Villa Elfvik, kiehtova retkikohde Espoossa

Laajalahden rannalla sijaitseva Villa Elfvik on luontotalo lehtometsän ja lintuvesien äärellä. Vanha jugend-tyylinen huvila sijaitsee vilkkaan Kehä I:n ja Turunväylän risteyskohdassa. Paikalle on helppo tulla julkisilla kulkuvälineillä, polkupyörällä tai autolla.

Pyöräilijöitä täällä näkee kesäaikaan jatkuvana virtana, sillä talon ohitse kulkee Espoon rantaraitti, vilkas pyöräilyväylä. Kun kävijä on vihdoin päässyt perille, on helppo unohtaa kuinka keskellä pääkaupunkiseudun vilskettä ollaan.

villaelfvik

Kävimme Villa Elfvikin alueella maaliskuun loppupuoliskolla. Kevättalvi näytti parhaita puoliaan: aurinko paistoi ja lämpötila pysytteli nollassa. Aurinkoinen sää oli houkutellut lisäksemme paljon muita ulkoilijoita paikalle. Lahdella näkyi vielä uskalias hiihtäjä ja polkupyöräilijöitä. Kauaa ei tarvitse täällä kovinta vilskettä odottaa, sillä lintujen kevätmuutto on pian vilkastumassa.

Lähdimme talon takaa kiertävälle lyhyelle luontopolulle, joka vie rantakaislikon läpi lintutornille. Reitin varrella muun muassa esitellään useita erilaisia puulajeja. Luontopolku sopii esteettömänä myös lastenrattaiden tai pyörätuolin kanssa kuljettavaksi.

villaelfvik2

Meillä oli mukana lastenrattaat, joilla pääsimme loistavasti kulkemaan joka paikkaan perheen pienimmän nukkuessa päiväuniaan. Ainoastaan lintutornin aivan ylin tasanne oli rattaiden saavuttamattomissa. Harvoin näkee näin esteetöntä aluetta.

Laajalahden luonnonsuojelualueen eteläpuolella olevalle Otaniemen lintutornille kulkee pienempi polku, joka ei ole kuljettavissa rattaiden kanssa ja jäi näin tällä kertaa väliin.

Villa Elfivikin lintutorni sijaitsee suojaisalla paikalla lahden reunamalla. Lahden toisella puolella näkyy Munkkiniemen ranta ja savupiiput. Ympärillä oleva niitty ja kosteikko on kesäisin lehmien laidunmaana, nyt laitumet olivat vielä tyhjillään.

villaelfvik3

Nykyisin Villa Elfvikinä tunnettu Bredvikin tilan huvila on peräisin 1900-luvun alkupuolelta. Huvila on koristeellinen ja kaunis. Kannattaakin varata hetki aikaa itse rakennuksessa vierailuun.  Talossa toimii luontokeskus, vaihtuvat näyttelyt ja kahvila. Talon yläkerrasta löytyy lapsille oma leikkitila, Mäyrän metsä.

Espoolaista luontoa ja eläimistöä esittelevä luontotalo toimii Espoon kaupungin luontokouluna koululaisille ja ympäristövalistuskeskuksena. Villa Elfvikissä  järjestetään erilaisia luontoon liittyviä opastuksia ja näin keväällä painotus on linturetkissä.

villaelfvik4

Kokonaisuudessaan alue on pieni, mutta monipuolinen ja kaunis. On onni, että tällainen paratiisi on säilytetty kaupungin vilskeen keskelle.

Lisätietoa Villa Elfvikistä löytyy Espoon kaupungin sivuilta: http://www.espoo.fi/villaelfvik

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6676101, E 379325.

Kuvia perheemme seikkailuista löytyy myös Instagram-tililtämme: pienivaeltaja.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.