Tule tekemään quinzee 26.01.2013

26.01.2013 lauantaina lähdemme leikkimään lumella. Tarkoitus on suunnata Itä-Vantaalle ja rakentaa sinne quinzee eli ”kintsi” tai lumikammi-nimelläkin tunnettu yösuoja ja nukkua siellä hyvin ansaitut yöunet. Kintsit kohoavat Käärmekallion päälle. Ensimmäiset majoitteiden tekijät valuvat paikalle klo.14.00 jälkeen.

Kuka voi lähteä mukaan? Mukaan sopivat kaikki innokkaat jotka haluavat kokeilla quinzeen rakentamista, majoitteen koolla ei ole väliä. Paikanpäälle voi tulla myös katselemaan majoitteiden syntyä tai muuten vain viettämään talvipäivää vaikka koko perheen kanssa. Mitään kokemusta rakentamiseen ei tarvita, myös hyviä vinkkejä voi tulla antamaan. Tapahtuman ainoa ohjelma on yhdessäolo, jutustelu ja kintsien rakentaminen.

Icebox-iglumuotti. Paikanpäälle on tulossa myös iglumuotti jonka rakentamiseen on mahdollisuus osallistua, igluun sopii nukkumaan jopa 4-5 henkilöä. Ilmoita mikäli haluat osallistua tämän majoitteen rakentamiseen (040-9307500). Mitään ennakko-osaamista et tarvitse.

Kuinka quinzee tehdään? Lyhyesti, tehdään lumesta kaksi – kolme metriä korkea kupoli, halkaisijaltaan kolmemetriseen ympyrään. Kasaa poljetaan ja hakataan lapiolla mahdollisimman tiiviiksi. Jos majoitteessa on tarkoitus nukkua 1-2 henkilöä riittää pienempikin lumikasa. Kasaan tökitään noin 30cm pitkiä risuja tasaisin välein. Annetaan kupolin kovettua noin 90 – 120 minuuttia jonka jälkeen kupolia aletaan kaivamaan läheltä maanpintaa ja sen sisään koverretaan nukkumatila. Koverrettaessa 30cm pitkien keppien päät tulevat näkyviin ja kertovat että lunta ei saa kovertaa siitä kohtaa enempää, jotta katto jää riittävän paksuksi. Lopuksi kattoon tehdään pieni ilmareikä. Sisätilan lattian voi jättää maanpintaa korkeammalle ja suuaukon voi tehdä syvennyksen joka estää hieman kylmän ilman sisälle tuloa. Suuaukko jätetään mahdollisimman pieneksi ja mahdollisimman alas. Ulos heitetty lumi kasataan oviaukon edustalle tuulelta suojaavaksi valliksi. Yöllä oviaukon voi sulkea esim. rinkalla.

Mitä tarvitsen rakentamiseen? Sopivan tai sopivat lumilapiot joilla saat tehtyä suuren lumikasan ja kaiverrettua sen. Muutama kymmenen keppiä pituudeltaan noin 30cm, suosittelemme että katkot ne etukäteen esim. jostakin tienvarsipajukosta maanomistajan luvalla. Sopiva, lämmin vaatetus jossa otat huomioon myös lumessa konttaamisen. Mikäli teet ”kintsin” ja haluat jäädä sinne yöksi täytyy sinulta löytyä myös siihen tarkoitukseen sopivat varusteet ja mahdolliset keittovälineet.

Haluatko liittyä mukaan?
Quintzeen saa tulla rakentamaan kuka tahansa. Kaikkien osallistujien tulee itse huolehtia tarvittavasta vakuutusturvasta osaltaan. Jokainen rakentaa quinzeen itselleen omalla vastuullaan.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6683660  E 394495

4 replies
 1. Amir Näveri
  Amir Näveri says:

  Itse koetan myös hommata hieman artisemman pussin mutta onneksi lumi suojaa hieman kovimmalta pakkaselta, varsinkin kun muistaa sulkea yöksi sen majoitteen suuaukon.
  Lumitilanteen kehittyminen näyttää erinomaiselta, käyn ensimmäisellä tsekkausreissulla tuolla alueella jo joulun jälkeen jolloin laitan siitä kuvia kotisivuilleni.
  Otetaan vastaan myös ehdotuksia aloitusajasta joka laitetaan seuraavan ilmoitukseen mukaan. Itse olin ajatellut klo.14.00? Parituntia menee lunta kasatessa ja puuhastellessa, pari tuntia kovettuessa ja sitten on edessä vielä kaivaminen.
  Odotusaikana voi kahlata hangessa ja nousta mäen päälle katselemaan ja kuvaamaan maisemia sekä keitellä ruokia.

  Vastaa
 2. Amir
  Amir says:

  Tapahtumapaikka: Käärmekallio, Vantaa. Sijaitsee lähellä Porttipuiston Ikeaa, Lahden väylän toisella puolella. Lisätietoja tammikuussa.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.