Turkoosin lähteen taikaa Hollolassa

HUOM! Kiikuntien liikennettä rajoitetaan 9.7.2020 alkaen. Moottoriajoneuvolla ajo on Kiikuntiellä kielletty muilta kuin luvan saaneilta.

Lähde ja lisätiedot: Visit Lahti

Kesällä 2018 Kiikunlähteelle on rakennettu näköalatasanne ja kaide luonnon elpymiseksi ja suojelemiseksi (Yle.fi). Kunnioitathan alueen luontoa: älä tallo turhaan, vaan pysyttäydy lähteen ihailemiseen osoitetulla näköalatasanteella, kaiteen takana. Muistathan myös retkeillä ehdottoman roskattomasti niin täällä, kuin muuallakin luonnossa.

Toim. huom. 13.8.2018.

Hollolan Uskilassa sijaitsee taianomainen Kiikunlähde. Se on suuri lähdeallas, joka ei jäädy edes talvella. Vesi on turkoosinväristä ja kirkasta. Lähteelle pääsee helposti kävellen Kiikuntien parkkipaikalta.

Lähteen rantaan pääsee vain tietyistä kohdista, sillä rannat ympärillä ovat yksityisomistuksessa. Paikan vaikuttavuutta se ei silti yhtään vähennä, vaan lähdettä tekee mieli jäädä paikoilleen ihailemaan. Lähteen pohjoispäässä on toinen paikka, jossa pääsee veden äärelle. Lähteessä uiminen ei ole suotavaa, sillä siitä lähtevät vesiputket lähitalouksiin.

Metsälammet ovat muutenkin kauniita, mutta tämä lähde on aivan erityisen kaunis, kun turkoosia vettä reunustaa suomalainen metsä. Meitä oli kaksi lappeenrantalaista ja yksi hollolalainen, joka hänkään ei ollut aiemmin käynyt Kiikunlähteellä. Paikkaa ei liiemmin ole mainostettu, varmaan osaksi rantojen yksityisomisteisuuden vuoksi.

Kiikunlähteen vesi pulppuaa pohjassa lähteen silmästä hiekan seasta ja virtaa Kiikunojaa pitkin Vesijärveen. Lähteen luona olevasta opastaulusta selviää muun muassa, että Kiikunlähde on osa Etelä-Suomen suurinta maan alla olevaa pohjavesiallasta.

Vuoden 2014 keväällä Kiikunlähteellä kuvattiin materiaalia Järven tarina -elokuvaan.

Juttu julkaistu aiemmin Näitä polkuja tallaan -blogissa.

Lähdettä ihailtaessa on ehdottomasti muistettava kunnioittaa alueen asukkaiden rauhaa.

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N=6767242.472, E=414452.263

5 replies
 1. Pasi Sarilampi
  Pasi Sarilampi says:

  Tänään käytiin mestoilla, mutta yksityisalueiden takia paikan ihastelu jää niin pienelle alueelle, että kyllä harmittaa. Näkemisen arvoinen paikka kuitenkin. Lopputalvesta ongelmia aiheuttaa liukkaat rinteet.

  Vastaa
 2. Pasi Sarilampi
  Pasi Sarilampi says:

  Yksityisalueet tosiaan haittaavat paikan ihastelua. Lopputalvesta tuon ainoa yleisölle avoinna olevan alueen rinteet ovat liukkaat. Ihan hienoa paikka kuitenkin.

  Vastaa
 3. Saara Kallio
  Saara Kallio says:

  ”HUOM! Kiikuntien liikennettä rajoitetaan 9.7.2020 alkaen. Moottoriajoneuvolla ajo on Kiikuntiellä kielletty muilta kuin luvan saaneilta.

  Kiikunlähde on herkkä ja ainutlaatuinen luontokohde, joka sijaitsee kokonaan yksityisillä mailla. Lähdettä ympäröivä maasto on kulunut runsaiden vierailijamäärien vuoksi, ja asukkaille on aiheutunut häiriötä. Muistathan, että jokamiehenoikeus ei ulotu pihamaille tai yksityisille laitureille, eikä roskaaminen tai kotirauhan häiritseminen kuulu koskaan asiaan. Kiikunlähteen parkkipaikka on suljettu ja toivomme, että tässä kohteessa ei toistaiseksi vierailtaisi lainkaan.”

  http://book.visitlahti.fi/fi/tehtava/1178870/kiikunl%C3%A4hde/showdetails

  Vastaa
  • Jonna Saari
   Jonna Saari says:

   Kiitos tiedosta Saara! Olemme lisänneet tämän huomautuksen ja lisätietolinkin jutun alkuun. Ystävällisin terveisin Jonna Saari / Retkipaikka

   Vastaa
  • Pia Heino
   Pia Heino says:

   Hei Saara! Pistä tämä tiedote myös menemään Iltalehteen. Siinä on tänään 21.7.2020 nettisivuilla tietokilpailu, missä pitää tunnistaa paikkoja. En itse ollut koskaan kuullut tästä Kiikunlähteestä. Onneksi googlaamalla tuli ensimmäisenä tämä asiallinen sivusto ja tiedotteesi. Muuten olisin ajanut perheeni kanssa paikalle Espoosta. Tiedotteesi luettuani ymmärrän täysin, kuinka herkästä kohteesta on kysymys. Kaikkea hyvää teille kesään!

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.