Keskiyön Aurinko Rovaniemen ainoalla tunturilla, Käyrästunturilla

Kohde kartalla
Matkaa maantieltä n. 7,5 km
Päivätupa
Kirjoittaja Instagramissa
Retki- ja luontovideioita Youtubessa

Hyttyset eivät ole vielä vallanneet ilmatilaa, yölläkään mittari ei laske alle kymmenen asteen, aurinko pysyy horisontin yläpuolella vuorokauden ympäri – täydellinen päivä kevätretkelle Rovaniemen ainoaan tunturiin, Käyrästunturiin.

Käyrästunturi sijaitsee noin 70 kilometriä kaupungista pohjoiseen, Tiaisen kylän lähellä, kivenheiton päässä nelostieltä. Mainittakoon heti alkuun, että kivenheitto on tässä tapauksessa hieman ylipositiivinen ilmaisu – tie perille on sanalla sanoen hirveässä kunnossa, joten kannattaa varautua pitkään kävelyyn, tai ottaa pyörä mukaan.

Huoltotie tunturin huipulla olevalle radiomastolle on teknisesti ottaen olemassa, mutta suljettu puomilla noin 5 kilometriä huipulta, ja edes puomille ei ole mitään asiaa ilman maastoautoa ja kohtalaista maastoajotaitoa. Realistisempi lähestymistapa on pysähtyä maantien päättyessä ja joko pyöräillä tai patikoida jäljelle jäävät 10 kilometriä. Kun puomille pääsee tavalla tai toisella, voi joko kävellä huoltotietä tai oikaista – kannattaa kuitenkin katsoa kulkureitti tarkkaan, sillä maasto on kivistä ja jyrkkää.

Vaikea saavutettavuus on toisaalta myös positiivinen asia – ihmispainetta ei ole juuri nimeksikään, ja tällä retkellä saimme nauttia koko tunturista yksin. Huipulta löytyy myös käymälä ja Metsähallituksen ylläpitämä päivätupa. Sopiva telttapaikka löytyi muutama sata metriä päivätuvalta sivuun, ja vaikka maasto on kivistä, hyviä paikkoja löytyi siltä ihan valittavaksi asti. Teltan pystytyksen jälkeen ei ohjelmassa ollut muuta kuin keskiyön auringosta nauttiminen.

Keskiyön aurinko Käyrästunturilla

Mikä sitten tekee Käyrästunturista Rovaniemen ainoan tunturin? Mikä on tunturin määritelmä? Hyvä kysymys. Mitään virallista määritelmää ei ole olemassa, mutta uskottava se on kun kaikissa lähteissä sitä näin nimitetään. Oli Käyrästuri sitten tunturi, vaara, nummi, kökkö tai monisivuinen mäki, ovat maisemat mahtavat. Taivaanrannasta saatat hyvällä säällä tunnistaa vaikkapa Pyhä-Luoston tunturijonon.

Kohde on halutessa helppokulkuinen, ja sopii niin yönyliretkeilijälle kuin pikavisiitille hyvän retki-infran ansiosta. Ruuhkaa ei tarvitse pelätä, mutta on toistettava että tämä johtuu paikalle tulevan tien erittäin huonosta kunnosta – enkä varoita tästä huvikseni, vaan on täysin fakta että henkilöautolla ei kannata edes yrittää puomille asti kirjoitushetkellä.

Teltan purun ja aamupalan jälkeen on aika palata takaisin maan pinnalle, ja matkalla voit törmätä monenlaiseen luonnonkappaleeseen. Käyrästunturi jäi mieleen mukavana kokemuksena, ja onhan se mukava ruksata listalta pois se ainoa tunturi, joka Rovaniemen alueella kököttää.

Sijainti: N=7426860.002, E=463875.727

Lue myös

Talviretki Käyrästunturille

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *