Raikasta juomavettä Pieksämäen Niinimäen lähteeltä

Miksi joissa virtaa kuivina aikoina vettä, vaikka sateita ei olisi ollut viikkoihin? Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että tuhansien järvien maassa vettä on enemmän maan alla piilossa kuin järvissä ja joissa yhteensä? Pohjavesi on katseilta kätkössä, joten sen olemassa olo ja merkitys usein unohdetaan.

Pohjavettä on kolme kertaa enemmän kuin pintavesiä. Jokiin purkautuva pohjavesi muodostaa niiden perusvirtaaman, siksi joet ja purot eivät kuivu, vaikka sateita ei saataisi pitkään aikaan. Myös vesistöjen hyvinvointi on pitkälti riippuvainen hyvälaatuisesta pohjavedestä. Esimerkiksi lohikalojen kudun onnistuminen joissa ja puroissa vaatii happipitoisen pohjaveden purkautumista pohjasoraikon kautta uomaan.

Lähteet ovat kurkistusikkunoita pohjavesien salattuun maailmaan. Lähteessä pohjavettä pulppuaa maan pinnalle. Sitä purkautuu suoraan vesistöihin ja soille kuitenkin paljon enemmän kuin lähteisiin. Sellaisia kohtia ei vain helposti näe paljaalla silmällä!

Maastokartoille merkittyjä lähteitä on pitkälti yli 30 000. Suuri osa lähteistä on kokenut kovia. Märkiä paikkoja on ojitettu sumeilematta ja siten kuivatettu kokonaan, jolloin pohjaveden pinta on laskenut maan pinnan alapuolelle. Lähteitä on kautta aikojen käytetty vedenottopaikkoina. Vielä nykyäänkin juomavettä noudetaan lähteistä. Lähteisiin ja niiden läheisyyteen on rakennettu kaivoja ja vedenottamoita. Lähteiden vettä soisi enemmänkin nautittavan, näin ne säilyisivät paremmin arvokkaina, varjeltavina paikkoina.

Suojelukohde-kyltti lähdepuron kupeessa.

Suojelukohde-kyltti lähdepuron kupeessa.

Kävin retkeilemässä Pieksämäellä Niinimäen lähteellä. Tänä sumuisena lokakuun päivänä syksyn värikkäät lehdet vielä hehkuivat ja aurinkokin pilkisti pilvien lomasta. Tarkoituksena oli käydä katsomassa, kuinka paljon vettä tästä moreenialueen reunassa olevasta lähteestä virtaa kuivan kesän jälkeen.

Valitsin Niinimäen lähteen kohteekseni, koska halusin nähdä Suomen tyypillisimmän lähdetyypin. Maamme yleisin maalaji on moreeni, joten moreenialueiden lähteitä on eniten. Moreenissa on myös usein tiiviitä välikerroksia, jotka ovat edesauttaneet lähteiden muodostumista. Moreenimaiden lähteiden virtaamat ovat yleensä melko pieniä, mutta ne riittäisivät useiden perheiden vedentarpeeseen.

Polun alku Mataramäentieltä. Pullot merkkaavat alkamiskohdan.

Polun alku Mataramäentieltä. Pullot merkkaavat alkamiskohdan.

Lyhyt polku johtaa lähteelle Mataramäentieltä. Jätin auton 60 metrin päähän polun alusta metsäautotien risteykseen. Puiden oksilla törröttävät juomapullot kertovat polun alkupään sijainnin. Pieni lähteen silmä siintelee varjoisassa kuusikossa. Joku on tuonut sinisen muovikauhan kepin nokkaan, jos oma kuksa tai ammennusväline on unohtunut. Ennen käytettiin tuohilippaa.

Lähteen ”silmä”, josta puro alkaa.

Lähteen ”silmä”, josta puro alkaa.

Niinimäen lähde ei ole enää täysin luonnontilainen. Siitä on aikanaan vetäisty oja suolle ja alapuolinen suo on ojitettu. Onneksi ojat ovat kasvaneet pääosin umpeen.

Alapuolisen suon ojat ovat melkein kasvaneet umpeen.

Alapuolisen suon ojat ovat melkein kasvaneet umpeen.

Tällaisia kohteita ei ole mitään järkeä ojittaa. Pohjaveden purkautuminen lähteestä ja tihkuminen suoraan suon alle kuuluu asiaan. Räme kasvaa puuta minkä kasvaa. Ojittamalla vain pilataan lähde ja sen luontainen lähdekasvillisuus kärsii.

Vesi kuksasta juotavissa.

Vesi kuksasta juotavissa.

Maistoin vettä kuksasta ja täytin juomapullot. Aah, miten raikasta ja pehmeää vesi olikaan! Ei mitään sivumakua. Niinimäen lähteen pohjaveden muodostumisalueella ei ole mitään sellaisia riskitekijöitä, jonka vuoksi vettä ei uskaltaisi juoda. Kannattaa aina tarkastaa kartasta, mitä maankäyttömuotoja lähteen lähistössä on. Onko peltoja, asuintaloja, jätevesien imeyttämistä, lietelannan levitystä? Eläinten jätöksiä ei myöskään saisi näkyä lähteen ympärillä. Maaperä puhdistaa tehokkaasti pohjavettä, kunhan virtausmatka maan uumenissa on tarpeeksi pitkä. Nyrkkisääntönä voisi pitää puolta kilometriä. Vesi kannattaa ottaa mahdollisimman läheltä kohtaa, josta vesi pulppuaa.

Niinimäen lähteen purkautumiskohdassa on pieni allas, josta lähdepuro alkaa. Lähdepuro vaihettuu suoraksi aikanaan kaivetuksi ojaksi suolle päin laskeutuessaan. Arvioin virtaaman silmämääräisesti muutamaksi kymmeneksi litraksi minuutissa. Ihan kelpo virtaama näin kuivan kesän jälkeen.

Tanskalais-ruotsalainen pihakoira - ”lähdekoira” Jertta tarkastaa Niinimäen lähteen :)

Tanskalais-ruotsalainen pihakoira – ”lähdekoira” Jertta tarkastaa Niinimäen lähteen 🙂

Etsi lähde, kun haluat retkelläsi juomavettä! Arvioi juomakelpoisuus. Maastokarttaan lähde on merkitty kupin kuvalla. Kaikkia lähteitä ei ole merkitty maastokartoille.

Netistä löytyy myös Jaakko Halmetojan laatima Löydä lähde -sivusto, josta voi etsiä lähteitä. Sieltä Pieksämäen Niinimäen lähde löytyy nimellä Mataramäen lähde.

Niinimäen lähde kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6915748 E 500195

Kirjoittaja:
Anne Petäjä-Ronkainen
Pohjavesi-blogi.
Pohjavesi Facebookissa.

1 reply
  1. S.S
    S.S says:

    Mä löysin tuossa 1kk sitten kuopion metsissä samoillessani, suhteellisen kovan pakkasen aikaan lätäkön. Hetken tuumailin ja huomasin veden pulppuavan useasta kohtaa. Kesällä pitää tutustua kyseiseen lähteeseen lähemmin. Sellaisessa paikassa ettei sinne eksy kuin vahingossa, eikä lähdettä löydy ainakaan maanmittauslaitoksen kartasta 🙂

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.