Inspiroidu sinäkin! Nämä 10 retkiunelmaa saivat kunniamaininnan Pohjois-Karjalan retkihelmet -kilpailussa

Yhteistyössä Visit Karelian ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton kanssa

Mitä retkeilijän helmiä Pohjois-Karjala on piilotellut vaarojensa kupeille, vesistöjen äärelle, harjujensa huminoihin? Mitä idän makuja retkeilijä pakkaisi mukaansa, missä majoittuisi, missä maisemassa antaisi henkensä salpautua? Pohjois-Karjalan retkihelmet -kisassa yllytimme ihmisiä unelmoimaan, millainen olisi upein mahdollinen 48 tunnin seikkailu Pohjois-Karjalassa, ja kisan voittaja voittaisi unelmiensa seikkailun. Heinäkuun aikana tuomariston ruodittavaksi sateli lähes 80 tekstiä unelmista – nyt esittelemme 10 kunniamainnan saanutta haavetta.

Kilpailijat yllättivät tuomariston ideoidensa monipuolisuudella ja runollisuudella. Monet tunsivat alueen hyvin tai olivat siihen kilpailusta innostuneena tutustuneet.

Voittajaksi tuomaristo valitsi tamperelaisen Nean seikkailun. Nean unelmaan voit tutustua täällä.

Voittajan lisäksi tuomaristo poimi lukuisten ideoiden joukosta kymmenen helmeä, jotka osittain tiivistettyinä esittelemme alla. Lämpimät onnittelut kaikille kymmenelle kunniamainitulle! Ehkä poimit kilpailijoiden ideoista makeimmat marjat omaan käyttöösi?

Kymmenen Pohjois-Karjalan vaaramaisemiin sijoittuvaa retkiunelmaa

Alla olevien retkiunelmien lähettäjät eli kunniamaininnan saajat saavat palkinnoksi Retkipaikan Uudet seikkailut -kirjan sekä Pohjois-Karjala -tuoteyllätyksen. Onnea!

Sari Kokkonen, Hamula

”Pohjois-Karjalan unelmieni retki lähtee liikkeelle meloen Koitereen rauhallisessa erämaajärven ympäristössä poiketen sen hiekkarannoilla ja saarissa. Päivä huipentuu Koitereen rannalla iltanuotion ääressä paistettuun kuhaillalliseen. Uni maittaa riippumatossa. Seuraavana päivänä matka jatkuu sähkömaastopyörillä kohti Ruunaan koskia. Kokeneena pyöräilijänä matka taittuu rivakasti pohjoiskarjalaisia vaaramaisemia ihaillen. Ruunaan kosket odottavat laskijaansa hikisen pyöräreissun jälkeen. Laavulla loimulohi maistuu! Päivä päättyy savusaunaan ja karjalaisista herkuista tehtyyn illalliseen tunnelmallisessa mökissä. Yömyssyksi yhdet Kiteen kirkkaat!”

Tuomariston terveiset:

”Todella toteuttamiskelpoinen ja kompakti unelmaretki, jossa sopivasti erilaista aktiviteettia, karjalaisia herkkuja unohtamatta!”

– Heli Räsänen, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Nea Virman, Vantaa

”Tänään on se päivä, kun lähdemme kohti Pohjois-Karjalaa, kohti juuriani, joihin haluan rakkaani tutustuttaa. Matka on pitkä, kuten aina, mutta kun perillä meitä odottaa Kolin huippu ja sen sileälle kalliolle katettu pöytä vain meitä varten, tiedämme, että meitä on odotettu.”

