Yksi Ahvenanmaan kauneimmista teistä johtaa Järsön leppoisalle luontopolulle

Maarianhaminasta suoraan etelään johtava tie on todennäköisesti yksi Ahvenanmaan kauneimmista ja useimmilta se jää kokematta, koska se ei johda erityisesti minnekään. Mutta kas! Tien päästä löytyy parin kilometrin pirteä Järsön luontopolku, joka on hyvä puolenpäivän retkikohde.

Polun pituus: 2 km
Kiertoaika: n. 1 h
Helppo reitti, polkuja, kalliota, pitkospuita
Pari pöytäryhmää
Kartta (Luontopolkua ei ole merkitty Maanmittauslaitoksen maastokarttaan)

Polku kulkee aidatulla niemenkärjellä. Opastaulu karttoineen löytyy heti reitin alusta.
Polku kulkee välillä laakeilla kallioilla.

Järsön luontopolku löytyy n. 10 kilometriä Maarinahaminasta etelään. Saarijonoja yhdistävä asfalttitie, joka kulkee mm Nåtön pähkinäpensaslehdon ohi, on leukoja loksauttavan kaunis – kaikkialla ympärillä vilisee idyllistä ahvenanmaalaista rannikkomaisemaa. Koteja, mökkejä, laitureita, lipputankoja ja veneitä on siellä täällä, ja meri ympäröi kaikkea. Viimeinen kilometri on mutkittelevaa ja kumpuilevaa hiekkatietä, joka laskeutuu lopulta hyvin merkitylle pysäköintialueelle. Täältä löytyy myös piknik-pöytä.

Piknik-pöytä löytyy aukealta kalliolta. Toinen pöytä on heti P-alueen vieressä.

Luontopolulle ohjaava raitti löytyy helposti ja valkeat, moottorikelkkareittimerkkejä muistuttavat rastiopasteet johtavat nopeasti polun veräjän kautta kosteikon ylittäville pitkospuille. Reitti kumpuilee kallioilla ja lehdoissa, ja varsinkin kuumana päivänä on mukavaa vuorotella lehtipuiden varjosta auringon lämmittämälle kalliolle.

Välillä polku pujahtelee lehtoon.

Muutamassa kohtaa reitiltä on ikään kuin pakko puikahtaa vähän sivuun rantakallioille, joille voi aikataulun mukaan saapua bongamaan läheltä kulkevalla väylällä liikkuvia aluksia. Laakeat kalliot ovat myös varsin otollisia piknik-paikkoja, yhdestä kohtaa löytyy myös tarkoitukseen sopiva taukopöytä penkkeineen.

Merkityltä reitiltä voi poiketa merenrantaan.

Reitti on suurimmaksi osaksi varsin tasainen ja helppokulkuinen. Eteläkärjen jälkeen reitti nousee ylös Lilla Björkön kallion laelle, josta on mukavat maisemat meren yli itään ja kaakkoon. Kalliolta laskeudutaan alas metsään, josta lähtee niin kutsuva polku oikealle (itään) erään pähkinäpensaslehdon alle, että valkoisella merkitty reitti tulee hylättyä ja huomaan seuraavani Djupet-järven ympäri kulkevaa punaista (vai sinistä?) polun haaraa.

Polku kulkee kalliota pitkin Lilla Björkön laelle.
Mäen laelta aukeaa näkymä merelle.

Pähkinäpensaslehdot tuntuvat olevan Ahvenanmaan tavaramerkki, ja tämäkin on ihan aidosti vaikuttava ilmestys. Pensaikon lävitse mutkitteleva polku on satumainen, ja kulkua sitä pitkin voisi jatkaa loputtomiin. Lopulta polku tulee kuitenkin aitausportille, jonka takana odottaakin hiekkatie takaisin pysäköintialueelle.

Kalliolta laskeudutaan alas metseisempään ympäristöön.
Valkoiselta polulta voi tehdä poikkeaman punaiselle reitille pähkinäpensaslehtoon.

Järsön luontopolku on mukavan vaihteleva ja leppoisan pituinen reitti, joka syrjäisän sijaintinsa puolesta on varsin rauhallinen. Reitin varrella on runsaasti erilaista kasvillisuutta, jota olisi ilo jäädä tutkimaan pidemmäksikin aikaa.

Lehtoreitti on kulkemisen arvoinen! Varjoisassa lehdossa on taianomainen tunnelma.
Idyllinen hiekkatie kuljettaa takaisin P-alueelle.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.