Taukopaikalla 13b – Tahinlammen kierto Pieksämäellä on varsinainen hyvän tuulen järvilenkki

Vedenjakajareitistö Pieksämäellä sijaitsee ympäristönsä korkeimmalla paikalla, vedenjakajalla. Reitistö on luotu harjumaisemaan, hiekkakankaille ja suoluonnon keskelle. Tahinlammen kierroksen nimi kertoo reitin pääasian – reitti kulkee aivan rantoja pitkin ja kiertää monipuolisen Tahinlammen.

Päivämäärä: 3.6.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 149
Reitin pituus: 2 km
Kohokohdat: Tahinlammen rannat ja taukopaikat
Parkkipaikka: Peiposjärventien laidassa. Useampi parkkipaikka, hyvin tilaa. Paikka kartalla
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia. Pitkospuita suurimmaksi osaksi.
Helppo reitti
Yksi tulipaikka

Olin tutkimassa alkukesäistä Pieksämäen VedenjakajaReitistöä, ja nyt edessäni oli retkipäiväni toinen kävely. Ensimmäisen kävelyn olin tehnyt Jänisvuoren kierroksella, ja Tahinlammen kierros oli sille suoraa jatkoa. Tämä parin kilometrin reitti osoittautuikin todella mukavaksi kuljeskeltavaksi!

Lopettelin Jänisvuoren kierrosta kävelemällä Tahinlammen itä-/koillislaitaa noin 700 metriä, ja kun sain sen kierroksen loppuun, tein U-käännöksen ja läksin samaa reittiä takaisin sen 700 metriä. Tahinlammen kierros alkaa siis uimarannalta ja kiertää järven – tai lammen – vastapäivään. Alla vielä kuva reittikartasta. Vedenjakajareitistön sivuilta saa lisätietoakin.

Alkumatkalle osuu taas Juha Lehtisen hauskaa puutaidetta. Tämä teos on nimeltään Talvi.

Lammen rannalla on monta penkkiä ja muuta ”levähdyspaikkaa” – osa vähän uudempia ja osa selvästi vähän vanhempia.

Kyltit ovat selvät ja korkeat tälläkin reitillä. Mietin vähän, onko taukopaikkojen numerointi (13b) todella tarpeen, mutta ehkä se jotakuta retkeilijää voi auttaa. 

Reitti kulkee todella lähellä Tahinlammen rantaa. Pohjoisreunalla käydään ehkä 50 metrin matkan ajan vähän kauempana, metsämaisemassa. Rantaan on tuskin pariakymmentä metriä enempää. 

Taukopaikka 13b, Tahinlammen niemennokan taukopaikka, lähestyy. 

Tämäpä täydellinen taukopaikka aurinkoisena aamupäivänä. Täälläkin sain olla omassa rauhassa. Kahvit ja eväsleivät esiin.

Maisema penkiltä lounaaseen päin on yhtä kaunis.

Jatkoin matkaa tauon jälkeen. Vähän väliä pitkospuilta voi halutessaan pistäytyä ihan lammen rannassa. Tässäkin on vanha taukopaikka. 

Pikku hiljaa käännytään lammen länsirannalle. Vaan mikäs ihme täällä kävelee pitkospuilla. Otin kuvia kauniista pikku toukasta ja selvittelin asiaa illalla. Kiiltomadon toukka, kuulemma! Kiitos Virpi tunnistusavusta!

Länsi- ja lounaisrannalla tapasin muutaman harrastuskalastajan. Tahinlampi lienee suosittu kalastuspaikka, kierrokseni päätyttyä huomasin, että myös etelärannalle oli tullut muutama kalastaja. 

Viimeiset metrit kävellään Peiposjärventien ja Tahinlammen välissä. Uimaranta siintää jo sadan metrin päässä.

Tähän noin kahden kilometrin kiertoon minulla meni aikaa noin kolme varttia. En tavannut muita retkeilijöitä, vain pari kalastajaa. Reitti oli tällaisena aurinkoisena päivänä super-miellyttävä – kierros oli helppokulkuinen, ja veden läheisyys oli koko ajan läsnä. Nautin Tahinlammen maisemista kovasti! Erinomainen tunnin kävelykierros ja sopii varmasti kaikille!

Sijainti:  N=6906419.105, E=510568.033 (ETRS-TM35FIN)

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä Pieksämäellä:
Jänisvuoren kierros
Jäppilän kivikuru ja Hiidenkiven kierros

Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Lue myös

Todella kaunis esteetön kohde: Paltasen suopuisto Pieksämäellä

Hikipatikan kruunaa virkistävä pulahdus uimarannalla – tällainen oli retkipäiväni Pieksämäen VedenjakajaReitistöllä!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *