Haaveiletko melontaseikkailusta kesäillassa?

? Kuutamomelonnan aloituspaikka kartalla (Pitkälahti Uimalantie, Rautalampi)
? Päätepiste eli Törmälän loma- ja kurssikeskus kartalla (Konnekoskentie 552, Rautalampi)
➡ Melontamatka noin 10–11 km, Soutumatka kirkkoveneille 14 km. Taukopaikat Punasaari ja Rajasaari.
ℹ Tapahtuman infosivu (Rautalampi.fi)

Kuutamo kutsuu koko perhettä nauttimaan Rajasaaren kierroksen maisemista Rautalammin Hankavedelle. Kuutamomelonta ja -soutu -tapahtuma tarjoaa ilmaisen mahdollisuuden tutustua kuvankauniiseen Rautalammin Hankaveteen hyvässä seurassa. Menopeliksi voi valita joko kanootin tai kirkkoveneen. Ilmoittautumiset 25.7.2018 mennessä.

Etapit: Pitkälahti – Punasaari (4 km), Punasaari – Rajasaari (1,5), jossa kahvittelutauko, Rajasaari – Törmälä 4–5 km. Sääolosuhteet saattavat vaikuttaa reittisuunnitelmiin.  Asiantuntevat  melontaoppaat takaavat, että matkaan voi lähteä koko perheen voimin. Huoltovene on mukana koko matkan ajan.

Tapahtuma starttaa 29. heinäkuuta 2018 klo 14 Rautalammin keskustasta, Pitkälahden uimarannalta (Uimalantie, 77700 Rautalampi), ja paluukyyti lähtee Törmälän loma- ja kurssikeskuksesta klo 20.30 takaisin Rautalammin kylälle. Ilmoittautumiset 25.7.2018 mennessä Markku Utriaiselle ([email protected]).

Kuutamomelonta ja -soutu -tapahtumassa reitille lähdetään Rautalammilta, ja sen päätepaikkana toimii Törmälä. Lähtöpaikalla Pitkälahden uimarannalla on pieni parkkipaikka, pukeutumiskopit sekä wc. Tapahtumassa kierretään puolikas virallisesta Rajasaaren kierroksesta. Itse Rajasaari kahvitteluhetkineen osuu kutakuinkin melontamatkan puolivälliin.

Rajasaaren kierros on helppo reitti myös omatoimimelojalle

Hankaveden saaristo on ihanteellinen melontakohde myös aloittelijalle. Vaikka reitti on helppo, löytyy aina sen verran avointa vettä, että tuulikin pääsee välillä puhaltelemaan. Omat melontataidot on syytä suhteuttaa sääoloihin.

Törmälän kurssikeskuksen ranta on omatoimimelojalle ihanteellinen lähtöpaikka Rajasaarelle. Kuutamomelonnassa se toimii reissun päätepisteenä. Kuva: Markus Sjöberg, Rautalammin kunnan kuvapankki.

Etelä-Konneveden kansallispuiston portilta, Törmälän loma- ja kurssikeskuksesta, lähtee päivämelontaan sopiva Rajasaaren melontareitti Rautalammin Hankavedelle. Törmälästä Rajasaaren taukopaikalle on noin neljän kilometrin melontamatka, koko reitti on kahdeksan kilometrin pituinen rengasreitti. Törmälästä hyvä reitti kulkee Jänissaarten kautta Hoikkasaaren ja Vilosensaaren välistä ja jatkaa Lukkarisen ja Niittysaarten välistä Rajasaarelle.  Sieltä reitti jatkuu Lehtosaaren ja Säkkäräniemen kautta kohti Niittysaarta ja edelleen Pappilansalmen kautta takaisin Törmälään.

Omatoimimeloja voi halutessaan pidentää reittiä vaikka useamman päivänkin mittaiseksi käymällä vaikkapa Toussunlinnan kalliomaalauksella tai melomalla Rautalammin keskustaan ja Äijävedelle ihailemaan Rautalammin kartanoita. Hankavedeltä pääsee myös Etelä-Konneveden puolelle Konnekosken tai Karinkosken kautta. Karinkoski on suositeltava melontareitti, jos koskimelontakokemusta ja -varusteita ei ole.

Melojat Hankavedellä. Kuva: Paul Räihä, Rautalammin kunnan kuvapankki.

Rajasaaren taukopaikka on tukikohta ympäri vuoden

Rajasaari sijaitsee suunnilleen Törmälän ja Rautalammin kylän puolivälissä. Saari on idyllinen ja suojainen taukopaikka, jossa voi myös yöpyä omassa teltassa. Talvisin saarelle pääsee hiihtäen ja moottorikelkalla. Kesäisin sen on suosittu veneilijöiden ja melojien taukopaikka.