”Illalla nälkäisiä odottelee mökillä kuumana höyryävä loimulohi, jonka kyytipojaksi nostamme lasit viiniä ja virittäydymme elokuvaa varten, joka heijastuu valkokankaalle jo lähes mustaa yötaivasta vasten. Laavulle vilttien alle ja toisiimme kääriytyneinä katsomme elokuvan ikiomassa outdoor-katsomossamme! Tuntuu lähes epätodelliselta, kun taivas lopuksi sytyttää miljoonat tähtensä pimeyden keskelle. Ennen kotiinpaluuta syömme laiturilla vielä vatsamme täyteen lanttukukkoa, jonka päälle laitettavassa voissa ei säästellä. ”

Tuomariston terveiset:

”Vastauksesta huokuu kirjoittajan rakkaus luontoa ja kumppaniaan kohtaan sekä iloisen onnellinen seikkailumieli ja nautinnot, jotka molemmat ovat aina parhaita jaettuna. Elämyksellinen kokonaisuus kuulostaa juuri sellaiselta, minkä haluaisin itsekin kokea; viivähdin juuri hetken Pohjois-Karjalan ikiaikaisissa maisemissa, kiitos siitä. Tunsin tämän tekstin jokaisella hengenvedolla.”

– Marinella Himari, retkeilytoimittaja

Asko Ristolainen, Joensuu

”Aamulla hieraisemme unihiekat silmistä Joensuun asemalla ja hyppäämme autoon. Suunta on Lieksaan Ruunaalle. Myöhäiset aamukahvit tuoreiden munkkien kanssa nautitaan Ruunaan Tuvalla Naarajoen sillan korvassa. Tämän jälkeen on hyvä lähteä kumiveneellä nauttimaan Ruunaan koskireitistä. Melomisen jälkeen Ruunaan matkailun ravintolassa nautitaan vatsa täyteen paikallisia ruokaherkkuja.

Ruunaalta matka jatkuu Kontiovaaran harjutietä Patvinsuon kansallispuistoon. Kurkilahdesta on muutaman kilometrin reippailu Terettiin. Matkalla tarkkailemme monipuolista ja eläväistä suomaisemaa. Lopulta olemme lintutornilla ja kiipeämme ylös katselemaan lintuja. Päiväkahvit nautitaan tornin läheisyydessä Teretin laavulla Lieksan leipomosta hankittujen herkullisten karjalanpiirakoiden kera unohtamatta makeita kahvileipiä.

Illaksi kurvaamme Huhukseen Koihu Adventuresin mökille, jossa on jo Koitajoen rannassa savusauna lämpimänä ja tuoreet muikut savustumassa. Kiipeämme savusaunan lauteille. Turvehoidon ja savusaunan rentouttamina pääsemme nauttimaan pöytään katettua runsasta päivällistä.”

”… oppaan kanssa veneellä Koitereelle, Pohjois-Karjalan kauneimmalle järvelle, uistelemaan kuhaa. Mukana on runsaat eväät, mitkä nautimme Lammassaaren upealla hiekkarannalla. Myöhäinen lounas nautitaan karjalaisessa pitopöydässä Ilomantsin Parppeinpirtillä. Pöydän notkuessa monenlaisia herkkuja, silmämme ahmivat tämän kauniin rakennuksen upeita yksityiskohtia. Täydellä vatsalla onkin hyvä kurvata Möhköön tutustumaan oppaan johdolla ruukkimuseoon. Viimeisen yön vietämme Möhkön Mantassa. Illan hämärtyessä käymme vielä liottamassa siimoja Koitajoen Möhkönkosken virkistyskalastusalueella ja huuhtelemme sen päälle päivän hiet Mantan saunassa.”

Tuomariston terveiset:

”Monipuolinen ja hyvin suunniteltu ohjelma, jossa on sopivasti hikoilua, rentoilua ja herkuttelua. Pohjois-Karjalassa on paljon sympaattisia matkailuyrityksiä, joiden opaspalveluja kannattaa hyödyntää. Silloin voi löytää aivan uusia retkipaikkoja ja elämyksiä!”

– Heli Räsänen, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Pirre Seppä, Helsinki

”Joensuun asemalta kyyti veisi miut ja miehen Ruunaan koskille. Matkalla maisemia, perillä mökkimajoitukseen. Oppaan matkassa ihan vaan meitä varten varatulle Kattilakoskelle muutamaksi tunniksi heittelemään.”

