Lapinsalmen riippusilta, Repoveden kansallispuisto

Lapinsalmen yli kallioseinämältä toiselle kulkeva riippusilta herättää Repoveden kävijöissä aina tunteita. Jotkut odottavat innoissaan, ja toiset taas vähemmän innoissaan. Pahimmissa ennakkomielikuvissa se ajatellaan Indiana Jones -leffojen kaltaiseksi huojuvaksi ja lahoavaksi hökötykseksi, joissa kulkee vain muutama vaijeri ja niiden välissä puolilahoja lankun pätkiä pitkillä askelmaväleillä.

Todellisuudessa silta on ihan turvallinen, laidoissa kulkee verkkoseinämät ja jalkojen alla on tiheä lankkulattia.

Ennen riippusillan rakentamista Lapinsalmi oli ylitettävä tavalla tai toisella, jos mieli mennä Repoveden salometsiin samoilemaan. Siihen aikaan nähtiin salmen molemmin puolin rinkkalauttoja sekä erilaisia vesikulkuneuvoja, joilla pääsi toiselle puolelle vesistöä.

Lapinsalmen riippusilta mahdollisti ympyräreitin

Riippusilta on rakennettu vuonna 1987, jotta pääsy Repoveden maisemiin olisi sinne meneville retkeilijöille helpompaa. Samoihin aikoihin on rakennettu myös entinen Mustanlamminvuoren erämaja (nykyinen Kuutinkämppä) sekä Lapinsalmen ja Kuutinkanavan vanhat kodat.

1980-luvulla Repovedellä ei käynyt vuosittain kuin tuhansia henkilöitä, kun tänä päivänä ollaan jo yli sadantuhannen. Ja niistä vähintään puolet käyvät riippusillalla ja Lapinsalmella.

2000-luvun alussa riippusillalla oli kesäisin jo ruuhkaa, kun riippusillan molemmissa päissä oli ihmisiä jonottamassa toiselle puolelle. Kesällä 2010 valmistui Määkijänniemeen Ketunlossi purkamaan riippusillan ruuhkaa. Samalla saatiin tehtyä Lapinsalmelle muutaman kilometrin ympyräreitti, Ketunlenkki.

ketunlossi

Ketunlossilla pääsee myös veden yli, jotta riippusillalle ei tulisi ruuhkaa. Kuva: Sami Hänninen

Ketunlossi on käsikäyttöinen ja liikennöi retkeilijöiden omalla lihasvoimalla sulan veden aikana. Talvella lossi ei liiku, mutta Kapiavettä ei ole suotavaa ylittää myöskään jäitä pitkin kovien virtausten takia.

Viime vuosien aikana on riippusiltaan alkanut ilmestyä kuin vaivihkaa myös lemmenlukkoja. Lukkoja laitettaessa on huomioitava, että ylimpään vaijeriin ei ole saa lukkoja asentaa, koska ne haittaavat vaijerista kiinni pitämistä ja saattavat siten aiheuttaa vaaratilanteita.

Kuva: Marika Hänninen

Ei näin, vaan pidetään lukot pois ylimmästä vaijerista, jookos. Kuva: Marika Hänninen

Lapinsalmen riippusilta ylittää alla olevan Kapiaveden 10 metrin korkeudessa ja pituutta sillalla on 50 metriä. Riippusillan alta vesi virtaa hiljalleen kaakosta luoteeseen, eli Tihvetjärveltä Kapiaveden kautta Repovedelle, ja se on myös vanha uittoreitti.

Repovedeltä vesi virtaa edelleen Hillosensalmen kautta Vuohijärvelle ja yhtyy sieltä aikanaan Kymijokeen.

Riippusilta kartalla. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6781163, E 491171.

Kettulossi kartalla. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6780480, E 491664.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.