Suomalaista luontoa kauneimillaan: Talvinen Tyyrinvirta ja sen laulujoutsenet, Rautalampi

Sisä-Savossa on monia paikkoja, joiden kauneus olisi vähintään yhden ylistävän laulun arvoinen. Yksi näistä on varmastikin talvinen Tyyrinvirta, jonne kireinä pakkaspäivinä hitaasti virtaavasta vedestä nousevat valkeat pakkashuurut loihtivat lumoavan idyllin.

Sokerikuorrutettujen puiden reunustaman joen rauhallisen tunnelman rikkovat ainoastaan veden pinnalla kiitävien harmaiden sumupilvien keskellä lepäilevien valkeiden joutsenten vaimeat kutsuäänet.

talvityyrinvirralla2

Rautalammilla sijaitsevan matalavetisen ja rauhallisesti soljuvan Tyyrinvirran tulisikin olla talvisaikaan jokaisen lähiseutujen luonnonystävän tutustumiskohteena.

Pelkkään luonnon estetiikkaan ei satunnaisen kulkijan tarvitse tyytyä, sillä useimpina talvina joelta on löytynyt lintujen ystäville runsaasti ihailtavaa. Virta säilyy näet suurelta osin sulana läpi talven ja tarjoaa siten vesilinnuille mahdollisuuden ravinnon hankkimiseen ja talvehtimiseen.

talvityyrinvirralla3

Määrällisesti merkittävin säännöllisesti talvehtivista lajeista on ollut laulujoutsen. Tätäkin kirjoittaessani joella talvehtii vähintään 14 yksilöä.

Talvinen ympäristö avaa myös näkemään joutsenen aivan uudella tavalla, sillä mitä kylmempi ilma joesta kohoavine pakkashuuruineen, sitä selvemmin nousee esiin tuon suomalaisen mytologian tarunhohtoisen linnun kauneus.

Sen ylväät muodot virran mustaa vettä ja talven harmautta vastaan ovat kansallismaisemaa parhaimmillaan.

talvityyrinvirralla4

Vaikka tänä talvena jokea ovat elävöittäneet lähinnä vain joutsenet, näin ei ole aina ollut. Useimpina aiempina vuosina joella on nimittäin talvehtinut lähes säännöllisesti isokoskeloita, telkkiä ja sinisorsia.

Puhumattakaan joen hauskimmasta asukkaasta, aina vilkkaasta koskikarasta, jonka eloisaa liikahtelua ihaillessa on helppo kuluttaa niin tovi kuin toinenkin. Mikä parasta, tätä ilopilleriä on yleensä tavattu joelta todella useita. Parhaina talvina jopa kolmattakymmentä.

Tänä talvena Tyyrinvirta ei kuitenkaan ole kaikin osin entisenlainen:  Viime kesän ja syksyn runsaat sateet ovat nostaneet joen vedenpinnan poikkeuksellisen korkealle tehden talvehtimisen joella pienemmille vesilinnuille liian vaikeaksi. Niinpä joella on nyt nähty vain yksi isokoskelo ja muutama koskikara.

Mutta ei pidä valittaa, sillä laulujoutsenet ovat paikalla. Meidän kaikkien ihailtavina. Kaiken lisäksi ne ovat useimmiten helposti havaittavissa, aivan joen ylittävän sillan läheisyydessä.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=HOKTZr-lNKw?rel=0&w=560&h=315]

Kauniin talvimaiseman ja kansallislintujemme seuraaminen on tehty vaivattomaksi myös sillä tavalla, että sillan kupeella on parkkipaikka, johon mahtuu useampia autoja samanaikaisesti.

Parhaiten virtaa ja sen linnustoa voikin ihailla tältä levikkeeltä tai Rautalammin puoleisella rannalla muutama sata metriä alavirtaan sijaitsevasta lintutornista.

Tyyrinvirta kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6948504  E 490950

2 replies
    • Olli Korhonen
      Olli Korhonen says:

      Kuvaajana voin yksinkertaistaen todeta Tyyrinvirrasta: mitä kylmempi, sitä parempi. Maisemakuva on talvelta 2010-11, jolloin kävin kuvaamassa jokea aina, kun oli vähintään 22 astetta pakkasta. Siis jos päätyöni ei ollut esteenä. 🙂

      Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.