”Aamulla kyyti hakisi koskea laskemaan, oppaan kanssa reissu olisi turvallinen ja hulvaton – aina on puhuttu mutta koskaan ei ole laskettu! Lounas paikalliseen tapaan jossakin Lieksassa, ja satamasta meidät noudettaisiin veneretkelle kohti Kolia. Pielisen maisemia katsellessa menisi muutama tunti pullakahveineen kaikkineen. Jos oikein tuuri kävisi, niin saattaisi oppaalta irrota kalajuttuja ja ottipaikkojakin matkan varrelle.”

”Viimeinen pysäkki retkellä on Joensuun rautatieasema, ja sinne jäisimme piirakoinemme miettimään, että mitä juuri olikaan tapahtunut.”

Tuomariston terveiset:

”Kiva unelmaohjelma, jossa mukavia yllätyksiä. Lupsakoiden oppaiden kanssa matka etenee varmasti mukavasti.”

– Heli Räsänen, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Jari Laine, Luvia

”Aamulla toteutuu pitkäaikainen haave: Kolin maisemiin tutustuminen. Eväinä kahvia ja tietysti karjalanpiirakoita. Seuraavaksi laskemaan Ruunaan kosket ja päälle heittokalastusta Ruunaalla. Illalla oman runsaan saaliin valmistus nuotiolla. Yöpyminen eräkämpällä, jossa sauna ja nuotio. Ilta hiljaisuutta kuunnellen. Seuraavana aamuna Karhunpolulle kävelemään rauhassa luonnosta nauttien (ilman rinkkaa). Soitettaessa huolto tuo kahvit ja tuoreet pullat. Lopuksi, jos aikaa jää, käynti upealla erämaasuolla.”

Tuomariston terveiset:

”Kunniamaininta optimistisesta asenteesta saada itse runsas kalansaalis.”

– Juha Korhonen, tuotantoyhtiö Korpipaja

Sini Lepistö, Vantaa

”Retki alkaa aktiivisesti maastopyöräilemällä Karhunpolun osuus Ruunaalle. Majoitus tietenkin maastossa, teltassa tai laavulla. Matkaa voisi jatkaa perinneveneellä kosket laskien, ja ylittää kauniin Pielisen Kolille. Kolilla riittää polkuja kierrettäväksi. Hyvin nukutun yön jälkeen kiipeäisin katsomaan auringonnousun kansallismaisemassa. Sunnuntaille vielä melomaan 12 järven reitti Outokumpuun kajakilla. Siitä voisikin siirtyä aktiivisen viikonlopun jälkeen Valamoon lepäämään.”

Tuomariston terveiset:

”Outokummun hienot melontareitit mainittu!”

– Juha Korhonen, tuotantoyhtiö Korpipaja

Nina Enkkelä, Kuopio

”Viikonloppuna ehtisin nauttia peräti kolmesta kansallispuistosta. Aloittaisin luontoseikkailuni Petkeljärveltä. Illansuussa ennen pimeän tuloa patikoin Kuikan kierron kauniissa harjumaisemissa. Yöni vietän suloisessa Puistonvartijan majassa. Retkiaamiaisen jälkeen teen melontaretken. Ilomantsin Parppeinpirtissä nautin herkullisen karjalaisen pitopöydän lounaaksi. Sieltä saa maailman parhaita vatruskoita vaikka mukaan!

Ilomantsista siirryn Patvinsuon kansallispuistoon, jossa kierrän Lakkapolun suomaisemassa. Patvinsuolta kolmanteen kansallispuistoon Kolille, jossa on tarkistettava, ovatko jylhät Akka ja Ukko vielä paikoillaan. ”Ihhailen Pielisen pintoo.” Näihin maisemiin ei kyllästy koskaan! Pikkukiipeilyn jälkeen odottaa rentouttava, ihastuttava luksuskylpylä Suomen kauneimmilla näkymillä. Tästä sitten illalliselle Kolin maisemaravintolaan, jossa saa yleensä paikallista, tuoretta kalaa. Kolin hotelliaamiaisen jälkeen siirryn Kontiolahdelle ajelemaan läskipyörällä. Höytiäisen upeissa maisemissa on mukava pörräillä ja hikoilla.

Koko viikonlopun päättää joko opastettu kierros ja ruokailu Outokummun vanhassa kaivoksessa tai maittava myöhäislounas Joensuussa ravintola Kielossa tai Roihussa.”

