Pirkkalankylän Neulalähteellä onnea ja terveyttä ostamassa

? Kartta

Pirkkalassa Pirkkalankylän alue on todellinen suomalaisen arkeologian aarreaitta. Alueella on asuttu jo tuhansia vuosia, sijaitseehan Pirkkalankylä otollisella paikalla niin maanviljelyn kuin liikenteenkin kannalta. Pyhäjärven rannat ovat tarjonneet hyvät olosuhteet elämiseen niin ilmastollisesti, maaperällisesti kuin maantieteellisestikin; Kokemäenjoen vesistön vesireitti ulottuu Porista syvälle sisämaahan, Hämeenlinnaan ja keskiseen Suomeen.

Pirkkalankylän muinaisen asutuksen keskeisin paikka on Tursiannotko, jossa muutaman vuoden aikana on tehty mittavat kaivaukset. Tutkimuksissa löytyneistä rautakautisista löydöistä on tehty Bircala 1017 -näyttely, joka on nähtävillä Tampereen museokeskus Vapriikissa vielä keväälle 2019 saakka. Tursiannotkon kaivauksia voi seurata myös Tursianotko-blogista, tursiannotko.fi.

Mielenkiintoisin paikka alueella on kuitenkin Hiidenmäeksi kutsuttu kallioinen mäenkumpare alueen reunalla. Paikka on vanha seudun asukkaiden pyhä paikka, jonne he kokoontuivat harjoittamaan uskontoaan sekä viettämään juhliaan. Hiidenmäen vieressä on myös Tanssikallioksi kutsuttu tasainen kallio, jossa kerrotaan tanssitun ja oletetaan poltetun helavalkeita.

Hiisissä eli pyhissä paikoissa on myös usein vielä jokin yksittäinen kohde, johon paikan voima kulminoituu. Tämä toteutuu myös Pirkkankylän Hiidenmäellä, jossa sijaisee Neulalähteeksi kuin myös Hiidenkaivoksi tai Martinkaivoksi kutsuttu lähde.

Lähteillä on aina ollut suuri merkitys suomalaisessa uskomusperinteessä. Lähteen haltijalta on voitu ostaa onnea ja menestystä tai lähteen vettä on käytetty parantamiseen. Maan alta pulppuava vesi on ollut jotain poikkeuksellista, ja lähteen on ajateltu olevan raja oman maailmamme ja alisen välillä.

Monet vanhat pyhät lähteet eivät kuitenkaan ole sanan nykyisessä merkityksessä lähteitä eli paikkoja, jossa pohjavesi purkaantuu maan pinnalle. Neulalähdekin on pieni syvennys kalliossa, kuivalla ja korkealla paikalla. Erikoista lähteessä on se, että siinä on aina vettä, ja veden pinta on aina suunnilleen samalla tasolla. Riippumatta pohjavesien yleisestä tasosta. Saman tyyppinen lähde löytyy mm. Sääksmäeltä Linnaisten kylältä.

Arvailen, että Neulalähteen vesi nousee kapillaarisesti kallionhalkeamaa pitkin syvältä maan alta. Asiaa ei ole kuitenkaan tutkittu.

Käyttäytymissäännöt pyhällä paikalla ovat selvät. Paikka on hiiden väen omistamaa ja hallinnoimaa aluetta, ja tätä ihmisen tulee kunnioittaa. Kävijän täytyy tulla puhtain ja vilpittömin mielin. Eikä olisi pahitteeksi, vaikka olisi saunonutkin ennen hiiteen saapumista. Maata ei saa kaivaa, puusta ei saa taittaa oksaakaan. Lähteestä uhrilahjat varastava saa kaupanpäällisiksi kaikki lähteen parantamat sairaudet itselleen.

Pirkkalan Neulalähde on helposti saavutettavissa ja hyvin opastettu. Pirkkalankylän kyläyhdistys ja Taivaannaula ry ovat pystyttäneet paikalle opastaulun, ja paikka löytyy mm. Googlen karttapalvelusta.

Meillä on joskus tapana toivottaa ”Painu hiiteen!” henkilölle, jolle haluamme viestittää, että hän on käyttäytynyt mielestämme epäsopivasti. Kun kerran on painunut Pirkkalan hiiteen, huomaa, että toivotus ei ollutkaan rangaistus tai huono toivotus. Voisiko ”Painu hiiteen” olla kehotus mennä puhdistamaan mielensä pahasta ja hakemaan hiiden väeltä neuvoja käyttäytymisensä korjaamiseksi?

Teksti: Mikko Tappura  Kuvat: Olli Tasso

N6818178,407 E316523,963

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.