Kukkarojärven kierros Pieksämäen Vedenjakaja-reitistöllä

Reitti 5,4 km

2 tulipaikkaa, laavu

Lähtöpiste kartalla

Vedenjakajan reitistökartta

Mäntykangasta, suota, järvenrantaa: näitä kaikkia vuorotellen ja runsain mitoin tarjoaa Kukkarojärven kierros Pieksämäellä. Reitille lähdetään Nikkarilan metsäopiston takaa Nikkarilan kankailta, samasta pisteestä lähtee myös Mustosen kierros. Reitit voi myös halutessaan yhdistää. Parkkipaikan tunnus on P8, ja lähtöpisteestä löytyy tulipaikka ja ulkokäymälä. Kukkarojärven kierros kuuluu Pieksämäen uuteen Vedenjakaja-reitistöön, jota on esitelty tarkemmin Iso-Parran luontopolun jutussa.

Rauhallisen fiiliksen tavoittaa heti kun on ylitetty tie ja päästy polulle. Linnut sirittävät puissa ja metsä tuoksuu niin kuin nyt metsä tuoksuu. Täällä näkyy Partaharjun tavoin partaisia kuusia, joissa kasvaa naavaa. Metsää on moneksi: komeaa kuusikkoa ja nuorta mäntymetsää, mutta lähinnä kuljetaan vanhempaa mäntykangasta. Opastaulu kertoo miilunpoltosta, mutta vanhan kuopan sijainti jää hiukan epäselväksi.

Siellä täällä maisemaa värittävät punaisia marjoja kantavat pihlajat. Arkiaamuna ei näy vastaantulijoita, ja koko metsän saa pitää itsellään. Vasemmalla alkaa välkehtiä Mannisenlampi, joka on yksi reitin varrelle sattuvista vesialueista. Toisellakin puolella on vettä: Kukkarojärvi. Evästaukoa varten sopisi mainiosti levähdyspaikka Kukkaro-Mannisen kankaan taukopaikalla (taukopaikka kartassa koodilla A7).

Pohjoisnurkan jälkeen kuljetaan Kukkarojärven rantaa. Sateen jäljiltä suopursut ovat sellaisia lahkeenkastelijoita, että teknisiä säärystimiä alkaa tulla ikävä. Ne jäivät tietenkin kotiin. Muuten polku on kyllä kuljettavissa vaelluskengillä. Maastopyöräilyyn Kukkarojärven reitti kuuluu soveltuvan mainiosti. Oikein tiukasta käännöksestä on varoitettu kyltillä.

Kukkarojärven Itärannan taukopaikan olen Vedenjakaja-reissuillani rankannut ykköseksi, vaikka se melko tuulinen onkin. Täällä on tullut syksyn aikana yövyttyäkin laavussa. Autolla pääsee muutaman sadan metrin päähän (P12), joten paikka on otollinen myös vaikka eväsretkeilyyn pienten lasten kanssa.

Laavun lisäksi Itärannassa on tulipaikka, ruokapöytä, ulkokäymälä, puuliiteri ja kuntoilupaikka laitteineen. Eli oikeastaan kaikki, mitä ihminen tarvitsee. Uimaankin pääsisi herroiksi oikein hiekkapohjalle. Eväitä syödessä on mukava katsella Kukkarojärven kapeimmalle kohdalle rakennetun käsikäyttöisen lossin liikennöintiä. Kauniina päivinä se on kovassa käytössä ja kulkee rannalta toiselle melkein non-stoppina. Lossilla pääsisi Nikkarila–Tahinsuo-yhdysreitille, jonka toisessa päässä on tarjolla Jänisvuoren ja Tahinsuon kierrokset. Teemme taukopaikalta lähdettyä pienen piston polulta pitkospuille ja käymme hämmästelemässä lossia.

Tällä kertaa Kukkarojärvi jää kuitenkin ylittämättä, kun palaamme omalle polullemme. Vastaantuleva pariskunta paljastaa saalistaan sen verran, että komea herkkutatti löytyi. Sienestäjiä näillä kankailla onkin näkynyt pitkin syksyä.

Eteläkärjen jälkeen vuorossa on suota. Harmaat pitkospuut yhdistettyinä retkitoverin värikkäisiin villasäärystimiin ja suon mehukkaisiin sävyihin houkuttelevat valokuvien ottamiseen. Suolämpäre nimeltä Pukinsilmä on sekin kovin kaunis vihreine ja oransseine heinineen. Tämä on taas niitä kohtia, joista ei malttaisi kovin äkkiä lähteä, aina tuntuu löytyvän uusia, entistä otollisempia kuvakulmia.

Suon jälkeen ylitetään tie ja kuljetaan pieni matka Valkeisen rantaa. Lyhyen kankailla kiemurtelun jälkeen tullaan risteykseen, jossa on mahdollisuus vaihtaa polkua ja lähteä seuraamaan Mustosen kierroksen viittoja, jos kulkuhaluja vielä riittää. Mustosen kierroksesta on kerrottu tarkemmin omassa jutussaan. Jos taas mieli tekee jo kotimatkalle, lähtöpaikalle on tästä matkaa 1,3 km Mustosen rantaa pitkin. Matkalla saa taivaltaa suota pitkospuineen ja mäntymetsän keskeltä sukeltava leveä polku päättyy lopulta lähtöpisteeseen.

Osoite: Metsäopistontie 103, Pieksämäki, P8

Koordinaatit: N=6907358.292, E=512521.395 (ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.