Nyt on aika kokea Nuuksio lumikenkäillen – vuokraa lumikengät Haltiasta!

Talven henki toi melkoiset lumet Etelä-Suomeenkin, ja kunhan myräkkä hieman hälvenee, on timanttinen aika suunnata hangille hohtaville lumikenkäilemään. Lumikenkäily on helppoa – se ei vaadi sen enempää taitoja tai perehtymistä kuin tavallinen kävelykään. Kunto kohoaa kohisten, sillä lumikenkäily on kävelyä hieman hikisempää hommaa. Samalla pääset nauttimaan talvisen Nuuksion kauneudesta ja näkemään tutut paikat ihanan valkoiseen lumihuntuun verhoutuneina.

Lumikenkäily talvisessa metsässä on hurmaava kokemus. Hanki imee hyvin ympäristön ääniä, jolloin metsän hiljaisuus voi olla korviahuumaava. Vain puiden ajoittainen naksahtelu voi silloin tällöin rikkoa hiljaisuutta, tehden siitä entistä täydellisempää.

Lumikengät tuovat suurta apua lumessa kulkemiseen. Suosittelemme rauhallista tahtia retkelle niin, että huomaat pysähtyä kuuntelemaan talvimetsän hiljaisuutta ja lepuuttamaan silmiä mustasta yhtäkkiä valkoiseksi muuttuneessa talvessa.

Tässä muistilista ensikertalaiselle tai vain vähän kokeneelle lumikenkäilijälle!

Vuokraa lumikengät Haltiasta

Jos et omista lumikenkiä, ei hätää. Voit vuokrata sellaiset helposti Suomen luonto- ja retkeilykeskus Haltiasta (Nuuksiontie 84, Espoo). Vuokraaminen onkin suositeltava tapa aloittaa, sillä siten pääset hyvin matalalla kynnyksellä kokeilemaan, onko lumikenkäily oma juttusi. Henkilökuntamme opastaa kenkien kanssa alkuun, ja Nuuksion järviylängön upea luonto odottaa heti Haltian ovien ulkopuolella. Vuokraa lumikengät netissä niin varmistat, että niitä on saatavilla kun saavut!

Huomaathan, että vuokraat meiltä lumikengät myös useamman päivän retkille – miksi et lähtisi Nuuksion lisäksi lumikenkäilemään vaikka Torronsuon kansallispuistoon?

Kerrospukeudu, niin pysyt lämpimänä!

Kuten mainittua, lumikenkäily on hikistä hommaa – raskaampaa kuin kävely sulalla maalla. Talvella on kuitenkin kylmä, ja lumi on ennemmin tai myöhemmin märkää. Muista siis kerrospukeutua, ja sujauta myös taukotakki mukaan reppuun. Lumikenkäillessä tulee lämmin, mutta tauolle istahdettaessa olo viilenee yllättävän nopeasti. Jos kerrospukeutuminen ei sano mitään, kannattaa lukea aiheesta lisää Luontoon.fi:stä ja katsoa alla oleva, tiimiläisemme Heikki Sulanderin Metsähallitukselle toteuttama video 🙂

Video: Metsähallitus

Tukevat talvikengät ovat oiva valinta lumikenkiin

Toisin kuin usein suksilla, lumikenkiin sopivat hyvin monenlaiset jalkineet – ei siis tarvetta monoille! Sopivan tukevat ja edes hieman lenkkareita korkeammat kengät suojaavat nilkkoja. Ensinnäkään lumi ei pääse nilkkoihin iholle, ja toisekseen paksussa ja koskemattomassa lumessa lumikengät saattavat joskus hieman muljahtaa, jolloin nilkoilla on hyvä olla tukea. Tavalliset kumisaappaat eivät ole kovin hyvä valinta, mutta tukevat ja lämpimät talvisaappaat sopivat hyvin. Jos sinulla on tukevat vaelluskengät mutta ei saappaita, laita vaelluskenkien kanssa säärystimet pitämään lumi pois nilkoista.

Ennen hangille suuntaamista kannattaa varmistaa, ettei lumi pääse käsiksi nilkkoihin.

Vältä tahaton lumipesu – ota sauvat tueksi

Jos omistat suksisauvat, kannattaa ne napata mukaan myös lumikenkäretkelle. Sauvat antavat tukea ja tasapainoa silloin, kun lumi ja maastonmuodot tekevät kulusta epätasaista. On mukavampi ottaa sauvoilla tukea ja pysyä pystyssä, kuin pyllähtää vahingossa syvälle hankeen. Tarkoituksella hankeen pyllähtäminen on sitten tietenkin oma juttunsa, se on hauskaa!

Pakkaa lempiherkkusi termokseen ja nauti omassa rauhassa

Kuten minkä tahansa retken, myös lumikenkäretken kruunaa kunnon eväshetki. Mutta mitäpä jos et viettäisikään sitä nyt perinteiseen tapaan tulipaikalla, vaan omassa rauhassa hankimetsän keskellä? Säästyt tulenteolta, ja voit kuulostella luonnon hiljaisuutta samalla, kun herkuttelet. Ruokatermariin voi pakata melkein mitä vain, ja lämmin ruoka tuo erityistä juhlaa talviluonnon syliin. Katso esimerkiksi ihana lihapiirakkaohje tästä. Muista myös juoda paljon vettä. Vaikka pakkasta olisi enemmänkin, juoma säilyy sulana termospullossa. Ja kun ruuat ja juomat ovat termoksessa, ei synny myöskään roskia. Roskapussi on aina kuitenkin hyvä pitää repussa varoilta mukana.

Umpisessa lumikenkäillen tahti pysyy luontaisesti rauhallisena. Silloin huomaa helpommin kuunnella hankimetsän hiljaisuutta.

Kysy reitti- ja kohdesuositukset Haltiasta

Väkemme Haltiassa tuntee Nuuksion hyvin, ja heiltä kannattaakin kysyä vinkkejä, ellet sitten jo valmiiksi tiedä, minne haluat suunnata. Huomaa, että tupruttanut lumi on saattanut muuttaa olosuhteita esimerkiksi parkkipaikoilla – ajankohtaisesta tilanteesta tämänkin asian suhteen kannattaa kysyä lisää Haltian asiakaspalvelupisteestä.

Nuuksiossa on lukuisia reittejä ja taukopaikkoja, jotka ovat lumikenkäillen kivasti saavutettavissa. Heti Haltialta lähtee esimerkiksi Maahisen kierros (2 km) joka johdattaa upealle näköalapaikalle ja on erittäin hyvä ensi kertaa lumikenkäilevän valinta. Hieman jo lajiin kosketusta saaneille voisi sopia vaikkapa reitti Vähä-Parikkaalle Nuuksion Pohjoisella Portilla. Muistathan aina, että laduilla ei saa lumikenkäillä, kuten ei kävelläkään.

Huomaa, että hangen alle jääneet polut eivät erotu, ja reittimerkitkin voivat paikoin olla hangen piilottelemia. Eksyä ei saa, joten jos suunnistustaitosi ovat ruosteessa, on sitäkin tärkeämpää kysyä ajantasaiset turvallisuusvinkit henkilökunnaltamme Haltiasta.

Lue lisää

Kun lumikenkäily kiinnostaa – helposti mahtavan harrastuksen makuun

Teksti: Jonna Saari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.