Tuomariston terveiset:

”Kunnianhimoinen reitti 48 tuntiin, monipuoliset kohteet ja erityisesti lämmitti maininta Kontiolahden reiteistä ja fatbikestä (ilman sähköä).”

– Juha Korhonen, tuotantoyhtiö Korpipaja

Elisa Haverinen, Lahti

”Kulttuuria ja kuikan huutoa (keski-ikäisille) ”Hei sinä, joka ihastut kotimaan kulttuurikohteisiin, varsinkin niihin pieniin, mutta sympaattisiin, jotka pääsevät yllättämään, koska eivät loista vuodesta toiseen matkailuesitteiden kansissa, niihin, joissa ei tarvitse jonotella ja madella turistimassojen virrassa.” … ”Jos vielä lisäksi Suomen luonto nostattaa pohjavedet silmäkulmiisi ja haaveilet pienistä patikkamatkoista erityisissä maisemissa. Kymmenien kilometrien vaellukset eivät kuitenkaan tule enää kysymykseen, koska polvet ja lonkat. Ja koska et ole ihan niin erähenkinen, että myrskyn sattuessa huvittaa tönöttää leirinuotilla sadetakkiin kääriytyneenä. Säävaraus on olennainen. Tarvitset vain hyvät kengät ja päivärepun.”

Tulopäivä: Joensuussa Taitokorttelista shoppailua (paikallisia käsitöitä). Matkan varrella Paaterin kirkko (Notre Damet yms. on jo niin nähty). Illalla kaupunkipatikointia: Puu-Nurmes ja kirkkoharju, vanha hautausmaa (tarinoita suurista nälkävuosista, Poroksi palaneesta Porokylästä, sota-ajoista, pommituksista jne.). Illallinen ja yö Bomballa.
Kokonainen päivä: Patikointia jossakin näistä: Peurajärvi, Mujejärvi, Tetrijärvi tai Hiidenportti. Ehdoton käyntikohde on Kalmoniemi, sen nuotiopaikalla eväät (lihakukkoa) ja pannukahvia. Valtimon Murtovaaran talomuseo opastuksella.
Lähtöpäivä: Koska jalat ovat eilisestä kipeät, viimeisen päivän vaellukset melotaan avokanooteilla jokimaisemissa.”

Tuomariston terveiset:

”Hyvin suunniteltu unelmaretki, joka sisältää myös shoppailua ja kulttuurimatkailua luontokohteiden lisäksi.”

– Heli Räsänen, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Eija Vartiainen, Espoo

”On jo pimeä, kun saavumme Möhköön. Syömme vatsat täyteen, saunomme pehmeissä löylyissä ja nukahdamme valmiiksi pedattuihin sänkyihin. Uni tulee nopeasti, vaikka meitä jännittää. Minulla ja 11-vuotiaalla pojallani on edessä yhteinen kahden päivän geokätköseikkailu sähköpyörillä pitkin Ilomantsin polkuja. Aamulla lähdemme matkaan maittavan uuniohrapuuron voimin. Ensimmäiset viisi kilometriä hujahtaa nopeasti pitkin maantien laitaa. Oinassalmen sillan jälkeen siirrymme polulle ja Petkeljärven kansallispuistoon. Harjumaisemat hivelevät silmiä kirkkaassa syysaamussa. Nautimme ajamisesta täysin rinnoin. Evästauon pidämme Keltasilmän laavulla. Ruisleivät katoavat nopeasti nälkäisiin suihin. Tässä oli tarkoitus etsiä ensimmäinen geokätkö, mutta hieno sää on saanut paikalle muitakin retkeilijöitä ja niinpä jatkamme matkaa. Seuraavaa kätköä saamme etsiä rauhassa. Ja sitä seuraavaa. Etsintä, löytämisen ilo, valtavan hienot toteutukset ja leppoisa pyöräily mukavalla polulla rytmittävät matkaa.

