Tällainen elämys on Wine in the Woods

Ruoan ja viinin liitto on tuttu lukemattomille nautiskelijoille, mutta voisiko viinien ja eri aistimusten yhteyteen syventyä vielä lisää? Tähän Retkipaikan perustaja ja Metsien kätkemä -televisiosarjan isä Antti Huttunen halusi vastauksen, ja näin Wine in the Woods sai alkunsa. Huttunen halusi tuoda yhteen kaksi itselleen tärkeää teemaa: luonnon ja viinit.

Wine in the Woods -elämys alkaa Luontokeskus Haltiasta tai Salmen ulkoilualueelta, Nuuksion Pohjoiselta Portilta, jossa oppaamme Karoliina Säkö ottaa ryhmämme vastaan ja toivottaa jokaisen tervetulleeksi. Tällä kertaa lähdemme matkaan Salmesta. Liikkelle lähdetään sympaattisesta pihapiiristä, joka hehkuu vehreissä väreissä. Reitillä nähdään muun muassa kauniisti sammaloituneet kiviportaat, jotka ovat aikoinaan johdattaneet Salmen kartanon pihapiiriin.

Astuessamme syvemmälle metsään, ryhdymme käymään läpi luonnon ja metsän tuntua eri aistikokemuksin. Miltä kesäinen metsä näyttää? Kuuntelemme silmät suljettuina, miltä metsä kuulostaa ja pohdimme, miten eri äänimaisemat vaikuttavatkaan meihin ihmisiin. Kaupunkiympäristön kova meteli ja muut ärsykkeet häiritsevät mieltä ja stressaavat herkästi. Sen sijaan täällä, luonnon ja metsän äänien keskellä, mieli tasaantuu. Puiden humina rauhoittaa. On tutkittu, että jo 15 minuutin oleskelu luonnossa rentouttaa.

Nuuksiossa on vaikea muistaa, että olemme itse asiassa suhteellisen lähellä Helsingin keskustaa. Rauhallinen maaseutumiljöö ympäröi Salmen pihapiiriä, ja Nuuksion kansallispuisto metsineen odottaa aivan kulman takana. Nuuksio on viime vuosina kasvattanut suosiotaan, ja etenkin hyvällä säällä sen suurimmat sisääntuloportit saattavat olla melko ruuhkaisia. Pohjoinen Portti tarjoaa kuitenkin ruuhkattoman väylän astua tähän mykistävän komeaan kansallispuistoon.

Jatkamme kierrosta käymällä läpi tunto- ja hajuaistimme kokemuksia eri materiaalien avulla. Silmät kiinni voi tunnustella esimerkiksi pieniä kiviä: millaisia tuntemuksia kivi herättää, minkä väriseltä se tuntuu? Kun muut aistit sulkee pois, tuntoaisti on yllättävän voimakas. Tuoksut liittyvät monesti vuodenaikaan: miltä paahteinen metsikkö tuoksuu, tai entäpä suopursu?


”Olemme valinneet jokaiseen Wine in the Woods -tastingelämykseen erityisen paikan metsässä, ja jokaiselle paikalle viisi eri tavoin luontoon kytkeytyvää viiniä. Ne pääsevät näin takaisin kotiin, luontoon, jossa kaikki on yhtä, mutta tarkan kontrollin sijaan läsnä onkin jatkuva muutos.

Antti Huttunen

Kun olemme viettäneet noin vartin luonnossa tunnustellen sen eri ulottuvuuksia, aistit ovat virittäytyneet luonnon tasolle, ja vuorossa seuraavana ovat makuelämykset. Nyt viinit pääsevät esille.

Polku johdattaa ryhmämme metsän siimekseen puisen kyltin alta. Kyltti kertoo, että nyt saavutaan Wine in the Woods -metsäviinibaariin. Polun päässä aukeaa tila, jossa odottavat puiset penkit pehmusteineen sekä sommelieeri Tero Pullinen, joka toivottaa kaikki tervetulleeksi.

Tervetuliaismaljana toimii kuohuviini, jolla myös kalibroidaan makuaisti. Tero kertoo viineistä sekä viinien ja metsän yhteydestä, niiden muutoksesta sekä siitä, minkälaisia makuja luonnonantimista löytyy, ja kuinka viinit istuvat näiden teemojen kanssa.

Vuorossa on viisi erilaista, eri tavoin luontoon kytkeytyvää punaviiniä, jotka käydään yksi kerrallaan läpi. Suomalainen metsä ja viinit sopivat yhteen yllättävän hyvin: kummatkin ovat elävä kokonaisuus, joilla on useita eri kerroksia. Ne elävät jatkuvassa muutoksessa, ja kun ne tuodaan yhteen, voidaan molemmista löytää aivan uudenlaisia puolia!

Keskustelulle on tilaa, ja vaikka ei olisi aikaisemmin osallistunut viinitastingiin, on täällä luonnon keskellä vaivatonta peilata omia havaintojaan muiden kanssa. Luonto tarjoaa matalan kynnyksen heittäytyä keskusteluun.

Tilaisuus metsässä kestää noin kaksi tuntia. Viinien maistelun jälkeen itse ohjelma on loppunut, mutta kukin voi rauhassa valita, kuinka jatkaa tästä. Lähteäkö pienelle patikointiretkelle tutustumaan kansallispuistoon, vai olisiko nyt hetki metsäteemaiselle aterialle? Myös ruokailu metsiin ja viineihin nojaten on mahdollista varata etukäteen.

Viinibaari keskellä metsää vaatii tietysti hieman järjestelyitä. Huttunen kertoo, kuinka luvat oli ensin hankittava viranomaisilta alkoholin tarjoilemiseen. Lopulta luvat saatiin, ja Wine in the Woods tuli mahdolliseksi.

Huttunen iloitsee myönteisestä palautteesta, jota näissäkin valokuvissa nähty testiyleisö antoi. Hän suosittelee Wine in the Woods -kokemusta kaikille täysi-ikäisille luonnon ja viinien ystäville ja vinkkaa, että kokemus on myös hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun haluaa nauttia luonnosta ilman urheilua. Wine in the Woods on pala ylellisyyttä, jossa asiantuntevat oppaat johdattavat kokijan laatuviinien maailmaan yhdistettynä luontoelämykseen ja Suomen luonnosta nauttimiseen!


Maku ja tuoksu saattavat viedä minut mielessäni keskelle metsää, tietynlaiseen paikkaan: kuusten katveeseen, paahteiselle kalliolle tai koivunvehreän lehvästön alle. Se on kiehtovaa, ja haluan antaa muillekin mahdollisuuden kokea saman – ja hieman enemmän. Kahta samanlaista kokemusta ei voi Wine in the Woodsissa olla. En malta odottaa, millaisen kokemuksen pystymme tarjoamaan sinulle. Tervetuloa!”

Antti Huttunen

Olitpa sitten luonnonystävä, joka nauttii myös viineistä, tai haluaisit kokea jotain aivan uutta, tässä on ehdottomasti mieleenpainuva kokemus nauttia kesäisestä luonnosta. Pääset tästä Retkipaikan verkkokauppaan katsomaan Wine in the Woods -tuotteita. Saatavilla on myös ryhmälle suunnattu kokonaisuus, tai, jos vaikkapa haluat yllättää ystävän tai puolison, Wine in the Woods -lahjakortti on varmasti hieno ja erityinen lahja!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.