Karstulan Kirkkovuoren näkötorni – maailman korkein hirsirunkoinen näkötorni?

Karstulan Kirkkovuoren tunnelmallisen, 21 metriä korkean hirsirunkoisen näkötornin hitusen matalampi kaksoissisko sijaitsee Mäntässä. Vaikka karstuset eivät rakentaneetkaan 1800-luvulla vuorelle hirsistä kirkkoa, löytyy täältä tänä päivänä tornin ohella myös avaramaisemainen luontokirkko.

Kohde kartalla

Reitin pituus pysäköintipaikalta näkötornille 360 metriä.

Laavu, tulipaikka.

Voisi luonnollisesti kuvitella, että Kirkkovuori olisi saanut nimensä paikassa sijainneesta kirkosta. Karstusilla olikin ollut ajatus rakentaa kirkko juuri tänne 1800-luvun alussa ja sitä varten tuotiin jo hirsiäkin paikan päälle, nähtävästi vuonna 1815. Paikka osoittautui kuitenkin sen verran haastavaksi, että kirkolle katsottiin uusi paikka Pääjärven toiselta puolelta, missä Karstulan keskustakin nykyään sijaitsee.

Ennen näkötornia Kirkkovuorella ehti olla niin tanssilava kuin hyppyrimäki. Suunniteltiinpa Kirkkovuorelle laskettelurinnettäkin, mutta tämä suunnitelma kuopattiin.

Pysäköintialueelta Kirkkovuorelle lähtevän polun puinen portti.

Nykyään Kirkkovuori on luontomatkailualue, johon astutaan pysäköintipaikalta hienon puuportin kautta. Portilla kerrotaan älypuhelimella skannattavista Kirkkovuoren NFC-tageista, joita on ripoteltu alueelle ja joiden kautta löytyy lisätietoa esimerkiksi palveluista sekä Kirkkovuoren Mörkömaan möröistä.

Metsä ympäröi sorapintaista Kirkkovuorelle kohoavaa polkua.

Kirkkovuoren huikealle maisemapaikalle nousee tilavalta parkkipaikalta hyväkuntoinen, leveä polku-ura. Matkaa parkkipaikalta tornille on polkua pitkin vain 360 metriä, mutta lyhyt matka ei tarkoita sitä, että se olisi kevyt; kyse on oikeasti ylämäestä. Matkalta löytyy kyllä levähdyspenkki.

Halutessaan näkötornille ja laavulle johtavalta polulta voi poiketa myös Mörkömaahan, joka on lapsille ja mörkömielisille tehty pienimuotoinen seikkailupolku. Tällä iltaretkellä en lähtenyt astelemaan mörköreittiä, sillä ilakoivat inisijät tekivät liian innokkaasti tuttavuutta paljaiden käsivarsieni kanssa. Seurasin viime vuonna Mörkömaan polkua Kirkkovuoren laelle saakka ja silloin reitin mörköasumukset sun muut olivat hieman heikossa hapessa. Lisäksi pohdin sitä, että mörkömaapolun reitti oli kallioiselta loppumatkaltaan aika tarkasti askellettava, eikä mielestäni soveltunut pienille lapsille. Voi olla, että Mörkömaan osuutta on sittemmin päivitetty.

Kallion laella vasemmalla laavu, sen vieressä hirsinen näkötorni.

Wäinö Gustaf Palmqvist piirsi vuonna 1920 hirsisen näkötornin luonnoksen, jonka mukainen Vuorentorni valmistui Mänttään vuonna 2005. Mäntän torni innosti myös karstuset rakennusurakkaan ja sama Palmqvistin luonnos kaivettiin esille Karstulassa vuonna 2006, kun paikallinen Lions Club eli LC Karstula vietti 50-vuotisjuhliaan. Leijonat päättivät sijoittaa juhlavuotenaan kerätyn pääoman näkötornihankkeeseen. Tornille löytyi seudulta muitakin tukijoita sekä talkooväkeä ja torniprojekti valmistui vuonna 2008. Sen verran ovelia Karstulassa oltiin, että Kirkkovuoren tornista tehtiin metrin korkeampi kuin Mäntän tornista eli 21 metriä korkea. Niinpä Karstulassa ollaan sitä mieltä, että 21-metrinen torni on tiettävästi maailman korkein hirsirunkoinen rakennus.

Samalla rakennettiin myös tornin ympäristöä paraatikuntoon ja niinpä tornin juurelta löytyy muun muassa todella hieno laavu.

Metsän takana Pääjärvi ja sen takana lisää metsää sekä Karstulan keskusta.
Näkötornilta avautuu maisema Karstulan keskustan ja Pääjärven suuntaan.

Kirkkovuorelta avautuvat komeat näkyvät kaikkiin ilmansuuntiin. Karstulan keskusta sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Pääjärven toisella puolella ja toden totta, tarkkasilmäinen erottaa maisemasta myös siellä sijaitsevan kirkon! Metsää riittää täällä pohjoisessa Keski-Suomessa silmänkantamattomiin. Pääjärveltä voi muuten jatkaa vesitse matkaa hienoa Saarijärven koskireitti -melontareittiä pitkin aina Saarijärvelle saakka.

Tornin kaiteisiin on ripustettu ystävällisesti kuvat, joihin on merkitty kauempana sijaitsevia paikkakuntia, mikä auttaa paikallistamaan ilmansuuntia, vaikka näköyhteyttä esimerkiksi Jyväskylän tai New Yorkin maamerkkeihin ei tornin huipulta olekaan. Näkötornin ylätasanteella voi maisemien ihailun ohella tutustua alueen karttaan.

Tornin sisälläkin voi levähtää tarpeen mukaan seinänvieruspenkeillä. Näkötornin seinille on ripustettu muun muassa valokuvia tornin rakentamisen ajalta sekä Mörkömaan innoittamia lasten mörköpiirroksia.

Eikä siinä vielä kaikki: onhan Kirkkovuorella myös luontokirkko kivisine kirkonpenkkeineen ja saarnastuolin virkaa toimittaa puupölli. Tässä luontokirkossa on vietetty esimerkiksi vihkiäisiä. Retkieväät voi pysähtyä nauttimaan laavulle isommallakin porukalla ja tulipaikkakin laavulta tietysti löytyy. Vieressä on myös siisti kuivakäymälä.

Kyllä tämä näkötorni osaakin olla kaunis!

Kirkkovuoren luontomatkailualue on kyllä käynnin arvoinen. Eväsreppu mukaan ja menoksi siis!

Sijainti: N=6972699.076, E=386110.761(ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.