Illaksi saavumme leiripaikkaan järven rannalle. Autotielle ei ole pitkä matka, mutta silti tunnelma on erämainen. Uskaltaudun huuhtelemaan päivän hiet järveen, vaikka vesi on jo kipristelevän kylmää. Poika päättää uimiset tällä kertaa väliin ja kiipeä innoissaan yöpymismajaamme. Tällä unelmaretkellä meille on pystytetty valmiiksi Tentsile-majoitus sekä paikallisista herkuista suunniteltu nuotioillallinen, jonka valmistamiseen saamme itse osallistua.

Aamulla meitä odottaakin yllättäen kanootti järven rannassa. Sillä suuntaamme etsimään läheisessä saaressa olevaa kätköä. Saavumme takaisin leiripaikalle juuri sopivasti lounasaikaan. Sitten Pohjois-Karjalan vanhin retkeilyreitti, Taitajan taival, kutsuu meitä jälleen. Pyörien akuissakin riittää vielä varausta. Ajamme ja etsimme kätköjä reitin varrelta niin kauan kuin akuissa ja polkijoissa riittää virtaa. Viimein, jo iltamyöhällä kurvaamme parkkipaikalle, josta pakettiauto poimii meidät ja pyörät kyytiin. Uskomaton reissu, ja koska kaikki kätköt eivät meille antautuneet, tänne täytyy päästä uudestaan!”

Tuomariston terveiset:

”Varmasti elämyksellinen retki geokätköilyn parissa, yhdistettynä retkeilyaktiviteetteihin. Varmasti jäisi koettavaa ja löydettävää vielä yhden viikonlopun jälkeenkin!”

– Heli Räsänen, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Jenny Huttunen, Hamula

”Useamman vuoden unelmanani on ollut Herajärven kierros Kolilla. Kolin monipuolisiin maisemiin ei ikinä kyllästy. Sopivaa hetkeä Herajärven kierrokselle ei vain vielä ole tullut, mutta olisiko sen aika juuri nyt? Herajärven kierroksen 35 km retki olisi juurikin sopivan pituinen syksyretki. Päivällä ehtisi sopivan matkaa retkeillä ja illasta voisi jo hyvissä ajoin pystyttää teltan ja nähdä hieman vaivaa retkievään valmistukseen. Kierroksen voisi kävellä rauhassa ja poimia samalla matkanvarrelle osuvia geokätköjä.

Päivämatkat ovat Herajärven kierroksella lyhyet, joten tällä retkellä ei haittaisi, vaikka ruokavarat painaisivatkin vähän normaalia enemmän. Olisi ihanaa kypsentää iltanuotiolla esimerkiksi lohta ja hauduttaa foliossa kermaperunat. Jälkiruoaksi tietenkin nuotiolettuja lakkahillolla. Haaveenani on ollut kokeilla puuhun kiinnitettävää riippumattoa tai jopa Tentsile-puumajoitetta.

Onnistuneen vaellusreissun kruunaa aina reissun päätteeksi puulämmitteinen sauna, uinti ja maukas ruoka.”

Tuomariston terveiset:

”Mukavaa, että majoitusvaihtoehtoja monipuolisesti.”

Juha Korhonen, tuotantoyhtiö Korpipaja

Kiitos kesäisestä urakasta asiantuntevalle, viisaalle raadillemme:

Heli Räsänen, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
K. Kuisma, Mr Kupilka
Marinella Himari, retkeilytoimittaja
Juha Korhonen, tuotantoyhtiö Korpipaja

Haluatko lähteä itse heti unelmiesi retkelle Pohjois-Karjalaan?

Upea Pohjois-Karjala odottaa paitsi kilpailun voittanutta Neaa, myös kaikkia teitä, jotka omatoimisesti unelmoitte seikkailusta Itä-Suomen jylhässä ja vastakohtia täynnä olevassa luonnossa sekä öistä kutkuttavan kotoisissa majapaikoissa. Kolin tykkylumet, Pielisen pehmeät aallot, Ruunaan hohtava ruska ja rauhalliset vaellusreitit erämaassa kutsuvat.

Voit etsiä inspiraatiota omille seikkailuillesi seuraavista lähteistä: 

Artikkelin toimittaneet Terhi Ilosaari ja Jonna Saari. Kuvituskuvat: Terhi Ilosaari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.