

Turun Luolavuoressa tarkemmin sanoen Toivolanpuistossa, sijaitsee komea retkikohdekokonaisuus. Keskeisestä sijainnistaan huolimatta se on jäänyt sangen vähälläe huomiolle.

Rinteeseen noustaessa ensiksi vastaan tulee suurista siirtokivistä muodostunut luolamainen sateensuoja. Näyttävyydessään rakennelma on komeampi, kuin kenties kookas. Kokoa tälle luonnon avolaavulle kertyy 2×2 metriä ja korkeutta noin puolitoista metriä.

Aivan kiviportin vieressä kallion reunassa näyttää pilkistävän ilmiselvä luolan suuaukko. Sellainen siinä todella onkin, mutta luolaa ei jatku kovin pitkään, kunnes se muuttuu ihmiselle liian ahtaaksi. Kolonpohja näyttää aivan kuin sitä olisi ajansaatossa yritetty kaivaa ja suurentaa. Perältä kajastaa valoa.

Kalliota kiertäessä toisella puolella vastaan tulee komea lippaluola. Tämän lippaluolan perältä on yhteys äskeiseen luolansuuaukkoon. Siksi tätä on ilmiselvästi koitettu kaivaa, näin saaden yhtenäinen ryömittävä kokonaisuus.

Alueen kenties mielenkiintoisin kohde on kuitenkin läpi kallion mutkitteleva kalliohalkeama. Rotkohalkeamaan pääseminen vaatii hieman urheiluhenkeä, koska aivan alussa on suurikokoinen kivi, joka kiilautunut sisäänmenon eteen. Alitse ei oikein mahdu, joten yli on mentävä, jos mielii kohteeseen.

Halkeama on 20–60 senttiä leveä. Pohja on tasainen liki koko matkalta, mutta erittäin sotkuinen ja täynnä vaarallisia lasinsiruja. Pituutta sillä on 10–15 metriä, riippuen miten sen haluaa mitata, syvyyttä 4–5 metriä. Halkeama päättyy isoihin kivilohkareisiin, joiden päältä avautuvat upeat näköalat kohti Majakkarantaa ja Mäntymäkeä.

Rotkosta selviydyttyä, onkin aika perehtyä alueen luolastoihin, joita nämä suuret kallionlohkareet tarjoavat useita. Luolat eivät ole mitään varsin suuria, mutta niitä on useita ja ryömimällä voi suorittaa useiden metrien seikkailun kivien alla.

Hieno kohde, joka ansaitsee paikkansa tulla esiin. Kärsii toki roskaisuudesta ja vaatii hieman urheiluhenkeäkin. Kohde on hieman haastava, mutta käymisen arvoinen. Suosittelen varauksella.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6709030 E 239884

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.