Vantaan Kuusijärveltä kantautuu savusaunan pehmeä tuoksu

Sipoonkorven kansallispuiston kupeessa on omalaatuisensa järviympäristö pieneen metsännälkään tai intiimimmän rantapäivän viettämiseen. Kuusijärven ulkoilualue pitää pienestä järvestä huolimatta Vantaan suurimman uimarannan mainetta ja on Vantaan kaupungin omistama virkistysalue.

Vantaan Kuusijärven sisälle astellaan suuren portin lävitse. Heti ensimetreillä on selvää, että kyseessä ei ole pelkästään mukavan oloinen järvi, vaan järven ympärille on rakentunut kokonainen ulkoilukeskus.

Päärakennuksen ohitettua aukeaa näkymä järvelle. Järven koko on sen verran sympaattinen, että yhdellä vilkaisulla sitä kerkeää näkemään melkein koko järven pinnan. Ennen järven lähempää tarkastelua mieli kuitenkin vaeltaa jonnekin aivan toisaalle, kun nenään osuu jostain tuttu tuoksu. Tuoksussa on jotakin sellaista savun tuntua, mutta silti se on jollakin tapaa aivan erilaista. Nenä kääntää pään ympäri ja siinähän se, aivan niinkuin arvelin, savusauna tupruttaa. Savuavasta savusaunasta on helppo arvata, että sauna oli vielä tähän aikaan lämmityksessä, mutta ohjetaulusta on helppoa lukea, että kylpemään pääsee jo yhden maissa.

Palaan takaisin järveen. Järvi on Kuusijärvi, ja melkein kuin vaistomaisesti jalat lähtevät kuljettamaan järveä ympäri kulkevaa reittiä pitkin. Järven ympäri kulkee varsin helppokulkuinen reitti, jolle kokonaisuudessaan mittaa tulee vajaat 2 kilometriä kierrettynä. Kokenut eränkävijä saattaisi luonnehtia reittiä valtatieksi, mutta täällä sille on paikkansa, sillä sitä on kuljettavissa vaikka pyörätuolilla. Reitille on myöskin helppo lähteä vaikka pimeämpänä iltana, sillä se on osittain valaistu. Pitemmän reitin ja pienempien polkujen janoisille paikka on myöskin oiva aloitus vaikkapa Sipoonkorven kansallispuistoon tutustumiselle, sillä reitistö uloittuu aina sinne asti.

Pienen järven maisema on kuitenkin sellainen, että se ansaitsee oman tulitaukonsa, ja niin myös tänne on ymmärretty rakentaa muutama eri tulipaikka järven rannalle. Tänne on siis helppo kulkea vaikka hieman sekalaisemmalla seurakunnalla tulistelemaan.

Järveltä palattuani aukeavat silmäni myös paremmin muille Kuusijärven palveluille. Mikäli makkarankäristykselle tai muulle nuotioruokailulle ei ollut aikaa, niin nälkäisimmät saattavat täällä ruokkia itsensä Café Kuusijärven lounaalla tai muulla kahvilasta löytävällä herkulla.

Kuusijärven ulkoilualueelta löytyvät myös muut virkistysmahdollisuudet vaikkapa tavallisen rantapäivän viettoon. Lentopallo ja sulkapallokentät, sekä koripallokorit ovat melko varmoja elementtejä onnistuneeseen rantapäivään. Uimareitakaan ei ole jätetty pelkän hiekkarannan varaan vaan tukevat isot laiturit johdattavat kastautumisen haluisia veteen. Talvisin nämä laiturit täyttyvät hytisevistä tai höyrävistä avantouimareista.

Yleiset savusaunat taitavat olla sen verran harvinaisia, että on asiaa vielä tarkasteltava hieman lisää. Savusauna nimittäin poikkeaa tavallisesta saunassa siinä määrin, että saunassa ei saunomisen aikana pala tuli. Vaikka kuinka ajattelisi tulen rätinän saunomisen aikana olevan miellyttävä äänimaisema, niin on savusaunan hiljaisuus ja kiukaan pehmeät kuiskaukset ehdottomasti kokemisen arvoisia!

Kartta

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.