Rajasaaren laavupaikalla on kota, ruokailukatos, polttopuuvarasto ja puucee. Melojille on oma melontalaituri. Kuva: Markus Sjöberg, Rautalammin kunnan kuvapankki.

Nokipannukahvit Rajasaaressa. Kuva: Markus Sjöberg, Rautalammin kunnan kuvapankki.

Rantautuminen Rajasaareen. Kuva: Anne Hyvärinen, Rautalammin kunnan kuvapankki.

Rajasaari on suosittu taukopaikka myös kirkkoveneretkeilijöille ja moottoriveneilijöille. Alueella on grillikatos, kota, puucee, ja puuvarasto.

Grillikatos Rajasaaressa. Kuva: Markus Sjöberg, Rautalammin kunnan kuvapankki.

Puuvarasto Rajasaaressa. Kuva: Markus Sjöberg, Rautalammin kunnan kuvapankki.

Melontalaituri. Kuva: Markus Sjöberg, Rautalammin kunnan kuvapankki.

Rajasaaren kota tarjoaa suojaa isommallekin porukalle. Kuva: Markus Sjöberg, Rautalammin kunnan kuvapankki.

Markku Utriainen luotsaa porukkaa kohti satamaa. Kuva: Paul Räihä, Rautalammin kunnan kuvapankki.

Törmälästä hyvä reitti kulkee Jänissaarten kautta Hoikkasaaren ja Vilosensaaren välistä ja jatkaa Lukkarisen ja Niittysaarten välistä Rajasaarelle.  Sieltä reitti jatkuu Lehtosaaren ja Säkkäräniemen kautta kohti Niittysaarta ja edelleen Pappilansalmen kautta takaisin Törmälään.

Törmälä on portti Etelä-Konneveden kansallispuiston aktiviteetteihin

Törmälästä käsin pääsee tutustumaan myös kansallispuiston polkujuoksuun sopiviin, vaativiin vaellusreitteihin. Kalajan kierros ja Kolmen vuoren vaellus lähtevät Kalajan P-paikalta, joka sijaitsee Törmälän loma- ja kurssikeskuksesta 1,5 km päässä. Kalajan P-paikalta matkaa Etelä-Konneveden kansallispuiston pääpaikalle, Kalajan laavulle, on 900 metriä.

Parhaillaan alueelle tehdään myös retkiuintireittejä, ja uintimahdollisuuksia on useissa eri paikoissa. Lisäksi kansallispuiston alueella voi pyöräillä metsäautoteillä. Varsinaiset merkityt vaelluspolut ovat korkeuserojen ja vaativan maaston takia sopimattomia pyöräilyyn.

Isommalle porukalle sopivia kirkkoveneitäkin saa alueelta vuokrattua Törmälästä ja Konnevedeltä Häyrylänrannasta. Kirkkoveneillä voi tutustua alueen pitkiin soutureitteihin.

Idyllinen saari Törmälän edustalla. Kuva: Markus Sjöberg.

Törmälän edustalla on suojaisaa ja kaunista. Tämä idyllinen pikku saari on vain muutaman kymmenen metrin päässä Törmälän rannasta.

Porukassa on turvallista ja mukavaa meloa. Melojat kaislikossa. Kuva: Paul Räihä, Rautalammin kunnan kuvapankki.

Hankavesi laskee Konneveden kautta Etelä-Konneveteen

Kirkasvetinen Hankavesi on villin järvitaimenen luontaista elinaluetta, ja Konnekoski on yksi järvitaimenen kutupaikoista. Konnekoski tarjoaa harjoittelupaikan freestyle-melontaan, ja se on myös tunnettu kalapaikka. Konnekosken voi laskea kanootilla tai veneellä, mutta se vaatii koskikokemusta ja asianmukaiset välineet. Katso video kevään 2017 Konnekosken melontanäytöksestä. Turvallisin reittivaihtoehto jatkaa Hankavedeltä Etelä-Konnevedelle on meloa rauhallisemman Karinkosken kautta.

Lue lisää:

Freestyle-melonnan SM-kisat Konnekoskessa 19.5.2018, Retkipaikka.fi

Etelä-Konneveden kansallispuisto, Retkipaikka.fi

Reittiesite, Rajasaaren kierros (pdf)

Kaikki Etelä-Konneveden melontareitit, Luontoon.fi

Etelä-Konneveden melontareitit Retkikartalla.

Rajasaari kartalla (N=6941937.085, E=488105.162)

Kirjoittaja on Rautalammin kunnan Luontomatkailun koordinointihankkeen projektipäällikkö.