Kaunis erämaajärvi Skogsängsgölen

Pohjan kunnassa, nykyisen Raaseporin alueella, on runsaasti pieniä puhtaita järviä uimarantoineen.

Tällä kertaa tein kävelyreissun Skogsängsgölenin ympäri. Uimarannan pukuhuoneen takaa lähtee polku, joka seuraa tiukasti järven rantaa. Varusteiksi ei tarvita kuin säänmukaiset vaatteet ja mukavat kävelykengät – kesällä pärjää sandaaleillakin.

Skogsängsgölenin helppo kävelyreitti akaa uimarannan pukuhuoneen takaa.

Skogsängsgölen-järven helppo kävelyreitti alkaa uimarannan pukuhuoneen takaa.

Polku on helppokulkuinen. Vain yksi kalliorinne saattaa olla sateella liukas. Lastenvaunuilla reittiä ei voi kuitenkaan edetä, koska polku on kapea. Kierros on pituudeltaan vajaat kolme kilometriä, joten kiireiset kiertävät sen vartissa. Toiset saattavat nauttia kangasmaisemista ja kauniista erämaajärvestä kauemmin.

Erämaajärven vesi on puhdasta ja kirkasta.

Erämaajärven vesi on puhdasta ja kirkasta.

Skogsängsgölenin rannat ovat kangasmetsää. Polun vierestä voi syksyllä kerätä mustikkaa ja puolukkaa. Katse kannattaa kuitenin pitää enimmäkseen järven puolella, sillä jo kahdensadan metrin päästä starttipaikasta eli uimarannalta vasemmalle metsänomistaja on teettänyt avohakkuun. Hakkuut eivät onneksi ulotu polulle saakka.

Nuotiopaikkakin on, mutta ilmeisen epävirallinen. Herkut saa kuitenkin hyvällä tuurilla lämmitetyksi, mutta puuta paikalle ei ole varattu. Ojan yli on tehty viimeaikoina aivan uusi silta. Polulla saattaa tulla vastaan koiranulkoiluttajia koirineen ja lapsiperheitä.

Kuva on vino – uusi silta ei.

Kuva on vino – uusi silta ei.

Kallion päälle kivuttuaan voi vaikkapa istahtaa kaliolle ja ihailla kaunista eramaajärveä ja metsämaisemaa.

Talvellakin Skogsängsgölen on kaunis. Kelistä riippuen järvellä käy luistelijoita.

Pitkänomaisen järven päädyssä odottaa yllätys: tännehän tulee tie. Tien päässä näyttäisi olevan ruokintapaikka peuroille eli kauriille ja mökki, jonka ovessa on luukku. Metsästäjiä varten ehkä, koska vessalta se ei näytä.

Järven toisella rannalla maasto on niin alavaa, että järven pinta saattaa nousta polulle asti. Silloin on viisaampaa valita polku, joka menee hieman ylempää rinteessä.

Oikeanpuolisen rannan maasto on kovin alavaa ja mahdollisesti märkää.

Oikeanpuolisen rannan maasto on kovin alavaa ja mahdollisesti märkää.

Suosittelen reittiä kaikille perheellisille, joiden jälkikasvu osaa ja jaksaa jo kävellä. Polku ei ole esteetön, sillä se on kapea ja juurakkoinen. Kesällä voi pulahtaa uimarannan laiturilta järveen. Syksyllä marjastajille on kotiin viemisiä.

Paikan koordinaatit: Skogsängsintie 182, Raasepori

N60* 6.271′ E 23* 37.072′

Kartta

ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6667922  E 311977

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *