Todella kaunis esteetön kohde: Paltasen suopuisto Pieksämäellä hurmaa upeilla reiteillään ja taukopaikkamaisemillaan

Kaupallisessa yhteistyössä Pieksämäkeläiset ry

Viidentoista kilometrin päässä Pieksämäeltä Jyväskylää kohti sijaitsee upea Paltasen kesäkahvila. Paikkaa ei voi olla huomaamatta, kun harju kulkee kahden järven välistä. Moni autoilija jarruttaa ja vähintään ihailee maisemia ikkunasta, ellei peräti pysäytä kaaraansa kesäkahvilalle. Muutaman sadan metrin päässä kesäkahvilalta sijaitsee Paltasen esteetön suopuisto, joka on maamme mittakaavassa erityisen hieno esteetön kohde ja jossa kannattaa ehdottomasti vierailla.

Olimme isäni kanssa tutustumassa Pieksämäellä sijaitsevaan VedenjakajaReitistöön, jonka varrella on komeita metsä- ja järvenrantamaisemia sekä kosolti tulipaikkoja ja muita retkeilyrakenteita. Ennen Paltasen esteettömään suopuistoon tutustumista olimme ehtineet jo patikoida Kukkarojärven kierroksen, meloa Naarajärvellä sekä testata alueen maastopyöräreitistön antia. Olin myös tehnyt hikisen patikointiretken Salvosenharjulle ja pulahtanut sen jälkeen Tahinlammen uimarannalta virkistäviin aaltoihin.

Mutta nyt siispä suunta kohti suopuistoa!

Google-maps kartta parkkipaikalle | Kartta parkkipaikalle ja reitin alkuun

Parkkipaikka ja esteetön käymälä.
Vuokra-aitta ja näkymä järvelle. Majapaikka on vuokrattavissa Paltasen kahviosta.

Kohde on kohtuullisen tuoreeltaan rakennettu ja paikka on erinomaisen hyvässä kunnossa. Puiset, kuvaukselliset reitit ja rakennukset istuvat täydellisesti luonnonkauniiseen maisemaan metsän ja vesien keskelle. Vierailuni aikana kesä oli vasta alussa eikä luonto vihertänyt vielä täydellä teholla, mutta voin kuvitella, että esimerkiksi ruska-ajan koittaessa maisema pukeutuu todella kauniisiin lämpimiin väreihin, joita sinisenä hohtava vesi vielä korostaa.

Parkkipaikalta löytyy heti keittokatos, jossa voi nautiskella eväät joko ennen kierrosta tai sen päätteeksi. Lisäksi jo 100 metrin päässä on suloinen ja teeman mukaisesti tietenkin esteetön vuokra-aitta hyvin kauniilla paikalla metsän sylissä, järven rannalla. Paikka palvelee siispä monenlaisia kävijöitä, happihyppelijöistä aina eväsretkeläisiin ja yöpyjiin.

Näkymä parkkipaikalle.

Miljöö on jo itsessään vaikuttava, mutta pieni silta puron yli sekä esteettömän reitin syvennykset järvien rannoille tekevät paikasta todella kauniin. Ahmin suopursun tuoksua ja fiilistelin suomalaista suomaisemaa. Paikalla viihtyi lisäksemme useampi lapsiperhe sekä mummo ja vaari.

Valinnan vaikeus: oikealle, vai vasemmalle?

Esteettömät kohteet ovat mielestäni tärkeitä koko perheen retkipaikkoja. Suomen luonto on rikkaus ja on upeaa, että kaikki pääsevät nauttimaan luonnon tuoksuista ja maisemista, niin lastenrattailla kuin pyörätuolillakin, ikään katsomatta.

Reitillä on lisäksi levennyksiä niin, että siinä mahtuu esteettä kohtaamaan myös mahdollisesti vastaantulevat kulkijat.

Puolessa välissä reitti haarautuu oikealle ja vasemmalle. Vasen reitti päättyy Pieni-Paltasen rantaan, josta löytyy esteettömyyttä palveleva liikuteltava tulipaikka ja siisti, yöpymiseenkin soveltuva laavu. Rannalla on myös kalastuslaitureita, sillä lampeen on istutettu lohia. Kalastusluvan saa ostettua kioskista.

Mukava eläkeläispariskunta grillasi makkaraa ja isäntä kertoi muutaman savolaisvitsin, kun osuin paikalle. Jatkoin matkaani hymy huulilla kohti toista päätepistettä, oikealle kääntyvää reittiä.

Toisessa päätepisteessä ei ollut tulipaikkaa, mutta hyvä pöytärakennelma todella viehättävässä maisemassa aivan järven rannalla. Ainahan retkellä ei suinkaan tarvitse tulistella, eikä se metsäpalovaroituksen aikana ole sallittuakaan – silloin kannattaa pakata reppuun hetivalmiit herkut ja tulla nauttimaan niitä vaikka tähän ihanaan maisemapaikkaan. Ruokatermari on siihen muuten todella kätevä kapistus – sinne voi pakata melkeinpä mitä tahansa lemppariruokaa retkievääksi.

Rauhallinen paikka evästauolle.

Pidin evästauon ja fiilistelin paikan tunnelmaa, luontoa ja maisemia. Sen jälkeen suuntasin jälleen yhtä kokemusta rikkaampana takaisin autolle ja kotia kohti. Oli aika sanoa hyvästi Savolle ja palata Pirkanmaalle, viikonloppuni VedenjakajaReitistöllä oli tullut päätökseen.

Suopuisto soveltuu hyvin taukopaikaksi ja samalla pieneksi retkikohteeksi. Voin lämpimästi suositella sitä ihan jo pelkkien maisemien takia. Koko reitti on moitteettomassa kunnossa, joten kaikenlaisilla apuvälineillä retkeily onnistuu ilman huolta ja ongelmia.

Juttusarjan aiemmat osat:

Kauniita rantareittejä, helppoja polkuja ja yö luksusteltassa – lähdimme tutkimaan Pieksämäen VedenjakajaReitistön ihmeitä

Maastopyöräreitistö parhaasta päästä? VedenjakajaReitistöllä pääsee polkujen ja pitkosten lisäksi nauttimaan vetolossista ja saunasta

Olisiko oma valintasi kanootti vai SUP-lauta? Tällainen oli melontaretkemme VedenjakajaReitistön kauniilla Naarajärvellä

Hikipatikan kruunaa virkistävä pulahdus uimarannalla – tällainen oli retkipäiväni VedenjakajaReitistöllä

Katso myös:

Paltasen esteetön suopuisto (vedenjakajareitisto.fi)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.