Myhinpään Sulasalmen luola Rautalammilla

Juha kertoi Myhinpään metsiä kolutessaan törmänneensä luolaan, jota ei sen tarkkemmin ollut tuolloin ehtinyt tutkimaan. Kun pahin sade sattui taukoamaan sopivaan aikaan ja osin samalle suunnalle oli muutoinkin menoa, niin päätimme lähteä tarkistamaan, mitä kohde oli niellyt.

 

Ensimmäinen merkki lähenevästä kohteesta oli ylärinteessä seissyt komea siirtolohkare. Sitä lähestyessä eteläsivulta paljastuikin lohkareluolalle poikkeuksellisen kaunis suuaukko, jonka koko on kuitenkin vaatimaton itse luolaan verrattuna. Pohjalta löytyvästä kiviaineksesta pääteltynä luola on ainakin osittain rapautumisen laajentama. Mittaa onkalolla on noin seitsemän metriä, leveyttä kolmisen metriä ja korkeutta 80-150 cm. Suu aukkoja löytyy kolme kappaletta, mutta näistä eteläinen on selkeästi helpoin. Luolan pohjalla oli karikeen seassa jälkiä nuotion polttamisesta, mutta ei aivan viime vuosikymmeniltä.

Samoilla kylillä sijaitsee myös Metsämiehen piilopaikka, jonka tarkempi sijainti jääköön vain asiaan vihkiytyneiden tietoon, koska paikka on aktiivisessa käytössä.

Todellisia haasteita kaipaaville löytyy myös lähimailta kohde, josta allekirjoittanut joutui poistumaan lannistunein mielin. Pirunpesävuoren nimi antaa vihjeen mahdollisesta luolasta tai muutoin näyttävästä muodostelmasta, mutta millaisen, sitä emme päässeet toteamaan. Kohteessa on jyrkänteen alla suohon rajoittuva lohkareikko valtavista kivistä ja näiden päällä on sikin sokin myrskyn kaatamia suuria kuusen runkoja. Vaan vielä aiomme senkin tutkia, ajan kanssa ja huolellisesti valmistautuneina.

Kartta luolalle. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6931375 E 490152

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Kuva (C) Antti Huttunen, 2012. Lisää tietoa luolasta. […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.