Kungsön patteri on helppo retkikohde ja rouhea ilmestys Maarianhaminan lähellä

Tutkiessani maastokartasta Maarianhaminan lähiseutuja bongasin erään kallion, jolle oli merkitty polkuja, näkötorni sekä teksti “Kungsö batteri”. Laitoin siihen muistiksi itselleni oman merkinnän “Jotain kivaa?” ja lähdin tutkimaan tätä mysteerikohdetta, joka on alle puolen tunnin automatkan päässä Ahvenanmaan pääkaupungista. Ja kyllä kannatti lähteä!

Kartta

Näkötorni ja pöytäryhmät

Alueella myös rengasreitti 3 km

Pysäköintialueella on hyväkuntoiset infotaulu ja reittiopasteet. Infot ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi.

Google maps löytää hyvin perille, kun siihen kirjoittaa “Kungsö batteri”. Päällystetty tie kulkee ahvenanmaalaiseen tyyliin mutkitellen kauniiden maaseutumaisemien läpi ja vauhti kannattaa pitää aisoissa, jotta miljöön ihastelulle jää aikaa. Tie patterille kääntyy nopeasti Kungsöfjärdenin järven jälkeen oikealle. Heti päätien vieressä on merkitty pysäköintialue sekä pidempien luontopolkujen ja vaellusreittien reittimerkkejä, mutta ylempää rinteestä ja syvemmältä metsästäkin löytyy merkitty pysäköintialue, kun vain ajaa rohkeasti eteenpäin mökkitiemäistä reittiä.

Polku patterille ja näkötornille on helppokulkuinen.

Ylärinteen pysäköintipaikalta onkin ihan mitättömän lyhyt kävely näkötornille, joten tänne voi hyvillä mielin ottaa mukaan sellaisetkin seikkailijat, jotka eivät mielellään kävele pitkiä matkoja. Erinomaisessa kunnossa olevan, paikoin metsää halkovan hiekka- ja kalliopolun päästä aukeaa laakeahko kalliotasanne, jolla on näkötorni ja… Lumikin hauta-arkku?

Lyhyt polku kulkee kallioiden lisäksi pienen metsäkaistaleen läpi.

Näkötornin juurella tosiaan nököttää kertakaikkisen erikoinen ilmestys: rautajalkainen ja kehikkoinen, mutta muutoin lasinen (vai pleksinen?) vitriini. Hyvin nopeasti käy ilmi, että ei tässä mistään hauta-arkusta ole kyse, vaan patterin pienoismallista, joka on upeasti esillä tämän rakenteen sisällä. Mutta vitsit kuinka upealta tuo rakennelma näyttää, enkä mitenkään enää pääse irti siitä Lumikin hauta-arkku-ajatuksesta. Jätän sen saman ajatuksen muhimaan nyt siis myös kaikkien muiden aivoihin. Joka tapauksessa, vitriini itsessään on upea ja on erikoista nähdä sellainen keskellä muutoin karua metsää!

Lumikin hauta-arkku? Ei ihan, vaan vitriini patterin pienoismallille. Mutta onpa vain kaunis!

Näkötornin juurella on myös piknikpöytä, jolle voisi olla hyvä jäädä natustamaan eväitä. Siinä vieressä edustalla oleva rouhea patterin jäännös on kuitenkin niin kiinnostava, että sen tutkiminen on aloitettava heti. Patterista on jäljellä pitkä, kivilouhosta muistuttava ura, jossa on sikin sokin eri kokoisia lohkareita ja kiven kimpaleita. Vähäisiä jäännöksiä patterin rakennetuista seinistä ja portaista on myös nähtävissä. Kuljethan sortuneilla rakenteilla varoen!

Alueen laella ovat näkötorni, pienoismallivitriini ja piknik-pöydät.

Ahvenanmaan infosivut kertovat, että patterin rakensivat ensimmäisen maailmansodan aikoina venäläiset ja se tuhottiin jo vuonna 1919 – siis yli sata vuotta sitten! Infotauluista selviää, että patterin miehistön vahvuus on ollut noin sata henkeä. Aika karu vartiopaikka, mutta niinpä kai kaikki paikat ovat enemmän tai vähemmän olleet.

Yli sata vuotta vanhasta patterista on jäljellä joitakin tunnistettavia rakenteita.

Rehellisyyden nimissä en ole se kaikkein suurin sotahistoriantutkija, joten jätän patterin lohkareet sikseen ja kipuan näkötornin huipulle. Torni on korkea ja sieltä aukeaa huikea maisema merelle ja rannikolle. Myös patteriin saa uuden kuvakulman lintuperspektiivistä.

Näkötornista aukeaa maisema merelle. Patterin mittasuhteisiin saa perspektiiviä ylhäältä käsin.

Patteri on kiinnostava ja hyvin ylläpidetty piipahduskohde, jonka ympäri kulkee 3 kilometrin mittainen merkitty reitti. Polku jäi omalta osaltani odottamaan seuraavaa vierailukertaa.

Patterista on pitkältä matkalta jäljellä vain kivilouhetta.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.