Komulanköngäs, Hyrynsalmi

Ajelin heinä-elokuun vaihteessa 2008 Norjasta tullessani illanhämyssä Suomussalmelta Kajaaniin päin ja ehdin juuri ennen pimeää käymään Komulankönkäällä. Matkan varrella tuli nähtyä myös tuohonaikaan uinuva Ukko-Halla.

Köngäs on Syväjoessa sijaitseva 12 metrin korkuinen kaksihaarainen putous. Sitä sivuaa UKK-reitin patikkapolku. Kumpikin ovat olleet suosittuja retkipaikkoja viime vuosina. Itse putous tunnettiin aiemmin Lauttajärvestä, josta Syväjoki saa vetensä, johdetulla nimellä Lauttaköngäs. Nimenä Komulanköngäs on myöhempää perua ja on saanut nimensä Komulan tilasta.

komulanköngäs 3

Komulankönkään kohdalla on parkkipaikka josta ei ole putouksen alapuoleiselle lammelle montaa kymmentä metriä. Toisen putouksen yläpuolella on mylly, joka on joesta erilleen louhitussa väylässä. Tuosta väylästä vanha kansa käytti nimitystä ”rosvohotu”.

Komulanköngäs 2

Paikka oli illan hämärtyessä hieman salaperäisen oloinen, hyvin hyvin tunnelmallinen. On helppo kuvitella, että se on herättänyt menneissä ihmisissä suurta kunnioitusta. Kunnioitettava se kun on yhä edelleen.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7180511 E 556752

Kuvat ja teksti: Tarja Jauhiainen
Esittely Suomen vesiputoukset -sivustolla.

1 reply
  1. Timo Huhtamäki
    Timo Huhtamäki says:

    Hieno paikka, mutta mites löytyy kalaa ja minkälaista! Takuulla tulee poikettua!

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.