Kirkkovuori, Suonenjoki.

Kirkkovuorelta näkee kauas, Suonenjoki

Kirkkovuori, joka sijaitsee aivan Suonenjoen länsirajalla, on massiivinen kalliokohouma, joka on todettu Pohjois-Savon maakuntakaavassa maisemallisesti arvokkaaksi kohteeksi.

Huolimatta siitä että tämä erikoinen paikka on kaiken lisäksi Suonenjoen korkein mäki (215m), se on paikallisesti, saati kansallisesti, jäänyt erittäin vähälle huomiolle.

Tämän itsellenikin ennen elokuuta 2012 tyystin tuntemattoman luontokohteen tärkein maisemallinen arvo ei kuitenkaan ole itse vuori, vaan se laaja näkymä joka sen laelta avautuu.

Sieltä nimittäin näkee poikkeuksellisen kauas länteen yli Rautalammin kunnan kohti Keski-Suomea.

Silmien alla kumpuilevan vihreän maiseman nähdessään on helppo ymmärtää, miksi näitä seutuja kutsutaan Metsä-Suomeksi.

Toisaalta suuri osa itse Kirkkovuoren rinteitä ennen peittäneistä metsistä on valitettavasti kadonnut tukkirekkojen kuljettamina jonnekin kaukana siintävän horisontin taakse.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei Kirkkovuorella olisi muutakin nähtävää kuin vain maisema.

Kirkkovuori, Suonenjoki.

Kelo ja kaatuneita mäntyjä Kirkkovuoren laella.

Vuoren korkeimmalla laella on nimittäin vielä pieni koskematon mäntymetsikkö muutamine keloineen ja jäkäläpeitteisine kallioineen muistuttamassa satunnaiselle vierailijalle kadotetusta kauneudesta.

Kirkkovuorelle pääsee helpoimmin Rautalammin Hoikankylältä. Siellä Hoikantieltä kääntyy metsäautotie nousemaan ylös Kirkkovuoren rinnettä. Lähellä vuoren lakea kääntyy pienempi mutta ajokelpoinen tie vasemmalle. Tien päässä on kääntöpaikka, josta lähtee helppokulkuinen polku kohti lakea, joka sijaitsee noin 200 metrin päässä.

Kallioisella mutta kanervaa, mustikkaa, puolukkaa ja jäkälää kasvavalla huipulla liikkuminen on suhteellisen vaivatonta. Laen jäkäläpeitteisillä kallioilla on kuitenkin syytä liikkua varoen, sillä jalka voi liukua alta yllättävän nopeasti.

Kuriositeettina kerrottakoon, että maaliskuussa 2006 Kirkkovuorella oli nähty valkoselkätikka. Sen jälkeen lajista ei siellä ole kirjattu havaintoja.

Kartta ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6938716 E 493703

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Retkipaikkaan kirjoittamani artikkelin voit lukea tästä. […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.