Paljakanvaaran näkötornista aukeaa Kainuun talven taikamaa

Kainuun maakunnan Paljakka on yksi Suomen Luonnonsuojeluliiton valitsemista Suomen 100 luontohelmestä. Ei mikään ihme, että kohde valikoitui lukuisien ehdotusten joukosta mukaan, sillä alueelta löytyy komeita vaaramaisemia, aarniometsää, luonnontilaisia soita ja pienvesiä.

Kodan pihapiiriä.

Tutustuin Paljakan alueella ensimmäiseksi Mustarinnan luontopolkuun ja Paljakanvaaran näkötorniin. Luontopolku alkaa Nousevan auringon kodalta, joka sijaitsee Mustarinda-taiteilijaresidenssin vieressä.

Luontopolku kulkee komean kuusikon läpi. Kapeiden kuusien latvat kohoavat yli kahdenkymmenen metrin korkeuteen. Helmikuun ensimmäisenä päivänä kuusissa oli tykkylunta, joka teki puista majesteettisia torneja.

Kaatuneista ja katkenneista puista tykkylumi oli muotoillut jännittäviä hahmoja, kuin karhuja eri asennoissa. Mielleyhtymä ei ollut kovin railakas, koska olin lukenut, että Mustarinda-nimi tarkoitti karhua muinaisessa itämerensuomalaisessa kielessä. Nimi tarkoitti aiemmin myös henkiolentojen kukkuloita. Myös Koli tunnettiin aikaisemmin Mustarindana siellä olleen karhun palvontapaikan johdosta.

Kävelin luontopolkua naavaisia kuusia ihaillen. Kuuset ovat ainakin 250-vuotiaita, ehkä jokunen yksilö alueella jopa lähemmäs 500-vuotias. Polku näkötornille erkani luontopolusta, ja melko pian kuusien takaa ilmestyikin puinen rakennelma. Kapusin jäiset portaat ylös tornin huipulle, ja sieltä aukesi unohtumaton näkymä: joka suunnassa kohosi korkeita vanhoja kuusia ja niiden takana häämöttivät Kainuun korkeimmat vaarat.

Tämä on yksi tuntureiden eteläpuolisen Suomen korkeimmista paikoista. Paljakanvaara on Kainuun toiseksi korkein vaara, ja näkötorni sijaitsee sen laella 384 metrin korkeudessa. Eli silmäilin yli kuusien ja vaarojen 404 metrin korkeudessa.

Paljakanvaaran näkötorni sijaitsee aivan Paljakan luonnonpuiston vieressä, sen koilliskulmassa. Luonnonpuistossa voi vierailla vain hyvin rajoitetusti, joten näkötornista olikin hyvä kiikaroida vapaasti luonnonpuiston koskematonta metsää.

Kävin näkötornissa uudelleen parin päivän päästä juuri auringonlaskun aikaan.

Paljakanvaaran näkötorni kartalla. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit: N=7178846.951, E=551247.965.

Mustarinda

Paljakan luonnonpuisto

 

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.