Luonnon rauhaan ilman omaa autoa? Nämä 5 etelärannikon helmeä saavutat julkisilla

Haluaisitko päästä luontoretkelle julkisilla? Suomen lumoavalla etelärannikolla voit saavuttaa eräitä maamme hienoimmista maisemista ilman omaa autoa. Poimi tästä vinkit 5 upeasta luontokohteesta ja käy vaikka kaikissa!

Dagmarin puisto

Källvikenin alue ja siellä sijaitseva lähde nykyisen Raaseporin alueella oli Venäjän keisari Aleksanteri III:n ja hänen vaimonsa, tanskalaissyntyisen keisarinna Dagmarin (sittemmin Maria Fjodorovna) suosiossa 1800-luvun lopulla. Keisaripari nautti meriluonnosta ja virkistäytyi lähteellä usein. Vuonna 2017 Fiskars luovutti kunnostamansa Dagmarin puiston Suomelle ja kaikille suomalaisen luonnon ystäville 100 vuodeksi.

Nauti merimaisemista, lähteestä ja mäntykankaista patikka- tai eväsretkellä. Pääset Helsinki–Hanko-bussilla Leksvallintien pysäkille, josta on 3 kilometrin matka puistoon ja sen reiteille.

Tutustu tarinoihimme Dagmarin lähteeltä ja sen lähialueilta tästä. Katso myös Matkahuolto ja Luontoon.fi.

Kuva: Antti Huttunen

Kurjenrahkan kansallispuisto

Kurjenrahkan kansallispuisto on pala aitoa erämaata Varsinais-Suomessa, Turun ja sen lähikuntien alueella. Nauti soiden ja ikimetsien levollisesta tunnelmasta. Jos onni on myötä, voit kuulla kurkien huutoja ja nähdä lintujen tanssivan suolla. Savojärven kierroksella maasto polveilee rannan ja soiden välillä.

Hyppää Turku–Säkylä-bussiin ja jää pois Kuhankuonon pysäkillä. Siitä on vain 500 metrin matka Kurjenpesän luontotuvalle.

Tutustu tarinoihimme Kurjenrahkalta tästä. Katso myös Luontoon.fi sekä saapuminen Matkahuollon sivuilta.

Kurjet Vajosuolla. Kuva: Samuli Seppälä.

Nuuksion kansallispuisto ja Luontokeskus Haltia

Nuuksion eri osiin on helppo päästä julkisilla: Itä- ja Pohjois-Nuuksioon kulkee bussi 245(A) Espoon keskuksesta, ja puiston eteläosaan pääsee bussilla 238 Espoon Leppävaarasta. Hengitä raitista syysilmaa ja rentoudu metsän tyyneydessä. Hotelli Nuuksion pysäkiltä Siikajärvellä voit aloittaa pidemmän tai lyhyemmän retken.

Lue retkikertomuksemme Nuuksiosta tästä. Katso lisätietoja: Luontoon.fi ja Metsa.fi. Saapuminen: Reittiopas.fi

Haltiassa ei retkeilijä tarvitse omia eväitä, sillä luonto tuodaan lautaselle Haltian buffet-lounaalla päivittäin. Haltian lounaalta ja näyttelyistä voi jatkaa suoraan Nuuksion kansallispuistoon vaativaa yhdysreittiä pitkin, tai vaihtoehtoisesti virkistäytyä helpoilla Haltian lähipoluilla. Lue lisää tästä. Katso saapuminen Haltiaan tästä.

Kuva: Antti Huttunen

Sipoonkorven kansallispuisto

Sipoonkorven kansallispuisto on sienten ja marjojen ystävän paratiisi! Kansallispuiston rauhaan pääset linja-autolla 717A suoraan Helsingin keskustasta. Kalkkiuunintien pysäkiltä kertyy matkaa luontopolun alkuun noin 2 kilometriä. Polulle voi kuitenkin poiketa jo aikaisemmin kohdassa, jossa luontopolku ylittää Kalkkiuunintien.

Lue tarinamme Sipoonkorven kansallispuistosta tästä ja tutustu Luontoon.fi-palveluun. Katso saapuminen: Reittiopas.fi.

Kuva: Hannu Ylönen

Teijon kansallispuisto

Seikkailuhenkinen saapuu Teijolle juna+fillari -yhdistelmällä. Helsinki–Turku-junalla pääset Saloon, josta on Teijolle noin parin tunnin polkaisu. Tie nousee paikoin jylhiin maisemiin, antaen näköalan myös merelle. Matkalla ohitetaan muun muassa Kirjakkalan ruukkikylä sekä Teijon ruukkikylä suloisine kivikirkkoineen. Luontokeskus löytyy Mathildedalin pittoreskin kylän tuntumasta. Kansallispuistossa odottaa mahtava paletti: meri, järvet, suot, metsät, kallioylängöt ja värikäs historia sekä käsityöläiset paikallisen ruoan, juoman ja tunnelmallisten hotellien kera. Matkaa voi jatkaa aina Kemiönsaaren Högsåraan Saaristomeren kansallispuistoon asti (Strömma-Högsåra n. 65 km).

Lue tarinamme Teijolta eri vuodenajoilta täältä ja tsekkaa myös Luontoon.fi sekä VisitKimitoön.fi.

Teerisaaren laavupaikka. Kuva: Caj Koskinen.

Kohteet vinkkasi Asiakaspalvelupäällikkö Petra Niskanen Metsähallitukselta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *