Perkausvuoren näkötorni, Kivijärvi

Perkausvuoren näkötorni, Kivijärvi

Ajelin pohjoisessa Keski-Suomessa etelästä päin kohti Salamajärven kansallispuistoa kun huomasin mustapohjaisen, hannunvaakunalla varustetun kyltin vähän ennen Kivijärveä. Painoin paikan suurin piirtein mieleeni ja illalla Salamajärveltä palatessani olin tarkkana. Niinpä onnistuin kääntymään Perkausjärven näköalapaikka -viittaa seuraten pikkutielle, Kivijärveltä tultaessa oikealle. Soratietä matkaa oli seuraavan opasteviitan sisältävään risteykseen isommalta tieltä 2,5 kilometriä. Sitten otin hetken tuumaustauon, sillä tien poskessa oli lappunen, jossa ilmoitettiin: Ajo omalla vastuulla. Päätin kuitenkin uskaltaa.

Perkausvuoren näkötorni KivijärvelläHyvin kuoppainen ja tarkkaavaisuutta vaativa tuo viimeinen 2 km:n tienpätkä olikin, mutta nelipyöräiseni maavara riitti hankalien paikkojen ohitukseen.

Puinen näkötorni odotti metsän keskellä. Avonainen, entisen kolmiomittaustornin paikalle rakennettu näköalapaikka torni on rakennettu EU-hankkeen tuella ja aktiivisten kyläläisten voimin. On tosi hienoa, että näitä on saatu aikaiseksi!

Metsämaisemaa Perkausvuoren näkötornilta, KivijärviKapusin puisen näkötornin ylimmälle tasanteelle. Tänne tullessa ei ollut tuntunut siltä, että olisin kohonnut merkittävästi ympäröivää seutua ylemmäs, joten ensi alkuun mietitytti jopa se, mikä vuori tämä Perkausvuori nyt on. Mutta kyseessä on kuitenkin Kivijärven korkein paikka: 208 metriä.

Ja tokihan tornista piisasi näköalaa vaikka kuinka kauas. Metsää, metsää ja metsää silmänkantamattomiin, ennen kaikkea tiheää kuusikkoa. Perkausvuori olisi aika huiman hieno paikka tähtitaivaan tarkkailuun, sillä valosaastetta ei ole mailla, halmeilla.

Sähkölinjoja Perkausvuoren näkötorniltaPerkausvuoren tornista avautuviin uljaisiin näkymiin sisältyy myös pilkahdus järvimaisemaa sekä ajotien ohella toisetkin selkeät jäljet ihmiselosta: massiivinen sähkölinja kulkee metsän poikki.  Sen sijaan taloja en tiheän puuston seasta paljaalla silmällä erottunut.

Tornin vieraskirjamerkinnän mukaan siellä oli käyty retkellä myös toisen hienon näkötornin naapurista Keski-Suomesta, Riihon kylältä Keuruulta. Riihon kylällä oleva Himmaanmäen näkötorni on Perkausvuoren tornia korkeampi.

Perkausvuorella on useiden lähteiden mukaan myös kirkkokivi, mutta torniretkellä en huomannut sitä etsiä. Kartan mukaan lähellä on myös Iso Perkausjärvi ja sen rannalla kota, joten näihin maisemiin voisi hyvin tehdä vaikka lintu- tai tähtiretken. Perkausvuori on varmasti mahtava myös syksyllä ruska-aikaan. Jos rakastat avaria metsämaisemia ja näkötorneja, poikkea täällä vaikka Kivijärvellä vaikka Salamajärven kansallispuiston reissulla.

Kartta ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6995686  E 398087

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.