Päiväretki Seitsemisen Kansallispuistoon – katso video

Seitsemisen Kansallispuisto on 45 neliökilometriä helppokulkuista ja upeaa Pirkanmaan metsämaastoa. Jokaisen kulman takaa löytyy jotain nähtävää, oli se sitten ikimetsä tai talonpoikaisaikainen viljamylly. Leveät polut ja lievät korkeuserot tarjoavat retkeilymahdollisuuden kaikille kynnellekykeneville.

TaarnaTV:n retki lähti tällä kertaa liikkeelle puiston länsiosasta, Koveron perinnetilan parkkipaikalta, kukonlaulun aikaan. Seitsemisen retken suunnittelua helpottaa mittava polkuverkosto, ja helppokulkuisen alueen ansioista reitin tarkkaa suunnittelua ei tarvittu, vaan voi vaan antaa fiiliksen päättää suunnan.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Suomaisemista joenuoman kautta kuiviin metsäalueisiin, maisema vaihtui ja sää helli retkeilijää. Ensimmäinen päivän kohteista oli kruununtorppien aikainen mylly, joka on jossain vaiheessa ennallistettu esimerkiksi vanhasta jauhontekotavasta. Vedensyöttö on rapistunut jo aika heikkoon kuntoon, joten myllynkivi ei enää pyöri, mutta paikalla on silti helppo kuvitella miltä kaikki näytti menneenä aikana.

Liesilammin ja Kettulammin välisen tukinuittouoman päälle rakennetulta sillalta käsin tehtiin päivän retkisuunnitelmaa uusiksi, kun huomattiin, että kilometrejä oli takana jo hieman yli 10, ja aikaa kulunut yli 4 tuntia – ja sijainti oli puiston toisella puolella aloituspisteestä. Hetkeksi piti laittaa kuvausvarusteet reppuun ja suorittaa pikamarssi aikataulun pelastamiseksi, suuntana Multikallion ikimetsä.

Videolla puhutaan lisää ikimetsän merkityksestä, ja se onkin asia joka monelle on vieras, mutta pitäisi retkeilijöille olla sydäntä lähellä. Vanhojen metsien pelastaminen – siltä osin kun se enää on mahdollista – on erittäin tärkeä asia.

Pitkä retkipäivä päättyi Koveron perinnetilalle, jossa allekirjoittaneelle toivat hyvän mielen lampaat ja kanat, jotka pitelivät hellepäivää ruohikossa määkien, ja lehmät vasikoineen sivumalla loikoillen. Tilan asunnot ovat museoita, täynnä talonpoikaisajan esineistöä. Sisälle astuessa on helppo tehdä aikamatka menneisyyten mielessään ympärilleen katsellen.

Seitsemiseltä löytyy nähtävää jokaiselle, monenlaisia näkemisen arvoisia yksityiskohtia ja kohteita.

Karttalinkki Koveron perinnetilalle, Sijainti: N=6869874.500, E=309982.936 (ETRS-TM35FIN).

Kirjoittaja Instagramissa: https://www.instagram.com/mikav84/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.