Mahtipetäjiä bongailemassa Lieksan Pienellä Ritojärvellä

Patvinsuolta vajaat parikymmentä kilometriä luoteeseen sijaitsee pieni ja sympaattinen retkikohde, jossa kannattaa poiketa. Pienen Ritojärven ympäri kulkevalla, noin viiden kilometrin mittaisella polulla pääsee pienipiirteisen suomaiseman lisäksi näkemään komeita harjumaisemia sekä upeita ikihonkia. Ritojärvi onkin hyvä paikka käydä kalibroimassa silmänsä sen suhteen, miten paksuksi mänty voi kasvaa silloin, kun se saa kasvaa täyteen mittaansa.

Pienelle Ritojärvelle on helppo tulla. Alueen läpi kulkee hiljainen soratie, jonka varressa on opastein varustettu parkkipaikka, josta alueen kiertävä Ritojärven kierto -niminen polku alkaa. Reitti kannattaa kulkea vastapäivään, jolloin ensin saa nauttia pitkospolusta ja suomaisemista, sitten komeista harjumaisemista ja lopuksi pitää evästaukoa järven rannalla laavussa. Mikäli haluaa poimia rusinat pullasta, voi toki suunnata parkkipaikalta suoraan suurpetäjien luo tai makkaran paistoon.

Kylkison pitkoksilla.

Kylkison pitkoksilla.

Pienen Ritojärven pohjoispuolella olevat suot ovat pieniä mutta vetisiä. Soilla on paljon pieniä lampia ja niiden halki virtaa pieni purokin. Patvinsuon suuriin ja avariin maisemiin verrattuna nämä ovat kuitenkin erilaisia, pieniä ja sympaattisia. Polku on märimmiltä kohdiltaan pitkostettu ja nousee välillä kuivemmille metsäkumpareille. Pienen Ritojärven länsipäässä polku ylittää soratien ja suuntaa Ritosärkän harjulle, jonka harjalla se kulkee kohti järven itäosaa. Harjulta matkan varrelta löytyy myös ensimmäinen mahtipetäjä.

Valoisien harjumaisemien jälkeen polku kuljettaa järven rantaa pitkin Ritolahden rannalla sijaitsevalle laavulle, jossa kelpaa pitää evästauko. Laavun itäpuolella on karttaan merkitty iso vanha mänty. Polkua laavulta eteenpäin jatkaessa parin sadan metrin päässä tulee pistopolku oikealle, kohti vanhinta ja komeinta mäntyä, joka piilottelee metsän siimeksessä. Ryhmyinen vanhus on aikojen saatossa nähnyt monia kulkijoita.

Ritosärkän avaria harjumaisemia.

Ritosärkän avaria harjumaisemia.

Vanhalta aihkimännyltä polku jatkuu vielä palan matkaa, kunnes se palaa takaisin lähtöpaikkaan soratien varteen. Lähtöpaikasta on lyhyt pisto partisaani-iskun muistomerkille, joka kertoo ikävää tarinaa rajaseutujen arjesta sodan aikana. Soratie muuten siirtyy Ritojärven harjulle järven länsipuolella, ja seurailee harjua pitkän matkaa kohti Lieksan suuntaa. Harjut ovat entisaikaan olleet hyviä kulkureittejä, ja moni nykyäänkin käytössä oleva maantie on aikoinaan rakennettu harjumaastoon, jos sellaista on kulkusuunnassa ollut tarjolla. Ritosärkkä kulkee sopivasti Lieksan suuntaan, joten se on ollut luonteva kulkureitti kirkonkylälle muuten niin soisella ja kallioisella alueella.

Kävimme kiertämässä Ritojärven kierron muutama vuosi sitten Pohjois-Karjalassa asuessamme. Se sopi mainiosti liitettäväksi osaksi Patvinsuon retkeä. Seutuhan on harvaan asuttua ja rauhallista, ja kulkijoita on melko vähän. Patvinsuo on kuitenkin melko suosittu retkikohde, ja sen ympäristöstä löytyy useita pieniä päiväretken arvoisia paikkoja. Esimerkiksi matkailuautolla Patvinsuon suunnalla liikkuvan kannattaa silmäillä myös puiston lähialuetta, sillä nähtävää löytyy paljon.

Ritojärven kierto kuljettaa myös pitkin järvenrantapolkua.

Ritojärven kierto kuljettaa myös pitkin järvenrantapolkua.

Lieksan ja Ilomantsin rajaseuduilla Pohjois-Karjala näyttäytyy erämaisempana kuin maakunnan järviseudulla. Alue makaa satakunta metriä korkeammalla kuin Joensuu, ja paikallinen geologia on samantyyppistä kuin vaikkapa Itä-Kainuussa. Suomen vanhimpiin kallioperäalueisiin kuuluvat arkeeiset graniitit luovat pohjan, minkä päälle syntyy kuin itsestään karu ja erämainen maisema.

Lieksassa näkyy myös se, että valtakunnan itäraja on kulkenut jo pitkään pitäjän itälaidalla.  Raja siirtyi Pielisjärven itäpuolelle vuoden 1617 Stolbovan rauhassa, jolloin Käkisalmen lääni liitettiin osaksi Ruotsia. Rajaseutu on vakiintunut ja rajan lähellä on laajoja asumattomia alueita, mikä tekee seudusta kiehtovan ja erämaisen retkikohteen.

Suurta mäntyvanhusta mittaamassa. Ei yllä kädet ympäri.

Suurta mäntyvanhusta mittaamassa. Ei yllä kädet ympäri.

Pieni Ritojärvi sopii päiväretkikohteeksi kaikenikäisille, myös lapsiperheille. Paikka on oivallinen etappi vaikkapa pyöräretkellä tai sopii päiväkäyntikohteeksi Patvinsuon kävijöille. Vaikka paikka saattaa tuntua syrjäiseltä, ei Lieksaan ole matkaa kuin reilut 30 kilometriä.

Lisätietoja luontoon.fi.

Pieni Ritojärvi kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 7012775  E 673268.

Päivitys 3.10.2016: Ritojärven jättipetäjän latva on katkennut ja pudonnut maahan.

 

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Retkipaikka.fi: Mahtipetäjiä bongailemassa Lieksan Pienellä Ritojärvellä, Pasi Talvitie […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.